Așa cum îți spuneam la începutul săptămânii, mâncatul emoțional strică multe diete, mai ales în cazul femeilor. Multe dintre pacientele mele foarte hotărâte și motivate să slăbească au cedat impulsului de a mânca la prima ceartă cu soțul sau după o zi proastă la serviciu.
Și asta nu din vina lor. Ci pentru că mâncarea este cel mai la îndemână mecanism de apărare. Mâncarea este de multe ori recompensa pentru un lucru bine făcut sau alinarea pentru problemele din ziua respectivă.
Cercetările arată că cele mai râvnite și consumate alimente pe fond emoţional sunt înghețata, ciocolata și prăjiturile.
Click aici și urmărește videoul care te învață cum să mănânci ciocolată la dietă!
Aceste alimente cresc temporar nivelul de serotonină – supranumită și hormonul fericirii – și scad nivelul de cortizol – supranumit și hormonul stresului. Așa că nu este doar o impresie. Ciocolata chiar te face să te simți mai bine. Dar mâncată în exces îți aduce kilograme în plus.
Așadar, cum poți să ieși din acest cerc vicios? Tocmai despre acest lucru vreau să-ți vorbesc astăzi și să-ți ofer 6 strategii ca să nu te mai refugiezi în mâncare.
Ce este jurnalul emoțiilor și de ce ar trebui să îl țin
Foamea emoțională este deseori confundată cu foamea reală. Și de multe ori ne aduce kilograme în plus. Veste bună este însă că poți să controlezi acest tip de foame pentru că atunci când foamea ta este emoțională, corpul nu are nevoie de calorii, ci de confort sau alinare.
Click aici și află cum faci diferența între poftă și foame!
Așa că după ce ai învățat să faci diferența între foamea reală și cea emoțională, adică între foame și poftă, poți să încerci să ții un jurnal al emoțiilor. Folosește o agendă și împarte foaia în patru rubrici care să includă ora, locul, alimentul și emoția sau gândul din acel moment.
Ține agenda la tine în permanență, iar atunci când simți nevoia să mănânci ceva ce nu ți-ai planificat pentru ziua respectivă, notează incluzând detaliile pe care ți le-am sugerat mai sus. Vei vedea că după doar câteva zile vei reuși să descifrezi ce emoții și ce situații te fac să mănânci în exces.
Cele mai multe persoane mănâncă fie când sunt bucuroase, fie când sunt stresate sau supărate. Tu în ce categorie ești?
3 Strategii de aplicat dacă mănânci atunci când ești bucuros
Dacă mănânci atunci când ești bucuros, iată câteva strategii care să te ajute să reziști mâncatului emoțional.
1. Fii creativ. Data viitoare când ți se va întâmpla ceva de care ești mândru și bucuros – de exemplu: ești promovat la serviciu, ai reușit să termini cu brio un proiect sau copilul tău a obținut rezultate extraordinare la școală – inventează un fel de ritual al tău care să te facă să te simți bine.
De exemplu, în loc să te răsplătești cu o cină specială şi plină de calorii, ia-ți o după-amiază liberă și petrece-o împreună cu cei dragi departe de mâncare. Începe să-ți antrenezi creierul să sărbătorească fără mâncare.
2. Planifică. Știu că m-ai auzit de nenumărate ori spunând acest lucru, dar planificare este cheia succesului. Fă-ți de exemplu o strategie de mâncat popcorn atunci când te uiți la un film. Propune-ți să mănânci o mână de popcorn, de exemplu, și spune-le acest lucru și celorlalți. Apoi limitează-te la ceea ce ți-ai propus.
3. Socializează. Bucură-te de compania celor dragi și participă la cât mai multe conversații, atunci când te afli la o petrecere. Astfel, mare parte din timp vei fi ocupat să vorbești cu ceilalți, nu să deguști mâncărurile. În fond, petrecerile de orice fel sunt un prilej de a ne întâlni cu persoane dragi și de a petrece timp de calitate alături de ele.
Click aici și află cum obții maximum de gust dintr-o porție mică!
3 Strategii de aplicat dacă mănânci atunci când ești supărat
Dacă mănânci atunci când ești supărat, iată câteva strategii pe care să le aplici:
- Fă o plimbare. O plimbare, chiar și scurtă, îți crește nivelul de serotonină și te binedispune. Așa că, atunci când ești stresat sau supărat și ai chef să mănânci ciocolată, de exemplu, ieși la o plimbare scurtă, chiar și de câteva minute. Te va ajuta să-ți treacă pofta de ceva dulce.
Click aici și află beneficiile mișcării!
2. Meditează. O soluție bună de destresare este meditația. Un studiu recent realizat de Oregon Health & Science University a constatat că femeile care folosesc zilnic tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau completarea unui jurnal, slăbesc în medie 4,5 kilograme fără să țină dietă. Cel mai probabil, aceste tehnici de relaxare servesc drept tampon pentru stresul cotidian, astfel încât femeile sunt mult mai puțin înclinate să mănânce emoțional.
3. Alătură-te unui grup de suport. Este o modalitate bună de a împărtăși trăirile tale cu ceilalți și de a învăța din experiențele lor. Studiile recente au descoperit că persoanele care urmează programe de slăbit ce includ grupuri de suport slăbesc mai eficient şi se menţin pe termen lung.
Îți dorești să participi și tu la astfel de grupuri de suport? La Clinica de Nutriție KiloStop avem un specialist în mâncat emoțional, pe colegul meu Cristian Olteanu, care susține gratuit astfel de grupuri pentru toți pacienții noștri. Grupurile se întrunesc de două ori pe săptămână, iar pacienții care au participat la ele au numai lucruri bune de povestit.
Dacă ești pacient KiloStop și ai participat la grupurile de suport, ne poți împărtăși experiența ta la rubrica de comentarii.
Dacă ești o persoană care învață prin experiențe transformaționale pe termen scurt, pentru tine am creat contextul ideal în care să se întâmple asta: KiloStop Total Transformation Retreat. Aici ne vei găsi pe mine și pe colegii mei, Cristian Panaite, Cristian Olteanu și Alexandru Marcu gata să te ajutăm să faci primii pași în noua ta viață.