alimente

Pe lângă „ce”, atunci când vorbim despre nutriție îl luăm în considerare și pe „cum”. Este cât se poate de adevărat: fără alegeri inteligente, nu putem construi un stil de viață sănătos. Dar lucrurile sunt mult mai complexe.

Cum mâncăm este la fel de important ca ceea ce mâncăm, pentru că miza este să ne bucurăm la maxim de calitățile nutriționale ale alimentelor. Degeaba sunt pe lista alimentelor recomandate, dacă nu respectăm niște obiceiuri de consum care să le pună în valoare.

1. Cartofii

Se numără printre cele mai controversate alimente atunci când vorbim despre diete de slăbit. Nu te pot învinovăți dacă îți fuge gândul pe loc la cartofii prăjiți, pentru că și mie îmi place gustul lor. Îi asociem cu copilăria, cu mesele în familie, cu confortul întâlnirii cu cei dragi. Tocmai de aceea, te sfătuiesc să îi savurezi numai la ocazii speciale, din cauza efectelor nocive asupra sănătății.

În schimb, te poți bucura de cartofii fierți și răciți. Aceștia au capacitatea de a scădea riscul de obezitate, cancer de colon sau diabet. Consuma-i, așadar, sub formă de salată, împreună cu alte legume verzi, ceapă proaspătă și măsline.

2. Pastele

Ca și cartofii, sunt un subiect sensibil pentru persoanele care vor să renunțe la excesul de greutate. Dar, servite mai rar și în modul potrivit, pot fi integrate fără probleme în meniu. Recomand o atenție specială la timpul de fierbere. Nu întâmplător, italienii preferă varianta „al dente”. Tendința noastră este să le fierbem până se înmoaie de tot, devenind aproape gelatinoase. Însă este o greșeală, din cauză că astfel capătă un indice glicemic mai ridicat, iar organismul absoarbe mai rapid carbohidrații din componența lor. Încearcă să iei pastele de pe foc chiar cu un minut înainte de timpul minim de fierbere indicat pe ambalaj. În combinație cu legume și pește, gustul crocant va fi cu siguranță apreciat de întreaga familie.

3. Ouăle

Au un număr redus de calorii în raport cu conținutul benefic de proteine de cea mai bună calitate, aminoacizi esențiali și vitamina D. Din nou, provocarea apare atunci când discutăm despre modul de preparare. Prin prăjire în ulei, nu facem altceva decât să descalificăm acest aliment de pe poziția sa privilegiată pentru sănătate. Fierberea și poșarea (fierberea oului fără coajă) reprezintă cele mai recomandate modalități de gătire a ouălor. Nu uita să adaugi și o mână de spanac fiert, pentru o combinație delicioasă.

4. Carnea roșie

Nu trebuie exclusă din meniu, ci merită apreciată ca o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3, vitamina B12, zinc și fier. Problemele apar atunci când friptura pe care o servim este împănată cu grăsime. Sfatul meu este să feliezi subțire carnea și să înlături toate fâșiile de grăsime care sunt vizibile înainte de gătit. Mănâncă apoi această delicatesă în combinație cu cea mai bună prietenă a ei, salata.

5. Roșiile

Au o superputere în reducerea riscului de dezvoltare a cancerului, bolilor de inimă sau accidentelor vasculare. Se numește licopen și este un antioxidant puternic. Te-ai aștepta ca acum, pentru că se instalează vremea caldă, să îți aduc aminte de tradiționala gustare românească formată din brânză, roșii și ceapă verde. Iată că de data aceasta, de dragul licopenului, te voi sfătui să consumi cu încredere sos de roșii, care pune mai bine în valoare acest atu minunat.

Poate fi preparat rapid din roșii decojite la conservă sau din roșii proaspete. Merge de minune cu pastele „al dente” sau cu orice tip de legume fierte puțin la abur. Un strop de ulei de măsline nu numai că te va purta automat într-o fantezie culinară siciliană, ci va impulsiona și absorbția acestui fitonutrient.

6. Varza

Este foarte gustoasă în combinație cu cârnații de casă, dar nu reprezintă o variantă de încredere pentru dieta ta. Ce spui de varza murată însă? Adaugă condimente pentru un plus de aromă și consum-o ca garnitură alături de carne slabă. Alimentele fermentate conțin probiotice naturale. Acestea hrănesc bacteriile binefăcătoare din intestinul nostru și ajută la lupta împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului și a diabetului.

7. Broccoli

Este nelipsit de pe lista pe care o întocmesc nutriționiștii cu legumele-vedetă. Poate nu te-a cucerit gustul, dar ai încercat cu siguranță să îl integrezi în meniul tău. Însă, s-ar putea să fi făcut asta într-un mod eronat. O multitudine de rețete te învață să consumi broccoli fiert, în supele-cremă sau pregătit la cuptor. Însă astfel scad nivelurile de vitamina C, proteine și alți nutrienți. În cazul acestei legume, cu cât este mai scurt timpul de gătire termică, cu atât se conservă mai bine substanțele nutritive.

Mie îmi place să pregătesc broccoli la aburi, după care adaug câteva pufuri de ulei de măsline, suc de lămâie, sare și busuioc

Tuturor ne plac mâncărurile bune, dar hai să le evaluăm și în funcție de cât sunt ele de bune pentru organismul nostru. Alege alimentele, modalitatea de preparare și de servire a acestora.