Antioxidanţii sunt compuşi naturali ce au posibilitatea de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, ajutând corpul să nu-şi distrugă celulele.

Organismul uman are un sistem uimitor prin care minimizează prejudiciile aduse de poluanţii toxici, de procesul de oxidare, de infecţii şi substanţe otrăvitoare. Această protecţie este o parte a sistemului imunitar ce le anihilează atacul prin acţiunea antioxidanţilor.

Anumite vitamine şi minerale cum ar fi betacarotenul (un precursor al vitaminei A), vitaminele E, C şi seleniul funcţionează în organism ca antioxidanţi. De asemenea, o varietate de fitonutrienţi proveniţi din alimentele de origine vegetală, precum şi o gamă de enzime produse de organism funcţionează ca antioxidanţi.

Antioxidanţii pot, de fapt, inactiva radicalii liberi şi pot chiar opri apariţia unor boli, având un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire. Radicalii liberi neanihilaţi se asociază cu o mulţime de boli, incluzând cancerul, afecţiunile plămânilor şi ale inimii şi funcţionarea improprie a sistemului nervos şi imunitar.

Iată care sunt cele mai importante 10 surse de antioxidanți:

alimente care conțin antioxidanți