colesterolul

Îmi place să fiu atentă la oameni și la preocupările lor pentru că acestea ne dau măsura problemelor cu care se confruntă societatea zilelor noastre. Dar și indicii cu privire la schimbările pe care le putem adopta. Domeniul nutriției nu face excepție. De exemplu, ai observat că schimburile de idei pe tema „colesterolului mare” au început să concureze în frecvență și intensitate celebrele discuții despre vreme?

În primă fază, colesterolul care depășește limita normală pentru vârsta ta se va depune pe pereții inimii și ai vaselor de sânge. Ulterior, acumulările de colesterol pot bloca arterele, pot declanșa sau agrava afecțiunile cardiace și pot ajunge până la a provoca infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Există mulți factori care contribuie la creșterea colesterolului. Printre el se numără dieta, stresul, chiar și unele medicamente. Astăzi îți propun să ne concentrăm asupra soluțiilor de reducere a valorilor necorespunzătoare.

1. Lasă-te de fumat!

Știu că am început foarte abrupt, cu o interdicție fără drept de apel, dar agenții cancerigeni din compoziția țigărilor determină creșterea pulsului, a tensiunii arteriale, dar și a nivelului de colesterol rău din organism… Asta ca să enumerăm numai câteva dintre efectele nocive. La acest capitol nu prea există loc de negocieri. În plus, renunțând la fumat te vei putea bucura de beneficii uriașe, cum ar fi un sistem imunitar mai puternic, valori normale ale colesterolului și, în consecință, sănătatea cardiovasculară mult dorită.

2. Mănâncă alimente pe placul inimii tale!

Din cauză că dieta necorespunzătoare ocupă de cele mai multe ori primul loc în topul vinovaților de creșterea colesterolului, este obligatoriu să acorzi o atenție sporită alimentației. Pentru că a venit primăvara și grădinile autohtone de zarzavaturi și legume își vor etala în curând recoltele proaspete, fă o plimbare până la piață.

Legumele crucifere (varza, broccoli, conopida și varza de Bruxelles), nucile, semințele și fructele trebuie să își găsească zilnic drumul din farfurie către stomacul tău. Consumate cu regularitate, au puterea de a reduce nivelul colesterolului, precum și eventualele depuneri care s-ar fi putut clădi pe pe arterele tale.

Click aici și află ce alimente nu sunt pe placul inimii!

3. Fă din mișcare cea mai bună prietenă a ta!

Deja ți-am dat un indiciu cu privire la cum ai putea începe schimbarea în paragraful anterior, când ți-am recomandat să faci o plimbare până la piață. O viață sedentară nu își pune amprenta numai asupra nivelului de colesterol, ci asupra sănătății cardiovasculare în general. De aceea, trebuie să incluzi zilnic mișcarea în programul tău. Așa cum am menționat în multe alte rânduri, aceasta nu echivalează cu provocarea de a merge la sală și de a trage de aparate care de care mai complicate. Așa cum ți-am dat exemplul de mai sus, poți alege orice modalitate de a face mișcare. Important este să îți placă și să te motiveze să continui.

Citește și: Când este mai indicat să facem mișcare!

De exemplu, îți poți stabili propria rutină de fitness chiar acasă. Improvizează construindu-ți greutăți din sticle de jumătate de litru pline cu apă sau folosește-ți greutatea corpului pentru a-ți antrena mușchii în fața televizorului sau pe ritmul muzicii preferate. Prin creșterea ritmului cardiac, corpul tău va începe să ardă grăsimile pentru a te alimenta cu energie și pentru a crește fluxul sanguin, ceea ce va conduce la topirea eventualelor depuneri de colesterol.

4. Bea alcool cu moderație!

Practic, dacă vrei să reduci nivelul de colesterol rău din organism, „moderația” trebuie să fie cuvântul de ordine. Este dificil să renunți dintr-odată la orice băutură alcoolică, dacă cocktailurile sau vinurile bune fac deliciul întâlnirilor cu prietenii. Dar poți începe prin reducerea cantităților pe care le consumi. O femeie ar trebui să se rezume la un singur pahar de vin la masă. Bărbații pot bea până la două pahare, cu condiția ca acesta să nu fie un obicei zilnic.

Click aici și află de ce alte băuturi ar trebui să te ferești!

5. Spune-le „pas” carbohidraților rafinați!

Pâinea albă, produsele de panificație și pastele sunt acuzate pe bună dreptate de creșterea valorilor colesterolului. Ele își vor găsi însă înlocuitori gustoși și benefici în cereale integrale, legume, boabe, orez brun sau pâine de tărâțe. Pe lângă sănătatea inimii și a vaselor de sânge, această alegere va influența în mod pozitiv și greutatea; spre deosebire de carbohidrații rafinați (răi), cei buni ajută la menținerea îndelungată a senzației de sațietate.

Află cum să faci diferența între carbohidrații buni și cei răi!

Pentru că starea fizică se reflectă în toate planurile vieții, concentrează-te asupra lucrurilor simple, dar de impact, pe care le poți face pentru îmbunătățirea condiției tale, conform principiului „Sănătate, te iubesc!”.

Care sunt trucurile la care apelezi tu în lupta cu colesterolul, pentru a te bucura de o mai bună sănătate a inimii?