imunitate

În sezonul rece, nu numai goana pentru cadouri intră în setul nostru de priorități. Apare și problema întăririi sistemului imunitar. Căci cui îi face plăcere să ofere sau să primească daruri, să participe la petreceri și întruniri într-o stare fizică precară? Dacă ne dorim să trecem sănătoși tun prin provocările impuse de vremea neprietenoasă, ar fi minunat să ne îndreptăm atenția asupra stimulării imunității. Vestea bună este că ne putem îndeplini acest obiectiv cu ajutorul alimentației potrivite.

Remedii tradiționale

 Supa de pui

Poate nu te așteptai, dar există o bază științifică în spatele remediului preferat al bunicii. Supa de pui pregătită în casă, cu legume și zarzavaturi din belșug, îți poate ușura simptomele de răceală, crescând în același timp rezistența organismului la atacurile virusurilor gripale.

Usturoiul

Sau poate ar trebui să îl numim ingredientul-minune? Deși îl folosim în cantități reduse, are o forță remarcabilă în lupta cu bacteriile, virușii și ciupercile. Bonus: poate ajuta la scăderea colesterolului. Condiția este să îl folosești în stare naturală, nu sub formă de pulbere.

Ceaiurile

Faptul că ceaiul cald ajută în lupta cu răceala, este un adevăr deja binecunoscut. Ceaiul alb, verde sau negru îi furnizează organismului polifenoli și flavonoizi. Acești antioxidanți reperează radicalii liberi care dăunează celulelor noastre și îi neutralizează.

Socul

Boabele de soc sunt bogate în antioxidanți, ceea ce înseamnă că teoretic au efecte benefice pentru combaterea inflamației din organism. Și practica demonstrează acest lucru. Studiile de laborator au arătat că extractul din boabe de soc pare să blocheze virusurile gripale. În plus, ne amintește de gusturile copilăriei, fiind un remediu popular vechi.

Legume și alimente de bază

Ciupercile

Acestea conțin seleniu mineral, plus riboflavină și niacină, două vitamine din clasa B cu multiple beneficii. Știai că persoanele cu un nivel scăzut de seleniu se confruntă cu un risc mai mare de a suferi de o gripă severă? Riboflavina și niacina joacă un rol important pentru sănătatea organismului. Iar garniturile de ciuperci sunt ideale pentru perioada de post sau, mai târziu, pentru a însoți fripturile.

Spanac

Nu întâmplător spanacul este atât de lăudat de Popeye Marinarul. Este considerat pe bună dreptate un superaliment, datorită compoziției bogate în substanțe nutritive. Folații ajută la regenerarea celulară și refacerea ADN-ului. Fibrele, antioxidanții și vitamina C sunt inamicii răcelilor. Așadar, mănâncă salată de spanac sau pregătește-ți garnituri delicioase, condimentate după pofta inimii.

Broccoli

Vitaminele A și C, plus glutationul, un antioxidant important, transformă broccoli într-o soluție la îndemână pentru stimularea imunității. Alături de tofu marinat, condimentat cu ierburi aromatice, reprezintă o masă consistentă pentru perioada postului. De sărbători, include-l pe lista ta de cumpărături, pentru că este un bun companion al preparatelor din carne, contrabalansând conținutul de grăsime al acestora.

Cartofii dulci

Seamănă cu morcovii nu doar ca aspect, ci și din punct de vedere al conținutului nutrițional. Și cartofii dulci se pot mândri cu cantități importante de beta-caroten. Organismul transformă beta-carotenul în vitamina A, cu acțiune eficientă împotriva radicalilor liberi. Acest lucru ajută la susținerea sistemului imunitar și încetinește procesul de îmbătrânire.

Iaurtul

Pune în coș iaurturi cu probiotice, bacterii benefice organismului nostru, cunoscute pentru capacitatea de a ușura severitatea răcelilor. Pe lânga probioticele naturale din lactatele fermentate, bacterii bune pentru imunitatea și sănătatea sistemului tău digestiv se regăsesc și în murături. Atenție însă la conținutul de sare, în caz de hipertensiune sau boală de inima ori de rinichi.

Germenii de grâu

Aceștia reprezintă acea parte a seminței din care se dezvoltă viitoarea plantă. Pe principiul „esențele tari se află în sticluțe mici”, germenii sunt bogați în substanțe nutritive. Ne putem baza pe ei pentru a asimila zinc, antioxidanți și vitamine B și fibre. Acum sunt ușor de găsit la supermarket și pot aduce un plus de gust salatelor sau sandvișurilor tale preferate.

Alimente și condimente exotice pentru imunitate

Ghimbir

Această planta-condiment cu gust picant este o sursă sigură de antioxidanți. Adaugă ghimbir ras la ceaiuri și folosește-l pentru a condimenta mâncărurile preparate în casă. Nu apela la suplimente sau la praful care se găsește în comerț. Antioxidanții funcționează la nivel optim atunci când îi obținem direct din fructe și legume proaspete.

Fructele de pădure

Culoarea închisă a acestor superfructe ne oferă garanția existenței unei serii de nutrienți numiți antociani în compoziția acestora. Din nou intră în scenă antioxidanții, care reprezintă o parte esențială a unui stil de viață sănătos. Savurează fructele de pădure în smoothie cu iaurt sau amestecate cu cereale integrale la micul dejun.

Fructele de mare

Dacă ai ocazia de a le consuma în contextele mai speciale care apar în această perioadă festivă a anului, nu spune nu. Știu că sunt controversate din cauza gustului și fie au fani înrăiți, fie trec pe lista alimentelor considerate dezagreabile. Dar ar trebui să ținem cont de faptul că fructele de mare conțin cantități importante de zinc. Iar acest mineral are superputeri atunci când se află în directă confruntare cu virușii. Ajută astfel la crearea și activarea celulelor albe din sânge implicate în răspunsul imun.