momentul

„O să încep să mănânc sănătos după vacanță”. „Voi ține regim după ce se naște copilul”. „De luni mă apuc de dietă”. „De la 1 ale lunii viitoare mă duc la sală”. „După aniversarea mea voi face mișcare zilnic”. Nu, nu încerc să lansez niște promisiuni în mod public, cu speranța că astfel voi fi mai motivată să le duc la îndeplinire.

Cu mare drag împărtășesc experiențele și obiectivele mele în articolele de pe blog. Doar că nu cred în acest model de gândire care seamănă mai mult a amânare decât a planificare. Cu toate astea, în viața mea personală și profesională am auzit nenumărate astfel de promisiuni. Sunt sigur că și tu ți-ai propus, poate nu o singură dată, să începi schimbarea, de orice natură ar fi ea, cu… o pauză.

Cum funcționează mecanismul amânării?

Vorbim despre un impuls foarte natural, care acționează scurt și la obiect. De fapt, ascunde una dintre cele mai sigure modalități de sabotare a planurilor tale de îmbunătățire a nutriției, a sănătății, a relațiilor. În definitiv, așa poți sabota garantat orice plan de schimbare la care aspiri. Este firesc, chiar lăudabil, să îți dozezi eforturile și să estimezi corect ce stă în puterea ta și ce nu. Dar este cu totul altceva să amâni lucrurile pe care ți le dorești cu adevărat pentru momentul în care viața va fi mai lină. Când jobul va fi mai puțin solicitant, familia mai așezată, vremea mai bună, pofta de mâncare mai domolită…

Indiferent dacă schimbarea este programată pentru „mâine”, „luni”, „săptămâna viitoare” sau tocmai „anul viitor”, apăsarea butonului imaginar de pauză îți poate oferi un sentiment (înșelător!) de ușurare. „Pun pe stop planurile mele, până voi avea timpul, energia și motivația să le duc la îndeplinire cu perfecțiune”. Acest tip de rezoluții funcționează mai degrabă ca un mecanism de iluzionare. În plus, proiecția imaginară a începutului ideal este atât de atrăgătoare, încât uneori nici măcar nu avem nevoie de obstacole serioase pentru a activa sistemul de amânare. „Voi lua totul de la început” este o aspirație fără acoperire în viața reală. Ea este însă reconfortantă pentru mintea aflată mereu în căutare de justificări și pretexte.

Adevărul este că nu există momentul perfect, „clipa magică” sau, mai bine spus, momentul cel mai bun este „acum”. E greu de crezut că lucrurile se vor schimba radical, evoluând de la extrem de complicat către foarte simplu, astfel încât viața să îți aștearnă spontan la picioare terenul ideal pentru schimbare. Abilitatea de a face în fiecare moment un pas către cea mai bună versiune a ta ține de adaptarea la realitate, în timp ce apăsarea butonului de pauză nu reușește decât să îți hrănească abilitatea de a-ți ocoli scopurile și de a-ți trăda obiectivele.

Click aici și descoperă 6 strategii ca să nu te mai refugiezi în mâncare

Poate ai auzit și tu de efectul de yo-yo, în contextul dietelor. Acesta apare în strânsă legătură cu fenomenul pe care ți l-am descris. Facem un heirup pe care nu îl putem susține decât pe termen scurt și slăbim un număr considerabil de kilograme. Urmează o perioadă de relaxare, de abandon în fond, după care începe condamnarea pe termen lung la frustrare. Pentru că kilogramele date jos cu rapiditate se întorc la fel de grăbite înapoi, ba chiar cu surplus.

3 modalități prin care poți să depășești această mentalitate

1. Acceptă că viața nu are buton de pauză!

Conștientizează că, mai încâlcit sau mai lin, firul vieții continuă să curgă. Nu există un timp de așteptare. Nu va sosi niciodată momentul în care toate segmentele vieții vor fi aliniate, astfel încât să nu ai altceva de făcut decât să începi dieta visurilor tale. Dar nici nevoia ta de a-ți îmbunătăți starea de sănătate și de a-ți regla dieta nu poate fi suspendată. La fel cum nu te poți sustrage sarcinilor de la job, așteptându-te să nu urmeze o concediere.

2. Abandonează „totul sau nimic” pentru „măcar puțin”!

Este o mare diferență între a mânca două prăjituri după cină și a mânca una sau chiar o singură felie. Nu te agăța de schimbarea majoră și definitivă. Acceptă varianta în care să integrezi pas cu pas regulile de dietă care vin în sprijinul tău. Începe prin a mânca mai puțin la următoarea masă, mâine nu mai sări peste micul dejun și așa nu vei mai simți nevoia de a te îmbuiba la cină. Nu aștepta ziua perfectă pentru un mic dejun cu cereale integrale, o salată la prânz și o supă la cină. Poate fi un target bun, dar dificil de atins și în majoritatea cazurilor… imposibil de menținut.

„Totul sau nimic” rămâne de cele mai multe ori în punctul „nimic”, dar atitudinea de care ai nevoie este: „în fiecare zi câte puțin”.  Toate cazurile de succes pe care le cunosc se bazează pe îmbunătățirile mici efectuate în mod constant.

3. Anticipează și planifică!

În momentul în care știi că vei merge la o aniversare în familie, cu multe bunătăți și rude care te vor îmbia să mănânci, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îți pregătești din timp planul de acțiune. Te poți confrunta cu o multitudine de situații dificile. Partenerul de viață mănâncă lângă tine pizza la 12 noaptea, colega de birou nu se oprește din ronțăit, parcă în calea ta răsar numai patiserii. Pornește de la o întrebare simplă: „Ce pot face eu când apar astfel de tentații?”. De exemplu, poți alege să mănânci puțin acasă, înainte de a pleca în vizită, pentru a nu te așeza la masa îmbelșugată cu burta goală. Sau îți poți face un sandviș sățios cu pâine integrală, carne slabă, o feliuță de brânză și salată. Astfel, nu te vor mai tenta covrigii și pateurile.

Citește aici: Cum să păcălești poftele

În articolele mele vei găsi o multitudine de soluții cu eficiență dovedită și sunt convinsă că ai și tu o sumedenie de idei salvatoare. Ceea ce încerc să îți explic acum este că trebuie să îți pui constant problema armonizării strategiilor cu obiectivele pe care le urmărești, astfel încât să poți rămâne pe drumul tău și în situațiile de criză.