calorii

Dacă aș contabiliza de câte ori am spus că nu susțin dietele drastice, slăbitul-fulger sau rezultatele apărute peste noapte, cred că aș putea să aspir la un loc în Cartea Recordurilor. Dar nu întâmplător am ajuns la această concluzie. M-am convins testând eu însămi diverse cure de slăbire cărora li s-au atribuit beneficii „minune”. Am ascultat cu atenție mărturisirile pacienților mei cu privire la dietele pe care le-au încercat înainte să pășească în cabinet.

Așa am învățat nu numai că minunile durează 3 zile, 3 săptămâni sau 3 luni, adică atât cât ești dispus să respecți un regim alimentar restrictiv. Am învățat și că pașii mici, dar siguri, te conduc la împlinirea obiectivelor tale. Pentru articolul de astăzi am ales o temă cât se poate de ușor de pus în practică. Câte trucuri, atâtea modalități de a tăia 200 de Calorii din bugetul zilnic.

1.  Micșorează vasele din care mănânci!

OK, nu susțin că ar trebui să faci o magie, ci că ai putea să pui în aplicare o super strategie. Nu e deloc complicat să alegi să înlocuiești farfuria cu diametrul de 25 de centimetri cu una mai mică, de 20 de centimetri. Mănâncă apoi toate mesele principale ale zilei din astfel de vase mai mici. Automat, fără niciun alt efort, vei mânca mai puțin. Testele au arătat că oamenii nici măcar nu au sesizat că dispar 200 de Calorii din consumul zilnic dacă se schimbă farfuriile din care mănâncă. Și nici nu s-au plâns de foame, deci nu riști absolut nimic dacă faci un update în bucătărie chiar de astăzi.

2. Îngustează paharele din care bei!

Alege întotdeauna un pahar înalt și subțire în locul unuia scund, cu gura largă. Sună destul de amuzant, dar și aceasta este o metodă minunată pentru reducerea caloriilor ingerate. Ideal ar fi să bei cât mai puțin alcool, cât mai puține sucuri (stoarse sau, mai rău, îndulcite). În plus, dacă adopți acest obicei vei reduce între 25% și 30% cantitatea de lichide mai puțin recomandate pe care o bei. Încă o dată se confirmă că indiciile vizuale ne pot influența să consumăm mai mult sau mai puțin.

3. Savurează cât mai multe ciorbe!

Vom merge în continuare pe același principiu enunțat mai sus: cu cât mai subțire, cu atât mai bine. Este de preferat să alegi supele limpezi sau ciorbele în defavoarea celor cremoase. Supa este binevenită la începutul mesei, deoarece scade consumul ulterior de alimente și reduce pofta de mâncare. Ciorbele de legume sau de pui intră la categoria „așa da”, iar cele de tip cremă la categoria „mai bine nu”, dacă abundă în smântână. Cu cât mai puține grăsimi, cu atât mai puține calorii.

4. Păstrează integritatea siluetei alegând cereale integrale!

O viață fără sendvișuri, fără paste, fără pâine, fără risotto, chiar fără pizza, uneori și fără brioșe poate părea tare tristă. Mai ales pentru aceia dintre noi pasionați de făinoase și carbohidrați.

Citește și: 5 alimente care îți distrug cura de slăbire!

Dar putem reduce impactul acestora pentru siluetă dacă optăm pentru variantele integrale: orez brun, orz, ovăz, hrișcă, și grâu cu bob întreg. Nu numai că sunt minunate pentru sănătate, datorită aportului de fibre și acțiunii benefice asupra colesterolului. Dar te vor ajuta să mănânci mai puțin, pentru că îți vor dărui o senzație de sațietate foarte satisfăcătoare și durabilă.

5. Sari peste adaosurile hipercalorice!

O multitudine de restaurante sau fast-food-uri ne-au insuflat ideea că „mai mult” înseamnă „mai delicios”. Nu mă refer musai la porțiile XXL, căci acesta este un obicei de consum mai ușor de controlat.

Vezi aici 7 trucuri prin care poți reduce aportul zilnic de calorii!

Dar gândește-te la tot ceea ce vine în plus, sub titulatura „extra”: extra-bacon, extra-topping, extra-parmezan, extra-mozzarella, extra-sos. Și rezumă-te apoi la a mânca sendvișul, salata, pizza așa cum au fost concepute inițial. Dacă simți totuși nevoia de a suplimenta porția, există și variante mai prietenoase cu silueta: felii de roșii sau ardei, muștar cu boabe, brânză cu conținut redus de grăsime.

6. Încearcă și variantele vegetariene ale mâncărurilor tale preferate!

Ai observat că vegetarienii tind să cântărească mai puțin decât cei care preferă carnea? Există mai multe motive pentru acest lucru, dar legumele joacă un rol important. Batoanele de cereale homemade, chiftelele de legume pregătite la cuptor, supa de linte și alte alimente gustoase pe bază de plante sunt pur și simplu ambalate în fibre. De asemenea, lasagna cu spanac, pizza vegetariană, pastele cu broccoli pot fi la fel de delicioase ca și variantele lor cu carne.

7. Fă mișcare în cel mai agreabil mod posibil!

Mergi în ritm alert 4 kilometri. Taie buruienile din curte și plantează flori, dedicând grădinăritului aproximativ o oră. Fă curat în casă timp de o oră. Aleargă 20 de minute. Du-te și întoarce-te pe jos de la cumpărături, dând o tură și pe la supermarket și pe la piață. Chiar dacă nu ești fanul mersului la sală, ideile de activități consumatoare de calorii sunt la tot pasul, nu trebuie decât să îți folosești imaginația și să îți antrenezi entuziasmul.

Bucură-te de mâncare, slăbind în același timp. Ai nevoie de o abordare mai conștientă a comportamentului alimentar și vei fi mereu în acord cu motto-ul nostru „Sănătate, te iubesc!”