Pentru a descrie relația de interdependență dintre dietă și somn, aș folosi exemplul păpușilor Matrioska. Parcurgând pasul necesar al alimentației prietenoase cu corpul tău ajungi la somnul profund și odihnitor pe care ți-l dorești în fiecare seară. Treci apoi la următoarea etapă și vei descoperi că, odată bifată condiția somnului de calitate, te bucuri de beneficii în plan nutrițional. Sună prea frumos ca să fie adevărat? Ei bine, câtă vreme ești odihnit, ai mai mari șanse să îți păstrezi fidelitatea față de o dietă echilibrată. Atunci când suntem bine odihniți, ne gestionăm cu mai mare ușurință poftele.

Am reunit în acest articol o serie de recomandări, dar și de semne de alarmă din sfera nutrițională. Abia aștept să îmi povestești care sunt efectele pe care le resimți asupra stării tale psihice și fizice odată ce ai pus în aplicare sfaturile mele.

Așa DA înainte de culcare

Optează pentru alimente bogate în triptofan!

Triptofanul este unul dintre aminoacizii esențiali și vorbim despre el în acest context pentru că, printre altele, are rolul de a produce melatonină. Asta înseamnă că influențează pozitiv organismul, pregătindu-l de somn. Spre exemplu, produsele lactate conțin triptofan. De aceea, îți recomand călduros să bei un pahar cu lapte cald înainte de culcare.

Alte surse bogate în triptofan sunt nucile și semințele, bananele, mierea, ouăle și carnea de curcan. Așa că seara poți opta pentru o bucată de carne de curcan la cuptor sau grătar cu o salată în care poți strecura o linguriță de semințe.

Mănâncă neapărat înainte de culcare!

Ceea ce vreau să spun este că nu te-aș sfătui vreodată să te culci cu burta goală. Riști ca târziu în noapte, trezit la imboldul stomacului, să rupi ușa de la frigider, cum se spune. Și persoanelor cu insomnii li se recomandă în mod special să nu adoarmă pe nemâncate. Dar, și în această privință, moderația rămâne extrem de importantă. Nu ai nevoie de o masă grea, care să-ți pună la muncă silnică sistemul digestiv. Diferența dintre „ceva” și „prea mult” se vede atunci când nu reușești să adormi sau când te perpelești în pat în mai multe reprize de trezie care îți întrerup odihna.

Așa NU înainte de ora somnului

Abține-te de la mesele copioase!

O masă copioasă îți pune pe jar sistemul digestiv și, prin aceasta, întregul organism. Iar când o astfel de activitate se suprapune cu timpul pe care ai vrea să îl petreci dormind… concluzia este clară. Te poate aștepta o noapte neliniștită, afectându-ți ciclul de somn. Nici după răsăritul soarelui lucrurile nu vor fi mai ușoare, din cauză că mesele sățioase consumate la ore târzii îți lasă amintiri de neuitat: centimetri în talie și kilograme pe cântar. Așadar, nu mai lua în considerare hamburgerul cu cartofi prăjiți atunci când îți comanzi sau îți pregătești cina.

Stai departe de sursele de cofeină care te pot induce în eroare!

Scenariul pe care îl am în minte este următorul: seară de iarnă – ger – nevoia de a bea ceva cald – ciocolată caldăăăăă! Știu că reclamele promovează această asociere cât se poate de atractiv. Eventual, licoarea magică este ornată cu frișcă sau bezele… Și nu, nu fac această descriere pentru a transforma ciocolata caldă într-o băutură irezistibilă. O fac pentru a te obișnui îndeaproape cu imaginea care nu-ți aduce de fapt niciun beneficiu.

Deci, dacă îți dorești un somn odihnitor, vei ști de ce să te ferești. De ce? Cunoști deja faptul că o ceașcă de cafea servită seara ți-ar putea tulbura somnul. Dar și cofeina consumată în cantități moderate poate avea efecte similare. De aceea, te sfătuiesc să nu te cuibăreși seara sub pătură cu o cană de ciocolată caldă, cola sau ceai negru ori verde. Acestea sunt băuturi pe care le poți consuma liniștit cu 4 până la 6 ore înainte de ora somnului. Iar în ce privește Cola, te-aș sfătui să o consumi foarte rar sau chiar deloc, dacă se poate.

Verifică prospectele medicamentelor!

Aceeași problemă se face resimțită și când vine vorba despre anumite pastile, care pot avea cofeină în compoziție. Printre ele se numără analgezicele, diureticele, cele pentru tratarea răcelii. Dacă provoacă insomnie sau interferează cu somnul, evită să le iei seara. De asemenea, ideal este să te consulți cu medicul care ți-a recomandat tratamentul.

Băutura de seară nu este obligatorie!

Vinul este, într-adevăr, un bun companion al cinei, dar numai dacă este băut cu 4-6 ore înainte de culcare. Altfel există riscul de a te face să te trezești des, să te întorci de pe o parte pe alta, să ai coșmaruri sau chiar dureri de cap. Pentru a-i dilua efectele, bea câte un pahar de apă pentru fiecare pahar de alcool consumat.

Ocolește alimentele grase și picante!

Comediile romantice ne învață că mesele exotice luate pe canapea la lumina lumânărilor constituie un moment crucial pentru consolidarea relației de cuplu. Profităm adeseori de această ocazie pentru a ne povesti unul altuia întâmplările de peste zi, în timp ce devorăm unele după altele mâncăruri grase și puternic condimentate. Sortimentele chinezești sau alte preparate asiatice intră în această categorie. Dacă ne dorim să eliminăm riscul unui somn neliniștit și senzația neplăcută de arsură la stomac ar fi ideal să le păstrăm pentru prânz.

Nu bea multe lichide și nu fuma!

Bineînțeles că hidratarea rămâne o prioritate zilnică, dar nu înainte de ora culcării. Asta dacă vrei să eviți drumurile dus-întors de la baie, care îți întrerup somnul. În privința fumatului, voi fi ceva mai drastică. Îți spun, din proprie experiență, că nu este deloc ușor, dar beneficiile renunțării la acest obicei sunt extraordinare. Pentru că acum mă concentrez asupra relației dintre fumat și odihnă, îți voi spune că nicotina nu este de fapt relaxantă, așa cum sunt tentați să creadă majoritatea fumătorilor. Dimpotrivă, este un stimulent puternic, cu efecte similare cu cele ale cofeinei.

Poți citi în continuare partea 2 a articolului despre alimentație și somn. Click aici