Povestea zahărului este faimoasă şi întotdeauna fără final fericit: zero vitamine, zero minerale, zero beneficii, zeci de kilograme în plus, dependenţă, îmbătrânire prematură şi boli…
Da, ştim, vrei să slăbeşti şi eviţi „otrava albă”, dar ştii că poţi avea în dietă produse despre care nu ai habar că au zahăr? Zahărul este peste tot, în diverse cantităţi: în mezeluri, sosuri, cereale, lactate…
Cele mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spun că doar 5% din aportul zilnic de calorii ar trebui să vină din zaharuri. Aceasta înseamnă aproximativ cinci lingurițe (25 g) pentru femei și șapte lingurițe (35 g) pentru bărbaţi. Dacă vrei să slăbeşti, aceste cantităţi trebuie să fie zero.
Iată 6 surse de zahăr ascuns acolo unde nu bănuiai şi soluţii de înlocuire a acestora, ca să slăbeşti şi/sau să-ţi păstrezi silueta.
1. Sosurile pentru paste
Deşi au gust savuros ce nu pare prea dulce, cele mai multe sosuri pentru paste au între 6 și 12 g de zahăr per jumătate de ceașcă. E ca şi cum ai mânca un fursec cu ciocolată…
Soluţie: Foloseşte sos de roşii fără zahăr sau prepară unul acasă din roşii proaspete cu condimente şi ierburi aromate din belşug. (Nici cu pastele nu trebuie să exagerezi şi ai grijă să fie integrale.)
2. Batoanele de cereale
Un alt produs ce pare sănătos, dar care nu este făcut doar din cereale integrale… Un singur baton poate avea peste 20 g de zahăr sau chiar mai mult, care apar pe eticheta nutriţională sub formă de „sirop de porumb, zahăr brun, miere, sirop de zahăr brun, dextroză, fructoză etc. Mai mult, unele au glazură de ciocolată sau fulgi de ciocolată, care pot creşte acest nivel.
Soluţie: Ia 30 g de cereale de la plafar (fără zahăr), amestecă-le cu iaurt şi câteva stafide. Vei obține un amestec la fel de delicios, dar mult mai sănătos.
3. Iaurtul cu fructe
Este probabil cea mai mare păcăleală a industriei alimentare. Pare inocent, sănătos chiar, dar este una din cele mai mari bombe calorice de pe rafturi. Cu 19 grame (echivalentul a 76 calorii) de zahăr per 100 g de produs nu este surprinzător că are gust de desert, chiar este desert! De fapt, multe produse „low-fat” pot fi, de fapt, „high-carb”.
Soluţie: Ia-ţi un iaurt simplu, degresat, şi adaugă felii proaspete din fructele tale preferate. Pune câteva stafide dacă îl vrei mai dulce.
4. Cerealele „instant” pentru micul dejun
Evită-le mai ales pe cele frumos colorate, care promit un aport mai mare de vitamine și minerale. Cele mai populare şi cele mai intens promovate (inclusiv cele de porumb) au peste 20 g de zahăr pe porţia de 30 g. Ignoră promisiunile publicitare, citeşte eticheta.
Soluţie: Consumă aceleaşi cereale integrale de la plafar sau magazine bio, fără zahăr, cu iaurt şi fructe.
5. Dressingul de salată
Chiar dacă poartă nume franţuzeşti precum „vinaigrette” şi au la bază oţet balsamic sau sunt sosuri de iaurt cu ierburi aromate, conţin peste 5 g de zahăr la fiecare 2 linguri.
Soluţie: Prepară-ţi dressingurile acasă, din 2 linguri de oţet balsamic şi o linguriţă de ulei de măsline. Sau foloseşte iaurt degresat amestecat cu muştar, ulei de măsline şi ierburi aromate pentru cea mai dietetică şi mai uşoară maioneză pe care ai gustat-o vreodată.
6. Micul dejun instant
Concepute „special pentru oameni ocupaţi”, aceste produse cu iaurt şi o casoletă de cereale lipită deasupra promit multe fibre, însă au împreună peste 30 g de zahăr per pachet. Chiar şi sortimentele cu „zahăr redus” pot avea 15-20 grame.
Soluţie: Adaugă felii de mere, fructe de pădure sau câteva stafide la fulgii de ovăz simpli, cu iaurt degresat.
Dacă nu eşti sigur(ă) cât zahăr conţine un produs, verifică mereu eticheta cu multă atenţie. Evită produsele care au pe etichetă multe cuvinte care se termină cu „-oză” (glucoză, sucroză, fructoză, lactoză, maltoză) – toate sunt forme ale zahărului, alături de melasă şi siropurile de porumb sau orez. Cu cât mai lungă este lista de „-oze” şi siropuri, cu atât mai concentrat caloric este produsul.