Așa cum ți-am spus și în alte articole, atunci când vrem să slăbim intrăm într-un cerc vicios: alegem o dietă care ne permite să mâncăm puțin și ne promite mult. O vreme reușim să ținem pasul cu restricțiile și să pierdem din surplusul de kilograme, după care ne plictisim de regimul alimentar dur și ne întoarcem la vechile obiceiuri. Inevitabil, și la numărul de kilograme de la care am pornit.
Dacă încă nu te-ai familiarizat cu viziunea mea sau dacă simți nevoia unui impuls motivațional în demersurile tale de slăbit, îți voi face acum introducerea în lumea alimentelor „interzise”, dar fără de care viața parcă își pierde din savoare. Îți propun să descoperim împreună cum le putem integra cu succes într-un stil de viață sănătos.
Pâinea, cartoful, orezul şi pastele
Unul dintre cele mai răspândite mituri este acela că pâinea, cartoful, orezul sau pastele îngrașă cel mai mult dintre toate alimentele și, în general, sunt primele eliminate atunci când ne apucăm de o dietă. Nimic mai greșit! Pâinea vine la pachet cu un conținut de doar 250 de Calorii pentru 100 de grame, iar pastele, orezul, cartofii cu maxim de 100 de Calorii la suta de grame fierte.
Desigur că prăjitul lor sau adăugatul de sosuri le crește exponențial numărul de calorii, însă covrigii, covrigeii, sărățelele sau alte produse de patiserie au de două ori mai multe calorii decât banalele paste fierte sau biata pâine atât de hulită. În general, când ne apucăm de dietă, nici nu mai vrem să auzim de cartofi sau de pâine, însă nu ne dăm seama că merdenelele sau covrigii, pe care nu le refuzăm atunci când ne ies în cale, sunt mult mai nocive și mai calorice.
Alimentele cu care am crescut, care ne plac și cu care ne-am obișnuit nu trebuie excluse din dietă, ci consumate în cantitatea potrivită, la momentul potrivit și în combinația corectă, cu condiţia să nu uităm şi de calitatea lor (adică să alegem alimente cât mai integrale şi mai naturale). Cercetările indică faptul că persoanele care mănâncă alimente pe bază de cereale integrale sunt mai predispuse să slăbească și să își mențină greutatea dorită. Consumul de cereale integrale poate ajuta chiar la arderea grăsimii abdominale.
Pâinea este excelentă la dietă dacă este consumată la micul dejun, iar orezul, cartoful şi pastele, este indicat a fi servite la masa de prânz, alături de o porţie generoasă de legume gătite sau crude.
Carnea de porc
În majoritatea cazurilor, sintagma „carne de porc” apare pe lista alimentelor nepermise la dietă. Adevărul este că o porție de carne de porc slabă, precum muşchiuleţul, nu are cu mult mai multe grăsimi saturate decât o porție similară de piept de pui fără piele. În concluzie, acest sortiment de carne reprezintă o sursă sigură de proteine de calitate, care ne ajută să ne simțim sătui mai mult timp. Optează pentru mușchiuleţul de porc la cuptor în crustă de condimente, alege să-l mănânci chiar şi la cină, dar asigură-te că o porție nu depășește dimensiunea palmei.
Bomboane de ciocolată
Practic, orice aliment „periculos” poate rămâne în programul tău nutrițional, cu condiția să stabilești limite clare de cantitate. Cu cât renunți la mai multe preferințe culinare, cu atât te apropii mai sigur de eșec în dietă. Dacă îți plac, mănâncă în fiecare zi o trufă de ciocolată și te vei bucura de o stare de bine, care te va motiva să faci și pe mai departe alegeri echilibrate.