20 de kilograme

Tot timpul ți-a plăcut să mănânci. Și nu e nimic rău în asta, între noi fie vorba. Mai ales că mai țineai o dietă, mai făceai un pic de mișcare și parcă nu se vedea atât de rău pe cântar. În ultimii ani însă lucrurile au cam scăpat de sub control.

Dieta cu care altădată slăbeai ușor acum nu mai funcționează. Mișcare nu mai poți să faci pentru că te dor articulațiile și oricum obosești și dacă mergi 10 minute pe jos. Oriunde intri ți se pare că toate privirile se întorc către tine și parcă nici nu-ți vine să mai ieși din casă.

La serviciu te-ai obișnuit cu glumele care se fac pe seama ta și nici nu le mai bagi în seamă. Ba uneori mai faci și tu haz de necaz. Dar când ajungi acasă ești din nou tu cu tine. Și așa de mult ți-ai dori ca totul să fie diferit …

Și chiar poate să fie diferit! Chiar dacă vrei să slăbești 20 de kilograme sau mai mult, nu ai nevoie decât de un pic de organizare. Iar astăzi o să te învăț cum să faci asta.

1. Setează-ți așteptări realiste

Când ai de slăbit multe kilograme este ca și cum ai participa la un maraton. Iar ca să treci cu bine linia de sosire ai nevoie de un plan. Nu poți începe în forță, pentru că riști să-ți pierzi suflul la mijlocul drumului pe care îl ai de parcurs.

La fel se întâmplă și cu slăbitul. Știu că la început ești foarte motivat și vrei să dai jos 10 kilograme într-o săptămână. Însă este un ritm care te va epuiza repede. Și tu știi bine asta, că doar ai mai ținut diete restrictive care pe termen lung s-au dovedit un fiasco.

Propune-ți să slăbești 1 kilogram pe săptămână. Nu e mult, dar e sănătos, e constant și te ferește de frustrări.

2. Când nu mai poți, ia o pauză

Când obosești, fă o pauză. Nu-ți ține nimeni pistolul la tâmplă, așa că fii îngăduitor cu tine. Este în regulă ca uneori să nu mai poți ține ritmul. Tot ce ai de făcut în aceste momente este să intri în „viteza de croazieră”, adică în menținere.

Așa că, de fiecare dată când treci printr-o perioadă mai dificilă din viață, de sărbători sau concedii te sfătuiesc să pui pauză slăbitului și să alegi menținerea. Cu alte cuvinte, să îți propui să te menții la greutatea la care ești la momentul respectiv. Asta nu înseamnă că gata: poți da iama în fast food, prăjituri, sucuri și mâncăruri grele. Ci să mănânci cu moderație, respectând principiile pe care le-ai învățat deja în timpul procesului de slăbit.

Iar când simți că ți-ai recăpătat forțele, poți începe din nou slăbitul. Avantajul nr 1 este că reiei procesul fix de acolo de unde l-ai lăsat. Nu mai ești nevoit să o iei de la capăt ca de atâtea alte ori.

3. Folosește-te de tehnologie

Ne aducem aminte foarte greu tot ce mâncăm. De aceea, la sfârșitul zilei, de multe ori ne spunem că nu am mâncat nimic, când de fapt am ciugulit și am ronțăit mai tot timpul.

Așa că, sfatul meu pentru tine este să ții un jurnal alimentar. Notează în el tot ce mănânci, bei sau ronțăi pe parcursul zilei și astfel vei avea o imagine clară a caloriilor pe care le ingerezi.

Dacă scrisul ți se pare prea complicat, fă poze. Iar înainte de a mânca ceva, uită-te la ce ai mâncat anterior. Te poate ajuta să îți reduci porțiile, dacă la masa precedentă ai mâncat mai mult, sau să alegi altceva, cu mai puține calorii.

Poți, de asemenea, să folosești o aplicație mobilă în loc de clasicul jurnal alimentar. Îți mărturisesc că eu chiar fac asta. O folosesc de câte ori am nevoie să țin dietă. Pentru că da, și mie mi se întâmplă să vreau să corectez din când în când 1-2 kilograme.

4. Fă-ți curat în cămară și frigider

Chiar dacă ești la dietă, tot om ești. Și poate o să reziști o zi, două, trei, dar până la urmă tot vei ceda tentației. Așa că fă-ți curat în cămară și frigider chiar înainte de a începe dieta.

Aruncă tot ce înseamnă ronțăieli nesănătoase, dulciuri, sucuri și înlocuiește-le cu alimente de calitate: legume și fructe proaspete sau congelate, carne slabă, pește sau lactate degresate.

De la mine din frigider, de exemplu, nu lipsește niciodată un iaurt mic degresat. Apelez la el ori de câte ori mi se face foame și am nevoie de o gustare.

5. Cumpără inteligent

Nu lăsa nimic din ce înseamnă planificarea meselor la întâmplare. Fă-ți o listă de cumpărături și nu te abate de la ea. Astfel, vei avea în casă doar ingredientele de care ai nevoie pentru a respecta planul pe care ți l-ai propus.

Orice deviere de la traseu înseamnă eforturi în plus ca să te redresezi. Nu e o tragedie, poți să o faci și pe asta. Dar dacă o poți evita, de ce să te chinuiești inutil?

6. Găsește-ți susținători

Să revenim la comparația pe care o făceam la început cu maratonul. Chiar așa, ai văzut vreodată un maraton? Ai văzut cum cei de pe margine îi încurajează pe participanți? Sau cum se încurajează coechipierii între ei? Când vreunul dintre ei simte că nu mai poate, încurajările susținătorilor îi dau forța de care are nevoie ca să meargă până la final.

Așa și tu, cel care slăbești, ai nevoie de încurajări. Sfatul meu este să îți găsești susținătorii în familie, printre prieteni sau într-un grup al persoanelor care se confruntă cu aceleași probleme ca tine.

Sprijinul unui grup te ajută să slăbești mai ușor. În plus câștigi încredere, primești încurajări atunci când ai mai mare nevoie de ele, afli trucuri de care habar nu aveai și intri chiar într-o oarecare competiție stimulativă cu ceilalți. Cu alte cuvinte, găsești acele lucruri care te pot motiva să mergi mai departe mult mai repede și mai ușor decât dacă ai fi singur.

Și acum, să-ți spun un secret: la Kilostop poți beneficia de toate acestea fără să plătești nimic în plus! Tot ce ai de făcut este să-ți faci o programare. Mai departe ne ocupăm noi :). Îți asigurăm intrarea în familia Kilostop, ne transformăm în cei mai înfocați fani pe care i-ai avut vreodată, te invităm la grupurile de suport și îți facem cunoștință cu oameni care au reușit să facă ceea ce faci și tu acum. Așa că nu mai întârzia nicio clipă!

Înainte de a încheia, îți mai dau un singur sfat: ai grijă de tine. Ne vedem la linia de sosire!