Ştii deja cât de importantă este schimbarea stilului de viaţă ca să slăbeşti şi să te menţii pe termen lung. Ai renunţat la alimentele nesănătoase şi totuşi… Parcă nu slăbeşti cât îţi doreşti sau într-un ritm suficient de rapid cât sa te mulţumească.

Motivele pot fi diverse, unul sau mai multe, şi nu au, aparent, legătură cu procesul de slăbire. Parcurge lista acestora, identifică problema sau problemele şi alege soluţia corectă pentru fiecare motiv ce te împiedică să ajungi la silueta de vis.

1. Dormi prea mult sau prea puţin

Dacă dormi mai mult de 9 ore pe noapte, probabil că prietenii te invidiază, dar somnul prea mult sau prea puțin – mai puțin de 6 ore pe noapte – este asociat în mod evident cu creșterea în greutate.

Click aici și află la ce te pericole te expui dacă nu dormi suficient!

Somnul prea mult sau prea puţin schimbă modul în care corpul tău produce hormonii care controlează apetitul şi foamea. Și dacă nu te simțiți odihnită, eşti predispusă să sari și peste doza zilnică de mişcare.

Dormi 7 ore în fiecare noapte.

2. Nu bei suficientă apă

Apa limpede și curată te poate ajuta să pierzi kilogramele în plus, fiind puternic implicată în toate procesele metabolice. Apa nu are calorii, așa că satisface setea fără să adauge greutate. Iar când bei suficientă apă, eşti mai puţin predispusă să bei sucuri, energizante sau băuturi cu cofeină ce conţin cantităţi impresionante de zahăr. Caloriile din băuturile dulci sunt responsabile de multe kilograme în plus.

Click aici și află top 5 băuturi care îngrașă!

Bea cel puţin 2 l de apă pe zi, chiar 3 dacă e caniculă.

Click aici și află 8 trucuri ca să bei mai multă apă!

3. Aştepţi prea mult până să mănânci

Selectarea unor alimente sănătoase nu este totul. Când mesele sunt prea îndepărtate una de cealaltă, metabolismul încetinește iar tu vei mânca în plus şi de cele mai multe ori vei face alegeri alimentare nepotrivite la masa următoare, pentru că îţi este prea foame.

Click aici și află dacă este indicat să mănânci sau nu după ora 18.00!

Micşorează-ţi porţiile şi distribuie-le în 3 mese principale şi 2 gustări în fiecare zi.

4. Mănânci prea des în oraș

Fă-ţi timp să gătești cel puţin o dată la trei zile. Dacă iei majoritatea meselor la restaurant, este mai greu să-ţi menții greutatea sub control, iar slăbitul devine şi mai complicat. Chiar și așa-numitele feluri de mâncare „light” pot avea mai multe calorii decât îți dai seama. Și nu este vorba doar de cină. Conform studiilor, cei care iau prânzul zilnic în oraş pot cântări cu până la 5 kg mai mult decât cei care vin cu el la pachet de acasă.

Preia controlul caloriilor cântărind şi preparând sănătos, acasă, tot ce mănânci.

5. Stai jos toată ziua

Serviciul la birou sau privitul îndelung la televizor pot face mai dificilă pierderea kilogramelor în plus. Când stai nemişcat foarte mult timp, metabolismul tinde să scadă deoarece musculatura răspunzătoare de arderea caloriilor începe să se topească dacă este nefolosită – prin urmare poți să creşti în greutate pe neştiute. Chiar și 5-10 minute de exerciții fizice de 3-5 ori pe parcursul zilei te pot ajuta să slăbeşti, să rămâi suplă şi sănătoasă.

Click aici și află cum să-ți accelerezi metabolismul!

La fiecare oră petrecută la birou sau în faţa televizorului, plimbă-te 5 minute, preferabil pe scări, sau fă gimnastică.

6. Te răsplăteşti cu mâncare după mişcare

Mişcarea este o metodă excelentă să slăbeşti – arde calorii, mărește masa musculară, îmbunătăţeşte starea de bine, accelerează metabolismul etc. Dar dacă te răsfeți cu o masă îmbelşugată sau ceva dulce după fiecare antrenament, poți distruge tot efortul depus. Fii atentă şi la băuturile energizante cu un conținut ridicat de zahăr și la batoanele proteice. Deşi îţi potolesc aparent setea sau sunt un stimulent energetic postantrenament, au foarte multe calorii.

Bea multă apă în timpul antrenamentelor, apoi serveşte-te cu o masă bogată în proteine, dar săracă în carbohidraţi (peşte, pui sau curcan cu salată).

Click aici și află ce să mănânci înainte și după ce faci mișcare!

7. Exagerezi cu alcoolul

Fie că îţi place vinul, berea sau cocteilurile, alcoolul are calorii (7 calorii per gram) care se adaugă la totalul zilnic. Dacă bei 3 sau mai multe băuturi pe zi, este mai probabil să te îngraşi sau să fii deja supraponderală, indiferent de tipul de alcool pe care îl consumi. Rezumă-te la consumul moderat, spre exemplu un pahar de vin la cină. Doar astfel vei scădea în greutate.

Bea cu moderaţie, adică doar o unitate de alcool pe zi (330 ml bere sau 125 ml vin sau 40 ml de băutură spirtoasă).

Click aici și află cum să bei bere la dietă!

8. Stresul te face să consumi dulciuri sau gustări

Dacă te simți tensionată, eşti mai predispusă să faci opţiuni nesănătoase și calorice ca să te simţi mai bine. Cercetătorii au arătat cum stresul şi hormonii a căror secreţie o declanşează în corp îi determină pe oameni să consume alimentele nepotrivite.

Și tu mănânci emoțional? Iată ce soluții ai la îndemână!

Pe termen scurt, stresul poate reduce pofta de mâncare, dar dacă stresul este perceput de organism ca persistent, el creşte pofta de mâncare şi motivaţia de a mânca.

Găseşte modalităţi de relaxare care nu implică mâncare: ceaiuri, muzică, masaj etc.

Click aici și vezi cum te poți recompensa altfel decât cu mâncare!

9. Ciuguleşti mereu câte ceva între mese

Dacă ai un stil de viaţă foarte activ, poţi să pui un kilogram sau două în plus pe lună dacă ai tendința să mănânci „pe apucate”, rontăind mereu câte ceva între mese şi optând pentru alimente nu tocmai sănătoase. Corpul tău nu tratează caloriile din ronţăieli şi ciuguleli la fel ca energia pe care o primești de la alimente sănătoase – le depune foarte repede. În general, aceste gustări luate în grabă nu conţin fibre, aşa încât nu te simți sătulă după ce le consumi și probabil că vei mânca mai mult la mesele următoare.

Planifică precis ce, cât şi când vei mânca în fiecare zi şi renunţă la ciugulit.

Click aici și află formula magică prin care slăbești pentru totdeauna!

10. Eşti la menopauză sau pe aproape

Dacă eşti ca majoritatea femeilor, este posibil să iei în greutate în timpul menopauzei. Modificările hormonale, masa musculară în scădere și somnul prea puțin din cauza bufeurilor pot adăuga multe kilograme. Dacă te trezeşti obosită, ai tendinţa să consumi gustări hipercalorice pentru o creştere bruscă a energiei. Mai mult, genele pot juca un rol important în modul în care corpul tău stochează grăsime.

Consultă un nutriţionist dacă nu poţi slăbi. Testele sprecifice pot indica dacă ai o problemă de sănătate care face ca procesul de slăbire să fie dificil, dar nu imposibil.

Dacă nu slăbeşti, nu-ţi pierde speranţa! Identifică potenţialele motive care te împiedică să o faci şi aplică soluţia care le elimină. Dacă problemele de sănătate sau medicamentele pe care le iei pentru acestea crezi că te împiedică să slăbeşti, apelează la un medic, preferabil un nutriţionist, care să te ajute să identifici soluţia potrivită ca să ajungi la silueta dorită.

Spor la slăbit și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!