Metabolismul este ca o fabrică mică în corpul tău. Aici, alimentele și băuturile pe care le consumi sunt transformate în energie. Această energie este folosită pentru toate activitățile tale zilnice: respirația, circulația sângelui, creșterea și repararea celulelor și chiar pentru mișcare. Imaginează-ți că metabolismul este un fel de mașinărie care îți menține corpul în funcțiune.

De ce este important să-ți cunoști metabolismul?

  • Nivelul de energie: Dacă metabolismul tău funcționează bine, te vei simți plin de energie, ca și cum ai avea baterii noi.
  • Sănătatea generală: Un metabolism sănătos te ajută să menții un nivel bun de zahăr în sânge, un sistem imunitar puternic și o digestie bună.
  • Starea de spirit: Metabolismul poate afecta cum te simți. Un metabolism echilibrat te poate ajuta să fii mai puțin stresat și anxios.
  • Calitatea somnului: Un metabolism bun te ajută să dormi bine și să te trezești ușor dimineața.
  • Performanța fizică: Indiferent dacă faci sport sau doar vrei să fii activ, un metabolism eficient îți dă energia necesară pentru antrenamente și te ajută să te recuperezi mai repede.

Ce poate influența metabolismul?

Metabolismul tău poate fi afectat de mai multe lucruri, cum ar fi vârsta, sexul, masa musculară, nivelul de activitate fizică și genetica. De exemplu, pe măsură ce îmbătrânești, metabolismul tinde să încetinească. Bărbații au, în general, un metabolism mai rapid decât femeile, deoarece au mai mulți mușchi. Dacă stai mult timp fără să faci mișcare, metabolismul poate încetini, dar exercițiile fizice regulate îl pot stimula.

Când ar trebui să îți măsori metabolismul?

  • Înainte de a începe o dietă sau un program de slăbire: Cunoscând rata metabolică în repaus (RMR), poți crea un plan de nutriție personalizat. De exemplu, am avut paciente care trebuiau să ardă 1500-1600 de calorii pe zi, dar aveau un metabolism mai lent, deci ardeau doar 900 de calorii pe zi din motive medicale.
  • Când nu reușești să slăbești în ciuda eforturilor: Poate că ai un metabolism lent și trebuie să-ți ajustezi strategia de slăbire.
  • Când observi schimbări inexplicabile în greutate: Acest lucru poate semnala probleme de sănătate care afectează metabolismul.
  • La fiecare decadă a vieții: Chiar dacă nu ai un obiectiv specific de slăbire, este bine să-ți măsori periodic metabolismul pentru a monitoriza sănătatea ta metabolică.

Pentru că vrem să le oferim tuturor posibilitatea de a-și măsura metabolismul, avem o ofertă specială pentru tine! Vino la Kilostop și fă-ți Analiza metabolismului în Repaus. În plus, vei avea gratuit consultația de intrepretare, unde medicul îți va explica cum funcționează metabolismul tău și va răspunde la întrebările tale. De asemenea, vei primi o analiză a compoziției corporale, pentru a vedea procentele de mușchi, apă și grăsime din corpul tău.