Atunci când vrei să slăbești, regula de aur este să fii atent la ce mănânci. Dar parcă tocmai atunci ai mânca mai mult decât de obicei.
De aceea, astăzi vreau să vin în întâmpinarea ta cu 10 trucuri simple care să te ajute să mănânci mai puțin.
Iată care sunt acestea:
1. Mestecă gumă atunci când faci cumpărături de mâncare
Știi deja regula de bază: nu merge flămând la cumpărături de mâncare. Cu toate acestea tot ți se întâmplă să ți se facă poftă de câte ceva și să pui în coșul de cumpărături alimente cu multe calorii? Soluția este simplă și eficientă: mestecă gumă. Studiile au arătat că atunci când mestecăm gumă nu mai suntem atât de tentați de alimentele nesănătoase. Ca urmare, vom fi mai puțin înclinați să cumpărăm alimente supercalorice și mai predispuși spre alegeri sănătoase.
2. Mănâncă mai întâi o salată
Fie că mănânci acasă, la serviciu sau în oraș, începe cu o salată. Pe de o parte vei mânca mai puțin, pe de altă parte vei fi mai puțin tentat să faci alegeri nesănătoase după ce ai făcut ceva bun pentru tine.
Click aici și află 6 secrete pentru o viață sănătoasă!
3. Cumpără-ți mâncare cu bani cash
Atunci când plătești cu cardul este mai ușor să faci cumpărături compulsive. Când folosești în schimb banii cash apare controlul, adică începi să te gândești mai cu atenție la ceea ce cumperi.
4. Evită să te uiți la emisiuni despre mâncare
Când te uiți la emisiuni despre mâncare, de multe ori ești tentat să mănânci o gustare. Cercetările arată că persoanele care sunt la dietă sunt tentate să mănânce mai multe dulciuri atunci când se uită la emisiuni despre mâncare decât atunci când urmăresc alte tipuri de emisiuni.
Click aici și află cum să-ți controlezi pofta de dulce!
5. Folosește farfurii albastre
Crezi sau nu, culoarea farfuriei poate face o diferență atunci când vine vorba despre cât de mult mănânci. Gândește-te câte alimente au culoarea albastră? Destul de puține, nu? Asta pentru că natura nu prea preferă albastrul atunci când vine vorba despre hrană. Ca atare, albastrul nu ne stimulează apetitul, ba mai mult instictul ne avertizează să ne ferim de mâncarea albastră.
Click aici și află cum te ajută fiecare culoare din farfurie să fii mai sănătos!
6. Folosește farfurii mici
Mărimea farfuriilor și a ustensilelor oferă creierului nostru indicii despre cât de mult „ar trebui” să mâncăm. Asta înseamnă că o farfurie mare înseamnă mai multă mâncare. Folosind o farfurie mică îți creezi iluzia că porția de mâncare este mare. Studiile arată că oamenii mănâncă de regulă în jur de 92% din cantitatea de mâncare pe care o au pe farfurie, indiferent de mărimea farfuriei.
7. Așteaptă 10 minute înainte de a mânca
Faptul că mănânci atunci când ești plictisit, obosit sau tensionat poate să te facă să simți că ai pierdut controlul. Atunci când ți se face poftă de ceva, încearcă să faci altceva timp de 5-10 minute, apoi vezi dacă mai ai chef să mănânci. Sunt șanse mari să nu mai resimți același chef de a mânca.
8. Nu ține la vedere alimentele nesănătoase
Ideal este să nu ai deloc în casă alimente nesănătoase. Dacă totuși există, ai grijă să nu le ții la vedere. Te vor tenta mai puțin. Un experiment a arătat că atunci când angajații au avut pe birou ciocolată, au mâncat cu 48% mai mult decât atunci când ciocolata a fost la 2 metri depărtare de ei. Când au pus ciocolata în dulap, au mâncat cu 25% mai puțină decât atunci când ea a fost la vedere pe birou.
Click aici și află 7 trucuri să-ți învingi pofta de dulce!
9. Comandă întotdeauna porții mici
Dacă îți iei porție mare, vei fi tentat să o mănânci pe toată, chiar dacă ești deja sătul sau mâncarea nu are cel mai bun gust. Într-un studiu efectuat în cinematografe, cercetătorii le-au oferit spectatorilor popcorn în pungi mari sau medii. Unii au primit popcorn proaspăt și gustos, alții ceva mai vechi. Cei care au primit popcorn proaspăt în pungi mari au mâncat cu 45% mai mult decât cei care l-au primit în pungi medii. Chiar și cei care au primit popcorn vechi au mâncat cu 33% mai mult decât cei care au primit pungi medii.
10. Mănâncă încet
Mănâncă încet, mestecă bine mâncarea și fă pauze între înghițituri. Organismul tău are un mecanism intern complex de saţietate. Când ai mâncat suficient pentru a-ţi satisface nevoile organismului, mecanismul acesta trimite semnale care spun: ”de ajuns”.
Majoritatea experţilor consideră că este nevoie de aproximativ 20 minute pentru ca acest mecanism să intre în acţiune, deoarece este un proces foarte complex ce implică absorbţia principiilor nutritive din mâncare de la nivelul stomacului, intrarea în acţiune a hormonilor din intestinul subţire, a unor substanţe reglatoare ale saţietăţii de la nivelul creierului, procese care durează.