Așa cum te-am obișnuit în ultimele săptămâni, astăzi este ziua în care aflăm împreună secretele care i-au ajutat pe pacienții Kilostop să ajungă la greutatea dorită.
„Mi-am propus să vă povestesc astăzi despre un pacient de-al meu pe care îl consider un exemplu de ambiție. Alături de el mi-am întărit convingerea că dacă vrei să slăbești chiar se poate, indiferent de dificultățile cu care te confrunți.
Este vorba despre Costin, bucătar la o pizzerie din București, foarte pasionat de ceea ce face. Însă mediul în care lucrează, fiind înconjurat permanent de mâncare, și mai ales programul, pizzeria fiind deschisă non-stop, au fost factori care nu i-au ușurat deloc procesul de slăbit.
Un munte de ambiție
Costin are 34 de ani și a ajuns la mine urmând exemplul nepoatei sale, pe care am ajutat-o să slăbească. La prima ședință avea 128 de kilograme, la o înălțime de 1,78m.
Încă de la început Costin a fost foarte sincer cu mine. Mi-a spus că îi place să mănânce „de toate” și că nu ține cont de cantitate. Mulți dintre pacienții mei îmi spun asta însă atunci când am aflat de la Costin că lucrează într-o pizzerie, unde este înconjurat permanent de mâncare, nu credeam că va reuși să meargă până la capăt.
Mai mult decât atât, avea un program foarte obositor, făcea multe ore suplimentare, iar o perioadă a lucrat numai de noapte. De asemenea, turele nu erau foarte clar stabilite de la început, așa că mereu se putea trezi cu o tură modificată sau cu câteva ore suplimentare în program.
Mi-am schimbat însă părerea încă de la primele consultații. Îl vedeam pe Costin atât de hotărât să slăbească, încât de atunci nu m-am mai îndoit vreodată că va reuși să-și atingă ținta.
Acum este în programul de menținere și continuă să slăbească. Are 85 de kg, ceea ce înseamnă că a slăbit 43 de kg într-un an. Ținta lui este să ajungă la 80 kg și nu am nicio îndoială că nu va reuși.
Mic dejun la ora 18
Vă întrebați cum a reușit să ajungă aici? Vă asigur că nu a fost ușor, pentru că a trebuit să stabilim orarul meselor în funcție de programul lui.
Așadar, am făcut următorul plan: i-am spus că dacă lucrează de noapte și doarme ziua, când se trezește să ia micul dejun, chiar dacă e ora 18.
Micul dejun este cea mai importanța masă a zilei, deoarece ne oferă energie pentru activitățile din prima parte a zilei de lucru. Dacă această zi de lucru începe atunci când pentru alții se termină, e nevoie să ne luăm porția consistentă de energie, pentru a face față cu brio programului. Cina am convenit să o ia cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare, iar prânzul undeva pe la mijlocul programului.
Pentru început am exclus carbohidrații la prânz, pentru că metabolismul poate fi puțin mai lent noaptea, chiar dacă el este treaz și activ. De asemenea, am stabilit ca regulă generală să nu ia gustări în turele de noapte. În cursul zilei nu am renunțat însă la ele.
Ceea ce vă pot spune tuturor celor care lucrați în ture este să nu săriți peste mesele principale, chiar dacă asta înseamnă că mâncați noaptea.
Asta i-am spus și lui Costin, însă ne-am adaptat de la caz la caz. De exemplu, atunci când reușea să doarmă mai mult și se trezea pe la 15.00-16.00, i-am recomandat să înceapă direct cu prânzul.
Din cauza programului neregulat Costin avea mari probleme cu somnul, care are un rol important într-un stil de viață sănătos. Nici mișcare nu prea făcea, dar de când a început dieta a ales să meargă mai mult pe jos. Astfel, cele 5-6 stații până la serviciu le parcurge pe jos.
Luând în calcul toate aceste aspecte, am început cu o dietă de 1600 de Calorii, pentru că el avea rata metabolică în repaus de 1700.
Pasiune pentru pizza
Acum, după un an, se declară mulțumit și convins că a făcut o treabă bună. Dacă înainte simțea că nu mai poate, că e prea mare și că nu mai dă randament fizic, acum se simte mult mai bine și mai încrezător în forțele proprii. Mai mult decât atât, este hotărât ca după ce ajunge la 80 de kg să continue programul pentru a pune masă musculară.
Și sunt sigur că va reuși tot ce-și propune, pentru că mi-a dovedit asta pe parcursul acestui an. E drept că a fost ambiționat și de nepoata lui, Maria, pentru că a văzut cât a slăbit ea și s-a gândit că trebuie să poată și el.
L-a ajutat și mama lui, care a gătit mâncăruri sănătoase atât pentru el, cât și pentru nepoțică. Dar și el gătește, pentru că este bucătar și chiar se pricepe la asta. La un moment dat vă spun sincer că îmi ”ploua în gură” când îmi povestea cu pasiune cum combină el ingredientele pentru pizza. De la el am aflat faptul că inclusiv ordinea în care sunt așezate ingredientele pe blatul de pizza contează pentru a ieși un produs de calitate.
Vă dați seama că programul aglomerat, haotic și lucrul cu niște ingrediente foarte tentante au șanse foarte mari să vină la pachet cu … gustat diverse combinații, mai ales dacă dorea sa încerce câte o combinație diferită de ingrediente. Așa că inevitabil Costin mai avea abateri de la dietă. Dar cu toate acestea a reușit să țină dieta în proporție de 90% și astfel a slăbit.
Nu a renunțat niciodată la poftele lui
Însă, de fiecare dată când a avut câte o mica „abatere”, Costin mi-a povestit ce s-a întâmplat, că și-a făcut pofta, și că acum este din nou concentrat pe ceea ce facem. Am apreciat foarte mult sinceritatea lui, pentru că nu a încercat niciodată să se „ascundă” în spatele unei diete perfecte, care să nu dea rezultate. El mi-a demonstrat faptul că și o dietă imperfectă poate da rezultate bune, dacă exista o colaborare buna între medic și pacient. Asta pentru că în acest fel mi-am putut adapta sfaturile și recomandările nevoilor lui din fiecare moment.
Am avut și două momente-surpriză pe parcursul dietei, de care acum ne aducem aminte cu plăcere. Primul a fost când, după ce slăbise vreo 15 kilograme, a venit la consultație cu hanoracul cu care venise prima dată. Eram amândoi stupefiați de cum arăta acum pe el acel hanorac. Dacă atunci când a venit îi era fix, acum îi era deja larg.
Al doilea moment care pe mine m-a luat total prin surprindere a fost după sărbătorile de iarnă. Mă și gândeam că după această perioadă va trebui să ajustăm un pic dieta ca să dăm jos eventualul surplus de după sărbători. Dar ce credeți? Costin slăbise 2 kilograme.
A înțeles importanța completării jurnalului alimentar
Ce mi-a plăcut la el este că toată colaborarea noastră a fost una foarte activă. Adică mi-a spus foarte sincer ce vrea și ce nu vrea să mănânce. Iar pentru mine asta a fost cel mai bun lucru pe care îl putea face. El venea cu idei de ce i-ar plăcea să mănânce, iar eu veneam cu sugestii de preparare sau ingrediente, astfel încât să nu ne abatem de la dietă.
De exemplu, la un moment dat mi-a spus că îi este poftă de cârnați. Așa că l-am învățat să își facă singur cârnați din piept de pui, la cuptor. Și chiar i-au plăcut. Sau, tot la solicitarea lui, am reușit sa găsesc cea mai sănătoasă și dietetică variantă a clasicului mic dejun cu pâine prăjită, unt și gem, înlocuind untul cu crema de brânză, și folosind gem mai puțin caloric, fără zahăr adăugat.
Eu chiar îi încurajez pe pacienții mei să vină cu rețetele preferate, pe care să le adaptăm împreună astfel încât să fie dietetice. Pentru mine este foarte important să le placă ceea ce mănâncă. Nu îmi place să le impun eu anumite rețete care să nu li se potrivească și să le îngreuneze și mai mult procesul de slăbit.
Pentru că scopul este ca pacientul să învețe să aibă un stil de viață sănătos pe termen lung, nu doar să țină „încă o cura de slăbire”, după care să recapete treptat kilogramele slăbite.
Un alt lucru care mi-a plăcut la el este că a înțeles importanța completării jurnalului alimentar săptămânal. Era chiar foarte conștiincios.
La un moment dat, nu ne-am văzut două săptămâni și terminase jurnalul pe care i-l dădusem. Și ce credeți că a făcut? Și-a făcut singur un jurnal.
Mulți dintre pacienții mei văd jurnalul alimentar ca pe o pedeapsă, ca pe o temă pe care o au de făcut acasă. Ce încerc eu să fac este să le explic cât de important este acesta. În primul rând îți autolimitezi ceea ce mănânci. În al doilea rând devii mai conștient de ce mănânci. Iar atunci când vrei să mănânci ceva nepotrivit îți dai seama dacă acel lucru chiar merită sau mai bine nu o faci.
În plus, pentru cine își dorește să capete câteva cunoștințe de nutriție și să se implice activ în alcătuirea planului alimentar, completarea jurnalului reprezintă cea mai bună metodă de a se familiariza cu numărul caloriilor și posibilitățile de combinare a alimentelor.
Chiar dacă pacienții mei beneficiază în perioada de menținere de toată susținerea mea pentru a învăța caloriile și posibilitățile de a asocia alimentele, completarea jurnalului alimentar va face mult mai simplă și mai logică acea parte.
Cam asta e povestea lui Costin. Mie mi se pare un model numai bun pentru toți cei care vor să slăbească. Sper să vă inspire și pe voi și să vă ajute să vă regăsiți motivația atunci când aveți mai multă nevoie de ea.”*
*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!