Grecia este una dintre țările cele mai iubite de turiști. Pe continent sau pe insule, mii de români merg anual în această țară pentru a se relaxa pe plajele ei întinse și în apele de un albastru de poveste.
Atmosfera de vacanță pe care o găsești mai peste tot în Grecia și tavernele care te îmbie la fiecare pas cu mâncăruri care mai de care mai apetisante sunt o adevărată piatră de încercare pentru oricine vrea să se întoarcă din vacanță doar cu amintiri frumoase, nu și cu kilograme în plus.
De aceea vreau să-ți atrag atenția asupra unui lucru foarte important: atunci când ești la dietă sunt momente în care este nevoie să pui o pauză procesului de slăbit și ținta să fie doar să-ți menții greutatea. Un astfel de moment este concediul.
Recomandarea mea este să te bucuri de vacanță și să-ți propui ca țintă menținerea greutăţii.
În Grecia, acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă, întrucât bucătăria mediteraneeană este recunoscută ca fiind una dintre cele mai sănătoase din lume. Cu grăsimi bune și multe fructe și legume proaspete, dieta mediteraneană te ferește de multe boli grave.
Iată care ar fi principalele caracteristici ale bucătăriei grecești:
- Uleiul de măsline şi măslinele
Acestea sunt alimente excelente care stau la baza majorității preparatelor grecești.
Ai grijă însă la cantitate! Chiar dacă este de măsline, extravirgin și de o calitate foarte bună, uleiul este cel mai îngrășător aliment! O singură lingură te costă aproximativ 120 de calorii!
Alege măslinele Kalamata în loc de mezelurile şi semipreparatele de carne de la bufetul suedez de mic dejun sau cină!
- Brânzeturile din lapte de oaie și capră
Acestea sunt foarte bune, foarte gustoase, dar te sfătuiesc din nou să ai grijă la cantitate. Poți alege Feta, cea mai cunoscută dintre brânzeturile grecești, Kefalotyri, Kasseri, Graviera sau alte sortimente, pe care să le combini cu legume proaspete din plin, în salate cât mai divers asortate şi colorate. Se potrivesc la orice masă a zilei.
- Legumele
Legumele preferate de greci sunt vinetele, roșiile, fasolea verde, bamele, ardeii grași și ceapa. Toate sunt legume cu 5% glucide, din care îți recomand să mănânci fără restricții.
Tot ce trebuie să faci este să fii atent la sosurile şi uleiul în exces, ca să nu te păcăleşti la calorii.
- Carnea
Așa cum îți spuneam mai devreme, grecii preferă carnea de miel și ied, peștele sau fructele de mare.
Dintre mâncărurile cu carne, cele mai cunoscute sunt Giuvetsi (carne de miel gătită în oale de pământ), Gyros (frigărui cu sos și legume), Kleftiko (carne de miel marinată în suc de lămâie cu mult usturoi la cuptor) sau Moussaka.
- Condimentele
Grecii gătesc cu multe condimente. Preferatele lor sunt oregano, mentă, usturoi, ceapă, mărar, foi de dafin, busuioc, cimbru și fenicul. Bucură-te cu toate simțurile de aceste arome ale bucătăriei grecești!
- Deserturile
Ca și în cazul turcilor, grecii preferă Baklava, plăcinte cum ar fi Galaktoboureko, Loukoumades – gogoșele cu scorțișoară, Loukoumi (rahat) sau iaurtul cu miere. Te sfătuiesc să îl alegi pe acesta din urmă nu numai pentru că este mai dietetic, ci și pentru că mierea lor este deosebit de aromată. Principalele arome sunt cele de citrice, cimbru și pin mediteranean.
Hai să vedem acum și ce poți alege din toate aceste bunătăți, la fiecare masă în parte!
Mic dejun
Îți propun să îți începi ziua cu un mic dejun format din tradiționalele mezze – gustări pe bază de legume, brânzeturi sau fructe de mare. Poți alege o Spanakopita (plăcintă cu spanac, brânză Feta, ceapă, ou și condimente), Boureki (plăcintă cu legume și carne) și celebra salată Tzatziki.
Savurează-le în liniște, bucurându-te de fiecare înghițitură, de mirosul mării și compania celor dragi.
Gustare
La gustare încearcă unul dintre deserturile grecești, alături de o cafea neagră.
Eu ți-aș recomanda iaurtul cu miere sau un fruct. Tu poți alege ce îți dorești, dar ai grijă să faci și ceva mișcare.
Înoată, joacă-te cu mingea în apă cu prietenii sau familia, plimbă-te pe malul mării, joacă-te volei sau tenis de plajă.
Prânz
La prânz poți alege pentru felul întâi o supă – Avgolemono (supă de carne, pește sau legume îngroșată cu ou, suc de lămâie și orez) sau Fasolada (supă de fasole, roșii, morcov, țelină și ulei de măsline).
La felul doi poți alege un pește la cuptor sau la grătar, stropit cu o linguriță de sos Ladolemono (ulei de măsline cu zeamă de lămâie) sau fructe de mare, preparate cu legume, NU pane. Dacă nu îți place peștele, încearcă unul dintre preparatele pe bază de carne de miel – Giuvetsi sau Kleftiko – sau celebrele Dolmades (sarmale în viță de vie, umplute cu orez, legume sau carne).
Indiferent ce alegi, asortează totul cu o salată generoasă de legume proaspete.
Cină
La cină poți opta pentru un Gyros la farfurie, fără cartofi prăjiți și doar cu sos Tzatziki sau celebra salată grecească. Dacă alegi salata, ai grijă la cantitatea de ulei! De asemenea, dacă nu ai mâncat peşte sau fructe de mare la prânz, cina este un moment foarte potrivit pentru acest tip de proteină albă.
Poți să bei și un pahar de vin. Îți recomand Retsine – un vin sec macerat cu rășină de conifere.
După cină, profită de petrecerile organizate de numeroase taverne sau restaurante și învață să dansezi și să te distrezi grecește! Dacă ești mai romantic, alege o plimbare pe plajă. Indiferent de opțiune, te asigur că nu ieși în pierdere: arzi calorii și îți crești buna dispoziție.
Vacanță plăcută!
Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu sau adresează-mi o întrebare.