De ce mesele în familie sunt garanția unui stil de viață sănătos

În viețile noastre ocupate, imaginea unei familii adunate în jurul mesei frumos aranjate, cu preparate pregătite acasă, poate părea perfectă. Și când spun perfectă vreau să spun și „greu sau chiar imposibil de atins” în unele zile. Cu toții avem responsabilități și obligații cotidiene care ne țin departe de casă până târziu spre seară: școală, serviciu, diverse cursuri, evenimente.

Iată aici 15 combinații de alimente ideale pentru a slăbi!

Între toate acestea, se interpune și timpul pe care îl petrecem în trafic. Iar caruselul vieții de zi cu zi nu se oprește aici, ci implică și toate modalitățile de a ne distrage de la realitatea palpabilă, pășind în cea virtuală, prin intermediul telefonului, tabletei, laptopului sau calculatorului.

Cum arată mesele noastre zilnice în acest context? Uneori, pur și simplu uităm să mâncăm înainte de căderea serii, când foamea și poftele se trezesc la viață. De multe ori, mâncarea este un accesoriu care trece neobservat (nu și pentru corp, care îți amintesc că este un contabil nemilos!).

Pentru că mulți dintre noi au făcut un obicei din a mânca atunci când se uită la un serial, la un film sau la o emisiune TV. Nu te învinovăți dacă te recunoști în această descriere, căci este firesc să căutăm modalități prin care să ne diminuăm cantitatea de stres care ne copleșește zi de zi.

Dar gândește-te la ideea cu care am deschis acest articol! Așa este că și ție îți trezește amintiri plăcute? Eu am avut șansa de a crește într-o perioadă în care mesele în familie erau regula, nu excepția. Când viața nu se desfășura pe repede înainte, toți membrii familiei participau la pregătirea și la strângerea mesei, iar între aceste două etape nimeni nu făcea altceva decât să se bucure de gustul bunătăților din farfurie și de compania celorlalți. Acestea sunt ingrediente care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al unei persoane dornice să urmeze un stil de viață sănătos.

Află și tu cum pierderea motivației poate destabiliza chiar și cel mai organizat pacient!

Percepțiile noastre despre lumea înconjurătoare se formează încă din copilărie. Atunci începem să ne explicăm și să fixăm conceptele de familie, prietenie, bunăstare, fericire, împlinire. Iar relația pe care o dezvoltăm cu mâncarea de la o vârstă fragedă ne va influența pe tot parcursul vieții. Contează atât alimentele care ne sunt oferite cu precădere, cât și modul în care suntem hrăniți.  

Așadar, obiceiurile alimentare sănătoase și echilibrate pot avea un impact major asupra evoluției copiilor noștri. A stabili și a respecta orele de masă și a învăța să te bucuri de mâncare în tihnă fac parte din sfera acestor obiceiuri pe care, dacă le-am uitat, ar trebui să ni le amintim pentru a le transmite celor mici.

Concluziile la care au ajuns nenumărate studii ne arată o corelație clară între frecvența și componența meselor în familie și starea de sănătate a copiilor și adolescenților. Mâncând într-un mediu sigur, liniștit și previzibil, ca parte a unui ritual de familie, scad riscurile de obezitate sau de dezvoltare a unor comportamente alimentare dezordonate, problematice.   

Aceste descoperiri nu se limitează numai la sănătatea fizică, ci se extind și la cea mintală. Studiile sugerează că o frecvență crescută a meselor de familie poate fi asociată cu o mai bună performanță școlară pentru copii și adolescenți. Abuzul de substanțe sau problemele de comportament devin perspective extrem de improbabile în astfel de cazuri.

Poate pare un obicei nesemnificativ și simți tentația de a amâna până în momentul în care vei putea face lucruri cu o greutate mai mare pentru familia ta. Însă exemplele pozitive încep cu acțiuni concrete, nu se rezumă la planuri. În plus, sper că efectele benefice asupra copiilor și viitorului lor să te fi convins să le dai o șansă meselor servite acasă. Este o oportunitate minunată pentru a petrece ceea ce numim „timp de calitate” în compania oamenilor pe care îi iubim.

Trece-ți în revistă programul de săptămâna aceasta, comparându-l cu activitățile pe care trebuie să le bifeze ceilalți membri ai familiei. Prima masă poate fi un mic dejun într-o dimineață oarecare, o cină într-o seară în care ajungeți toți mai devreme acasă sau chiar un prânz la final de săptămână. Ai grijă să anunți pe toată lumea data și ora stabilită, iar dacă este cazul să comunici și sarcinile care îi revin fiecăruia. 

Nu trebuie să fie o masă somptuoasă și pretențioasă. Alegeți ingrediente simple și ușor de preparat (nu am spus semipreparate!), care să vă placă tuturor și să nu presupună pregătiri stresante. Asigură-te că toată lumea a înțeles că este vorba despre o oportunitate de a petrece timpul împreună, fără presiunea pe care o presupun temele, proiectele sau rapoartele cu care ne îndeletnicim de obicei.

Poate că cei dragi vor primi cu surprindere și chiar un strop de scepticism inițiativa ta, dar, în timp, poate deveni un obicei de care să vă bucurați cu toții, demn de motto-ul nostru „Sănătate, te iubesc!”.