Acest articol este partea a doua a unuia dintre cele mai citite articole de pe blogul nostru. Găsești mai jos recomandări de alimente și suplimente pe care poți să le iei. Nu uita să ceri sfatul medicului înainte.

Cu fiecare alegere alimentară sănătoasă, îți pregătești terenul pentru un somn odihnitor, iar fiecare noapte bună de somn îți fortifică rezervele de energie și îmbunătățește alegerile alimentare de a doua zi. Pare prea simplu? Realitatea este că, odihnindu-ne corespunzător, ne controlăm mai eficient poftele și ne susținem sănătatea pe termen lung.

În acest articol, vei găsi o colecție de sfaturi și informații valoroase care te vor ghida în această călătorie de echilibrare a dietei și a somnului. Vei afla cum aceste recomandări vor influența starea ta fizică și mentală după ce le vei integra în rutina ta zilnică.

Alimentele fermentate și echilibrul intestinal

Să vorbim despre legătura dintre alimentele fermentate și somn. Ești conștient de cât de mult influențează starea intestinelor tale calitatea somnului? Să ne imaginăm intestinul ca pe un centru de comandă secret, unde probioticele din alimente precum iaurtul, kefirul și kimchi veghează asupra sănătății tale mentale și fizice. Aceste alimente fermentate sunt pline de bacterii bune, care nu doar că îmbunătățesc digestia, dar joacă un rol esențial în producerea serotoninei. 

Suplimentarea cu probiotice de calitate poate sprijini această legătură, contribuind la un somn mai profund și mai odihnitor. Linex Forte de la farmacie, sau alte probiotice cu concentrație mare de colonii bacteriene sunt recomandate. Efectele pot varia așa că poți încerca mai multe variante.

Melatonina din sucul de cireșe amare

Știai că un pahar de suc de cireșe amare înainte de culcare poate face minuni pentru somnul tău? Aceste fructe minunate sunt pline de melatonină, hormonul care ne reglează ritmul circadian și ne ajută să ne cufundăm într-un somn liniștit. 

Dacă nu ai acces la suc de cireșe, un supliment de melatonină poate fi o alternativă eficientă pentru a-ți îmbunătăți somnul.

Grăsimile sănătoase și stabilizarea glicemiei

În lumea grăsimilor, există unii eroi neașteptați. Avocado, nucile și semințele de chia sunt exemple perfecte de grăsimi sănătoase care ne pot ajuta să dormim mai bine. Aceste grăsimi ajută la stabilizarea nivelurilor glicemiei pe parcursul nopții, prevenind trezirile neplăcute și asigurând un somn continuu și odihnitor. 

Suplimentele cu acizi grași Omega-3 pot aduce beneficii similare, îmbunătățind calitatea somnului. O alegere bună sunt Omega 3 Forte de la firma Lysi, care conține acizi grași Omega-3 – 620 mg: EPA – 310 mg; DHA – 205 mg. E importantă calitatea și cantitatea așa ca dacă alegi altceva, ai grijă să iei aproximativ aceeași doză.

Magneziul: mineralul miraculos pentru relaxare

Dacă te simți tensionat sau ai dificultăți în a adormi, magneziul ar putea fi soluția pe care o cauți. Acest mineral esențial, găsit în abundență în spanac, semințe de dovleac și quinoa, are un efect calmant asupra sistemului nervos. 

Pentru a asigura un aport adecvat, poți lua suplimente de magneziu, care sunt cunoscute pentru efectele lor relaxante și pentru îmbunătățirea calității somnului. Cel mai bun este forma de magneziu de tip treonat, ceva mai scump, care s-a dovedit ca are efecte mai bune pe somn. Caută Magneziu Treonat la farmacie sau chiar pe Emag – click aici.

Aminoacizii cu lanț ramificat (BCAA) și echilibrul chimic al creierului

Alimentele bogate în BCAA, cum ar fi carnea slabă și produsele lactate, sunt mai mult decât o sursă de proteine. Acești aminoacizi esențiali joacă un rol crucial în producția de serotonină și melatonină, doi piloni ai unui somn sănătos. 

Un supliment de 10 grame de BCAA sub forma de pudra poate oferi aceleași beneficii, ajutând la echilibrarea compoziției creierului și îmbunătățirea somnului.

Vitamina B6: un ajutor nesperat pentru somn

Vitamina B6, pe care o găsim în alimente precum somonul, cartofii dulci și bananele, este un alt element cheie în lupta pentru un somn mai bun. Această vitamină ajută la producerea de melatonină și serotonină, reglând astfel ritmul circadian și promovând o stare de bine. 

Un supliment de vitamina B6 poate ajuta în mod similar la îmbunătățirea calității somnului și la promovarea relaxării. Dacă iei Magne B6 Premium primești și doza de magneziu și cea de vitamina B6 într-un singur comprimat. Poți lua 1 sau 2 comprimate, cum simți mai bine efectul.

Prin integrarea acestor elemente nutritive și a suplimentelor corespunzătoare în dieta ta zilnică, vei putea observa nu doar o îmbunătățire a somnului, ci și o creștere generală a stării de sănătate și de bine.

Un somn de calitate reglează eficient hormonii leptina și ghrelina, esențiali în controlul apetitului și în menținerea echilibrului energetic, ajutând astfel în procesul de slăbire. Dormind bine, nu doar că te vei simți mai energizat și vei avea alegeri alimentare mai sănătoase, dar vei contribui și la o scadere în greutate mai eficientă.

Alege să faci schimbări mici, dar semnificative, în alimentația ta, și vei fi surprins de impactul pozitiv pe care îl vor avea asupra calității vieții tale.

Poți citi în continuare partea 1 a articolului despre alimentație și somn. Click aici