obezitate-grasime-abdominalaAstăzi te invit să citești un alt articol pe care l-am scris pentru site-ul Oanei Cuzino, Doc.ro. Subiectul pe care l-am tratat este, ca și data trecută, obezitatea. De data aceasta însă, vreau să-ți arăt cât de strânsă este legătura între cancer și obezitate. Citește articolul până la final și află cum hrănește obezitatea cancerul.

Multă vreme s-a crezut că grăsimea este un ţesut inert. Din păcate, cercetările recente au dovedit că grăsimea, în special cea depozitată pe burtă (obezitatea abdominală) şi intraabdominală  („ficatul gras”, steatozic), are un impact semnificativ asupra metabolismului şi sănătăţii, pe care le modifică în sens negativ.

Țesutul adipos nu este un depozit pasiv de grăsime, ci dimpotrivă, un ţesut metabolic activ – din păcate în sens negativ – care eliberează în sânge o mare varietate de compuși nocivi care alterează circulaţia de la nivelul vaselor de sânge, prin compuşii inflamatori pe care îi secretă, favorizând astfel diverse tipuri de cancer.

Sute de studii efectuate în ultimele decenii ani asociază obezitatea cu risc crescut de cancer esofagian, pancreatic, endometrial (la mucoasa uterului), tiroidian, de colon şi rect, de sân, renal şi la vezica urinară.

De ce favorizează obezitatea apariția cancerului

Iată câteva mecanisme posibile care explică asocierea obezităţii cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer:

  • Ţesutul gras produce cantități excesive de hormoni estrogeni, care sunt asociate cel mai des cu riscul de cancer de sân şi uterin.
  • Persoanele obeze adesea au crescut nivelul de insulină în sânge (o afecțiune cunoscută sub numele de hiperinsulinemie sau rezistență la insulină), care poate promova dezvoltarea anumitor tumori.
  • Celulele adipoase produc hormoni care pot stimula sau inhiba creșterea celulelor. De exemplu, leptina, care este mai abundentă în cazul persoanelor obeze, pare să promoveze proliferarea celulară, în timp ce adiponectina, care este mai puțin abundentă la persoanele obeze, are efecte antiproliferative.
  • Celulele adipoase pot avea efecte directe și indirecte asupra altor regulatori de creștere a tumorilor.
  • Persoanele obeze au adesea nivel cronic al inflamației, care a fost asociată cu un risc crescut de cancer.
  • Alte mecanisme posibile includ răspunsurile imune și stresul oxidativ alterat.

Specialiştii estimează că în 2030, dacă se continuă tendinţelor existente în obezitate,  numărul de bolnavi de cancer va escalada. O analiză a constatat că o reducere a IMC-ului cu 1, adică o pierdere în greutate de aproximativ 1 kg pentru un adult de greutate medie, ar împiedica creșterea numărului de cazuri de cancer și ar duce la evitarea aproximativ 100.000 de cazuri noi de cancer numai în SUA.

Slăbirea nu este un deziderat estetic, ci o normă de sănătate! Obezitatea se traduce în riscuri mari de infarct, atac cerebral şi diverse tipuri de cancer. Pentru o viaţă sănătoasă până la adânci bătrâneţi, un stil de viaţă activ şi o dietă ce promovează pierderea în greutate sunt obligatorii.

Click aici să citești articolul pe site-ul doc.ro!