Nu numai dragostea trece prin stomac, ci și creativitatea sau puterea de concentrare. Pe măsură ce înaintăm în vârstă sau apar noi responsabilități, creierul are nevoie de susținere pentru a face față tuturor provocărilor. Vestea bună este că putem realiza acest lucru alegând alimentele potrivite. Memoria, atenția, concentrarea, funcția creierului în general, pot fi îmbunătățite cu ajutorul alimentelor și băuturilor inteligente.
1. Cafeina
Nu cred că te va deranja deloc să primești încă o confirmare că atât cafeaua cât și ciocolata (cu peste 60% cacao) sunt benefice pentru organism. Te ajută să fii mai alert, te energizează, îți cresc capacitatea de concentrare. Ține însă cont că efectele se fac simțite pe termen scurt. Și aplică întotdeauna regula moderației. Dacă exagerezi cu consumul de cofeină poți deveni mai nervos și irascibil, potențând manifestările specifice stresului.
2. Glucoza
Zahărul este sursa de combustibil preferată a creierului. Nu te grăbi să te entuziasmezi, pentru că nu mă refer la zahărul rafinat, cel de masă, pe care îl conțin din plin toate dulciurile și produsele de cofetărie. Cheia este să îi oferi organismului glucoza pe care o poate extrage din carbohidrații pe care îi mănânci. Un pahar de smoothie de suc de fructe poate oferi un boost memoriei și altor abilități mentale.
Și aici, prea mult înseamnă rezultatul invers. Redu cât de mult posibil consumul de zahăr adăugat, din cauză că este ambasadorul bolilor cardiovasculare și al altor afecțiuni grave.
3. Peștele
Pentru sănătatea creierului și a inimii, consumă săptămânal două porții de pește. Acizii grași Omega-3 se numără printre combustibilii preferați ai creierului. Grăsimile sănătoase sunt asociate cu scăderea riscului de demență sau de accident vascular cerebral. Acestea joacă un rol vital în îmbunătățirea memoriei. Chiar dacă nu ne putem opune timpului, avem însă capacitatea de a încetini declinul mental asociat cu înaintarea în vârstă.
4. Nucile și semințele
Acestea sunt surse sigure de vitamina E, cu capacități antioxidante, capabilă să diminueze declinul cognitiv care se produce odată cu înaintarea în vârstă. Și ciocolata neagră are proprietăți antioxidante puternice, pe lângă faptul că are în compoziție cofeină. Consumate în cantități mici, nucile și semințele însoțite de două cubulețe de ciocolată îți pot stimula memoria și concentrarea. Astfel, te încadrezi în bugetul zilnic de calorii, păstrându-te la distanță de zahăr sau grăsimi.
5. Avocado
Fiecare organ depinde de calitatea fluxului sanguin, în special inima și creierul. Avocado conține grăsimi bune, care ajută la un flux sanguin sănătos, reducând riscul bolilor de inimă. În plus, ajută la menținerea valorilor colesterolului în limite normale. Celulele creierului vor fi astfel beneficiarele efectelor acestui fruct simplu și gustos.
6. Afinele
Cercetările arată că afinele pot ajuta la protejarea creierului de daunele cauzate de radicalii liberi. În plus, au capacitatea de a reduce efectele bolii Alzheimer sau ale demenței. Studiile au demonstrat, de asemenea, că o dietă bogată în afine îmbunătățește atât funcția de învățare, cât și funcția musculară. Mental, te poți situa la nivelul celor cu 10 ani mai tineri dacă incluzi în meniul zilnic alimentele potrivite.
7. Cerealele integrale
Prima masă a zilei – studiile o spun – poate îmbunătăți memoria și atenția. Elevii care au obiceiul de a mânca micul dejun tind să aibă performanțe mai bune decât cei care nu o fac. Alimentele aflate în fruntea listei de recomandări includ boabele integrale cu conținut ridicat de fibre, produsele lactate și fructele.
Doar că nu ar trebui să mănânci prea mult. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că un mic dejun hipercaloric pune piedici în calea funcționării optime a creierului.
Reguli-fulger pentru o minte brici:
1. Mănâncă echilibrat din punct de vedere nutritiv și cantitativ!
2. Consultă medicul înainte să iei în serios promisiunile de pe ambalajele suplimentelor alimentare care îți promit creșterea puterii de concentrare!
3. Asigură-te că dormi între 7 și 8 ore pe noapte… nu pe zi, ca să fim mai preciși. Este foarte important să încerci să adormi înainte de ora 23.00.
4. Hidratează-te corespunzător cu apă plată – cea mai sigură, ieftină și hipocalorică variantă!
5. Ascultă meditații ghidate sau mergi la cursuri de specialitate care te pot învăța cum să îți antrenezi și să îți relaxezi mintea.
O sugestie delicioasă
Te pregătești pentru un examen, pentru o ședință sau pentru o prezentare importantă? Începe-ți ziua cu o masă formată dintr-un smoothie, un sandviș cu somon și pâine integrală și o ceașcă de cafea.