obezitatea

Primul lucru la care ne gândim noi, femeile, atunci când proiectăm în minte imaginea corpului nostru mai slab, mai fit, mai tonic, poate fi „În sfârșit, o să arăt și eu bine!”. Fără îndoială, și bărbații sunt conștienți de beneficiile care se reflectă în oglindă. Dar, pe lângă faptul că vei putea să te îmbraci cu hainele cu mărimi mai mici la care visezi, că vei primi o mulțime de complimente și că vei exprima siguranță de sine atunci când intri într-o încăpere, avantajele neprețuite ale scăderii în greutate țin mai degrabă de sfera sănătății. Cu alte cuvinte, doar frumusețea și sănătatea interioară a corpului tău sunt cele care îți vor îmbunătăți cu adevărat viața, asigurându-ți ani de calitate. În continuare, îți voi prezenta mai multe puncte de vedere care te vor ajuta să mă înțelegi perfect până la finalul acestui articol.

1. Reducerea riscului de cancer

Obezitatea este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, în mod special pentru cel endometrial, esofagian, de colon și de sân (după menopauză), aproximativ 40% dintre cazurile de îmbolnăvire fiind atribuite unei greutăți corporale prea mari.

Dacă te întrebi cum e posibil ca acele kilograme în plus să te aducă mai aproape de cea mai temută boală a vremurilor noastre, gândește-te că obezitatea pregătește un teren propice pentru multiple procese inflamatorii, iar acestea, la rândul lor, cresc riscul de cancer. În al doilea rând, celulele adipoase produc hormoni care stimulează evoluția celulelor canceroase. Așadar, nu există dubii: trebuie să ai o greutate normală și să faci exerciții fizice regulate pentru a te îndepărta cât mai mult de pericolul reprezentat de cancer.

Click aici și află mai multe detalii despre cum obezitatea hrănește cancerul!

2. Sorți de izbândă în lupta cu diabetul 

Obezitatea este considerată unanim un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului, iar fiecare kilogram pierdut ajută la reducerea acestui risc. Știai că 1,4 milioane de americani sunt diagnosticați cu diabet în fiecare an? Așa arată datele prezentate de American Diabetes Association. Nu sunt puține studiile, dar și cazurile reale, ale pacienților mei spre exemplu, care indică faptul că persoanele obeze care suferă de diabet de tip 2 pot opri evoluția bolii dacă urmează diete de restricție calorică. Pur și simplu, odată cu pierderea în greutate, valorile glicemiei revin la normal. Un studiu realizat de Cell Metabolism a constatat că pierderea a doar 5% din greutatea corporală a ajutat persoanele obeze să reducă riscul de diabet și de boli cardiovasculare.

Află de ce a crescut obezitatea în România în ultimii 25 de ani!

3. O inimă care plesnește de… sănătate

Nu este un secret pentru nimeni: excesul de greutate reprezintă un abonament sigur la bolile cardiovasculare. Numai 5-10% din greutatea lor dacă reușesc să slăbească și persoanele care suferă de obezitate își îmbunătățesc automat tensiunea arterială, valorile colesterolului și ale trigliceridelor. În plus, cu cât dai jos mai multe kilograme, cu atât te îndepărtezi mai mult de factorii de risc.

4. Îmbunătățirea calității somnului

Studiile au demonstrat că obezitatea este asociată cu o prevalență crescută a problemelor de somn, cum ar fi apneea, iar pierderea în greutate poate duce la îmbunătățiri clinice relevante atât în ceea ce privește această afecțiune, cât și în privința calității somnului în general. Apneea în somn constă în întreruperi scurte și repetate ale respirației, pe care pacientul nu le percepe neapărat, dar acestea produc microtreziri pe parcursul nopții și oboseală pe parcursul zilei următoare. Cu cât adormi mai greu sau dormi mai agitat, cu atât există mai multe șanse să te confrunți cu epuizarea, irascibilitatea, anxietatea.

Descoperă la ce riscuri te expui dacă nu dormi suficient!

Tot cercetările sunt cele care ajung la concluzia că persoanele care reușesc să slăbească și să se mențină dorm mai bine și se bucură de o durată mai lungă de somn.

5. Balsam pentru minte și spirit

Pierderea în greutate nu aduce beneficii doar pentru corp, ci contribuie semnificativ și la sănătatea noastră mentală. Un rezumat din 36 de studii, publicat în revista Appetite, punctează că slăbitul este asociat cu îmbunătățirea stimei de sine, a imaginii corporale, cu reducerea simptomelor de depresie. Secretul este să alegi o versiune cu calorii reduse a mâncărurilor tale preferate, așa cum vei găsi aici, pe blog, pentru că este esențial pentru starea ta de bine să te poți bucura în continuare de alimentele care îți plac, menținând în același timp un ritm constant în pierderea kilogramelor în exces.

Cartea mea Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață? (Editura ALL, 2018) cuprinde o multitudine de informații despre riscurile la care ne expunem adunând kilograme în neștire, reunite în capitolul Obezitatea, balaurul cu 13 capete. Încă nu a apărut în librării, dar este disponibilă pentru precomandă.

Click aici dacă vrei să fii primul care citește cartea înainte ca ea să apară în librării! 

Păstrează mereu în gând motto-ul nostru „Sănătate, te iubesc!” și îți va fi mai ușor să îți atingi toate obiectivele de slăbit, mai ales acum, după ce cunoști avantajele esențiale care te așteaptă la capătul acestui drum.

Care consideri că este cel mai important beneficiu care vine odată cu pierderea în greutate?