ceaiurile

Sunt nenumărate ocaziile în care pacienții mei îmi mărturisesc: „Eu nu pot să beau atâta apă”. Unora dintre noi le este foarte greu să atingă nivelul de lichide recomandat pentru fiecare zi. Ce ai spune, însă, dacă printre paharele cu apă ai mai strecura și câte un pahar cu ice tea preparat în casă sau o cană caldă de ceai?

Și tu uiți să te hidratezi în timpul zilei? Descoperă aici 8 trucuri ca să bei mai multă apă!

Poate că plusul ceaiului la capitolul aromă nu ți se pare un argument suficient. Dar calitățile lui nu se opresc aici. Această licoare din plante este un excelent detoxifiant pentru organism. Și, un aspect deloc de neglijat: unele sortimente au proprietăți terapeutice uimitoare. Vei descoperi în continuare o multitudine de recomandări variate și aromate, potrivite pentru anumite momente ale zilei, eficiente în prevenirea și tratarea multor afecțiuni.

Dimineața: ceaiurile care îți furnizează energie

Savurează la micul dejun ceaiuri care au proprietăți antioxidante, accelerează arderile și te energizează. Acesta este cocktailul de beneficii de care are nevoie organismul tău la începutul fiecărei zile.

Click aici și descoperă 4 nutrienți care te scapă de oboseală!

Ceaiul verde

Pe lângă cele enumerate, ceaiul verde scade nivelul colesterolului rău și are efecte calmante. În plus, dacă bei zilnic câte o ceașcă poți preveni semnele îmbătrânirii tenului. Încearcă varianta delicioasă cu câțiva stropi de lămâie și ghimbir.

Ceaiul negru

Nu numai că este un înlocuitor de nădejde pentru cafea, dar reglează nivelul de zahăr din sânge și are proprietăți antiinflamatorii.

În timpul zilei: ceaiuri pentru sănătatea organismului tău

Fiecare dintre organele noastre interne are nevoie de o atenție specială. Parcurge cu atenție lista de mai jos și selectează ceaiurile care corespund punctelor tale sensibile. Nu le consuma în cantități exagerate, ci alternează-le în funcție de prioritățile pe care le ai în fiecare perioadă. În funcție de preferințe sau de nevoile organismului tău, optează pentru combinații între două sau trei ceaiuri.

1. Pentru afecțiunile gastrice

Menta, mușețelul și sunătoarea sunt un trio de mare încredere în această privință. Au proprietăți decongestive, antiinflamatoare și antibacteriene. În plus, menta ajută la diminuarea poftelor în exces, iar mușețelul tratează și tulburările de somn.

2. Pentru balonare și constipație

Anasonul, chimenul, ghimbirul și păpădia. Trece aceste ceaiuri pe lista ta dacă vrei să ai mereu un abdomen plat și să scapi de neplăcerile cauzate de tranzitul lent. Stimulează digestia și îți garantează o stare de bine.

3. Pentru infecțiile urinare și afecțiunile renale

Ceaiul de păpădie împiedică formarea pietrelor la rinichi. Ceaiul de mătase de porumb și cel de cozi de cireșe stimulează diureza și reduc durerile provocate de infecțiile urinare.

4. Pentru afecțiunile hepatice

Ceaiul de păpădie acționează ca un detoxifiant pentru ficat, stimulând totodată secreția și eliminarea bilei. Ceaiurile de rostopască, măceșe și cătină îi furnizează ficatului sprijinul de care are nevoie pentru a-și desfășura activitatea. Mai mult decât atât, îți întăresc imunitatea datorită compoziției bogate în antioxidanți.

Citește și: Top 5 alimente care protejează ficatul

5. Pentru afecțiunile cardiovasculare

Datorită faptului că este o sursă sigură de vitamine și are proprietăți diuretice, ceaiul de hibiscus se recomandă în cazurile de hipertensiune. De asemenea, ceaiul mate scade tensiunea arterială și reduce colesterolul rău. Împotriva bolilor cardiovasculare te protejează și ceaiul de trifoi roșu. În plus, acesta ameliorează simptomele menopauzei sau pe cele ale afecțiunilor prostatei.

Intră aici și citește ce alimente îți pot îmbolnăvi inima!

6. Pentru afecțiunile respiratorii

Ceaiul mate ajută la eliberarea căilor respiratorii. Ceaiul de roiniță are efecte calmante. De aceea, este recomandat în răceli și afecțiuni respiratorii. Totodată, ameliorează problemele digestive.

7. Pentru alergii

Dacă ești adesea victima alergiilor, prepară-ți ceai de ghimbir. Este antihistaminic, antiinflamator și vindecă răul de mișcare. De asemenea, ceaiul de urzică se dovedește a fi un bun remediu pentru alergiile sezoniere.

8. Pentru artrită

Bea ceai de urzică pentru a ameliora suferința provocată de artrită. Și ceaiul de scorțișoară, bogat în antioxidanți, acționează împotriva simptomelor artritei.

9. Pentru prevenirea cancerului

Cu siguranță unul dintre obiectivele tale este acela de a ține la distanță afecțiunile grave. Consumă cu regularitate ceaiul rooibos, cunoscut pentru proprietățile sale anticancerigene.

Seara: ceaiurile pentru un somn odihnitor

Înainte de ora somnului, parcă pofta de dulce capătă cea mai mare intensitate. De aceea, îți recomand deopotrivă ceaiuri care să rezolve această provocare și ceaiuri care să te ajute să adormi ușor și să ai un somn liniștit. Alege, așadar, ceaiul de tei, valeriană, levănțică, scorțișoară, roiboos, fructe de pădure sau șofrănel.

Click aici și descoperă 7 trucuri ca să-ți învingi pofta de dulce!

Pentru ca ceaiul să aibă efectele dorite, lasă-l la infuzat cel puțin 5-10 minute. Ca să păstrezi o legătură strânsă cu principiile unui stil de viață sănătos, bea ceaiul neîndulcit. Zahărul îți va aduce numai deservicii, tocmai atunci când ai nevoie de proprietățile terapeutice ale licorilor din plante. Îndulcitorii precum eritritolul sau extractul de stevie nu au calorii sau efecte secundare, deci poți apela la aceste variante.

La final, un truc delicios: Pentru un plus de aromă, adaugă în ceai sucul stors de la jumătate de fruct astringent precum grepfrut, lămâie sau lime.

Bucură-te din plin de aceste adevărate comori ale naturii care sunt ceaiurile.