De Ziua Europei, îți propun să vedem ce obiceiuri alimentare bune putem împrumuta de la diverse popoare europene.
Și cum cea mai rafinată dintre bucătăriile europene este cea franceză, hai să începem cu ea.
Francezii sunt renumiți pentru brânzeturile lor fine şi delicioase, care nu au deloc puține calorii, mai exact 350 de Calorii pe 100 g.
Cum se face totuși că francezii se numără printre popoarele cu cea mai scăzută rată a obezității?
Secretul este când și cum mănâncă aceste brânzeturi grase: la sfârșitul mesei, pe post de desert și în cantități limitate, strict pentru plăcerea gustului.
Mănâncă şi tu brânzeturile grase ca francezii. Savurează-le ca pe un desert, în porţii mici!
Pastele se numără printre alimentele tale preferate, dar ți-e teamă că îți vor distruge dieta? Hai să aruncăm un ochi la italieni! Care este secretul lor?
Fierberea pastelor al dente. Nu numai că preparate în acest fel au un indice glicemic mai mic în comparație cu cele gătite tradițional, dar sunt și mai sățioase.
În plus, italienii folosesc mai puțin sos decât noi, pentru că ştiu să se bucure de gustul pastelor de calitate.
Ca să-ţi protejezi silueta, alege să consumi paste integrale, fierbe-le al dente ca italienii şi nu le îneca în sosuri grase !
Chiar dacă nu sunt renumiți ca fiind supli, britanicii au și ei obiceiul lor alimentar sănătos: un mic dejun copios. Nu, nu îți spun să alegi la micul dejun bacon și cartofi prăjiți, dar îți recomand să nu sari peste micul dejun, ba mai mult, să îl transformi în cea mai importantă masă a zilei.
Fii britanic dimineața și mănâncă un mic dejun consistent!
Înlocuieşte însă cartofii prăjiţi cu pâine integrală, baconul cu carne sau brânză slabă, adaugă câteva legume crude şi, mai târziu, alege şi un fruct dulce şi aromat, pentru un început de zi plin de energie!
Un alt obicei sănătos, în ceea ce privește consumul de ulei de această dată, îl putem împrumuta de la greci.
Mari amatori de ulei de măsline, ei îl aleg pe bună dreptate pe cel mai bun, adică extravirgin, presat la rece şi îl consumă cel mai adesea crud, în salate.
Ai grijă însă la cantitatea de ulei pe care o consumi! Indiferent de calitatea lui, este cel mai caloric aliment.
Alege uleiul de cea mai bună calitate, dar foloseşte-l cu măsură!
Să nu ignorăm însă nici obiceiurile noastre sănătoase. O mâncare nutritivă și cu puține calorii este ciorba românească. Cu legume sau carne, ciorba este un fel de mâncare foarte versatil, care poate satisface gusturile tuturor.
Atenţie însă cum o găteşti! Ai grijă să degresezi carnea înainte de a o pune la fiert, dacă faci supă cu carne şi, foarte important, nu căli legumele! Adaugă, dacă simţi nevoia, cel mult o lingură de ulei la finalul preparării ei!
Mănâncă aşadar cu încredere ciorbă românească de zarzavaturi tradiţionale şi bucură-te de bogăţia de arome, culori, vitamine şi minerale din ea!
Așadar, vorba proverbului: câte bordeie atâtea obiceie. Dar dacă tot suntem o mare familie europeană, hai să luăm obiceiurile alimentare bune de la fiecare popor și să devenim noi campioni ai supleții în UE!
Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu sau adresează-mi o întrebare.