Tu cum stai cu mișcarea?
Ți-ai propus să începi să faci mișcare sau ai trecut deja la fapte? Indiferent de situație, dă-mi voie să te felicit! Chiar dacă nu te-ai apucat încă să faci mișcare, faptul că ți-ai propus acest lucru este un pas înainte. Dar nu mai amâna! De ce?
Pentru că mișcarea te ajută să îți crești nivelul de energie. Totodată, mișcarea este un antidepresiv natural. Și ce e mai bun dacă nu un strop de bună dispoziție?
Mai mult, mișcarea te ajută să ai un corp tonifiat. Cum ar fi ca vara asta să poți îmbrăca orice fără să te mai gândești cum să maschezi colăceii din jurul taliei și aripioarele de la șolduri?
Sunt doar câteva motive pentru care îți recomand cu căldură să începi chiar de azi să faci mișcare. Nu trebuie să alergi la maraton, poți începe doar cu mersul pe jos sau urcatul și coborâtul scărilor.
Și ca planul tău să meargă strună, astăzi vreau să-ți arăt ce să mănânci înainte și după ce faci mișcare.
Ce mănânci înainte de mișcare
Cea mai bună variantă ca să îți menții energia pe toată durata antrenamentului este un mix de carbohidrați simpli și complecși.
Carbohidrații complecși, cum ar fi cerealele sau leguminoasele, îţi vor oferi rezistenţă. Cei simpli, din surse sănătoase precum fructele, îţi dau o energie imediată, necesară mobilizării şi motivaţiei.
Cu cât timp înainte este indicat să mănânci? Cu 30-45 de minute înainte dacă iei o gustare ușoară și cu 2-3 ore dacă iei o masă principală.
Ce mănânci după mișcare
După mișcare, este indicat un mix de proteine cu legume sărace în carbohidrați.
Ideale în acest sens sunt carnea și lactatele slabe, legumele bogate în fibre, peștele bogat în Omega 3, nucile şi semințele.
Studiile arată că perioada optimă pentru a te recupera după efort este între 15 și 60 de minute – perioadă în care organismul asimilează rapid glucoza pierdută.
Este crucial însă să eviţi mesele copioase, pline de grăsimi nesănătoase, sau dulciurile rafinate atât înainte, cât mai ales după ce faci mișcare! Aceste alimente îţi obosesc corpul, mai degrabă decât să-i dea energie, deoarece îl inundă cu calorii de proastă calitate, lipsite de nutrienţi şi care mai mult fură din corp, pentru procesare şi metabolizare, vitamine şi minerale importante pentru recuperarea corectă după mişcare.
Nu uita să te hidratezi
Un aspect foarte important este hidratarea. Nu uita să bei apă pentru că altfel te sabotezi singur!
S-a demonstrat că deshidratarea la care te predispun antrenamentele încetinește metabolismul şi te face să mănânci ulterior mai mult decât este nevoie. Poți apela la soluții de rehidratare specifice pe care să le dizolvi în apa băută în timpul antrenamentului, ca să nu pierzi, prin transpirație excesivă, minerale esenţiale pentru a susţine efortul muscular şi recuperarea după antrenament.
În cazul în care efortul este intens, adaugă în apa de băut minerale esențiale pentru a susține efortul muscular și recuperarea după antrenament.
Alege Calciu și Magneziu. Poți lua fie tablete efervescente, fie pliculețe. Dacă nu ești într-o stare foarte bună, adaugă și o multivitamină efervescentă. Bea cel puțin 750 ml de apă îmbunătățită în acest fel înainte și după efort. Îți garantez că îți va fi mai bine pentru că am testat acest truc pe pielea mea.
Proteine pentru masă musculară
Multe persoane țin diete hiperproteice pentru a construi masă musculară. Nu face acest lucru decât cu avizul unui expert în nutriție! Asta deoarece ai nevoie de proteine şi de carbohidrați în proporții optime, atât pentru arderea grăsimilor, cât şi pentru creșterea masei musculare.
Principala sursă de energie a muşchilor sunt carbohidraţii. Aşa cum au demonstrat nutriţioniştii şi experţii în bodybuilding, dietele hiperproteice bazate pe consumul exclusiv de carne, ţinute pe termen lung, îţi pot afecta serios metabolismul sau echilibrul hormonal.
O dietă eficientă, potrivită nevoilor tale și însoțită de mișcarea adecvată, te va ajuta să slăbești armonios. Pielea nu ți se va lăsa, iar tu vei deborda de energie și sănătate.