fructePentru că este vară și găsești fructe peste tot, astăzi vreau să-ți arăt cum să le mănânci corect dacă ești la dietă și nu numai.

La dietă, fructele rămân o categorie specială de alimente, care te ajută să slăbeşti, să te menţii hidratat şi sănătos, dacă sunt alese bine şi consumate cu măsură, în cantitatea potrivită şi la momentul potrivit.

Evită sau consumă mai rar fructe bogate în carbohidraţi sau uscate, iar atunci când o faci, consumă-le în cantităţi mici şi doar în prima parte a zilei.

Optează zilnic pentru fructe sărace în carbohidraţi sau bogate în apă pentru gustări şi desert şi pentru fructe de pădure şi citrice ca să-ţi prepari smoothie-uri revigorante sau salate delicioase.

Unele fructe sunt mai bune decât altele la dietă, pentru că oferă cantităţi importante de vitamine şi minerale cu puţine calorii sau au un conţinut bogat în apă (sunt săţioase şi hidratante), pe când altele sunt mult mai bogate în carbohidraţi (calorii multe), aşadar trebuie să le consumi cu măsură sau să le eviţi.

Fructe sărace în carbohidraţi – cele mai bune în diete

Pepenele verde şi galben, grepfrutul, pomelo, sweetie şi căpşunile se încadrează în categoria fructelor cu cea mai mică cantitate de zahăr pe suta de grame (mai exact 5%).

Aceste fructe hrănitoare au şi un conținut ridicat de apă şi fribre şi ajută la eliminarea colesterolul rău din organism.

Ele oferă energia necesară sistemelor cardiovascular și nervos să funcţioneze optim, nu încarcă organismul cu zahăr în exces ci ajută la arderea excesului de grăsime şi pierderea în greutate.

Fructe cu peste 85% apă – săţioase şi hidratante

Cantalupul, pepenii verzi de toate soiurile, piersicile, caisele, ananasul, portocalele, mandarinele sau fructele de pădure oferă o hidratare excelentă şi sunt săţioase la un conţinut foarte rezonabil de carbohidraţi.

Împreună cu cantităţile improsionante de apă, fibrele din aceste fructe facilitează digestia şi eliminarea toxinelor, contribuind astfel la un proces sănătos de pierdere în greutate.  

Citricele şi fructele de pădure – pentru smoothie-uri revigorante şi detoxifiante

Sunt cele mai bogate în antioxidanţii ce luptă contra cancerului şi sunt responsabili pentru tinereţe şi frumuseţe.

Include zilnic în dietă o porţie de citrice (portocale, pomelo, mandarine, grapefruit) şi de fructe de pădure (zmeură, mure, afine, merişoare sau coacăze negre).

Şi nu bea niciun ceai fără lămâie sau lime.

În cadrul unei diete echilibrate, citricile şi fructele de pădure ajută la îmbunătăţirea tranzitului intestinal, eliminarea toxinelor sau resturilor nedigerate din organism, ajută la scăderea colesterolului și întărirea sistemului cardiovascular.

Alături de fructele din primele două categorii, le poţi consuma şi ca desert de prânz sau gustare de dimineaţă, în salate de fructe cu iaurt degresat.

Fructe bogate în carbohidraţi – doar la micul dejum

Deşi considerate cele mai apetisante, fructele precum banane, prune, pere, mango, struguri și smochine, au continut ridicat de glucide (20%) şi se recomandă să fie consumate de preferat în prima parte a zilei, la micul dejun sau la gustarea dinainte de prânz.

Îţi oferă energia necesară pentru întreaga dimineaţă, însă consumate după-amiaza târziu sau seara, la cină, nu au efectul dorit într-o dietă de slăbire, ci dimpotrivă, deoarece zahărul conţinut, mâncat şi neconsumat, se transformă peste noapte în grăsime.

Fructe uscate – ocazional, pentru controlul poftei de dulciuri

Stafidele, curmalele, caisele şi prunele uscate sunt fructe în care conţinutul de apă este aproape zero. Sunt hipercalorice, dar pot fi adăugate în cantități mici la cerealele de dimineaţă, la un smoothie sau la salata de fructe proaspete.

Fructele uscate sunt surse excelente de vitamine și minerale, și completează foarte bine conţinutul de minerale şi vitamine din fructele proaspete.

În plus, s-a demonstrat că sunt eficiente în îmbunătățirea sistemului imunitar şi reducerea colesterolului rău, dar şi o metodă excelentă de a ţine pofta de dulciuri sub control.