dulceÎn această săptămână ți-am tot vorbit despre dependența de dulciuri și efectele neplăcute ale zahărului asupra organismului.

Astăzi, în schimb, vreau să-ți ofer soluții practice și eficiente pentru a-ți controla pofta de „ceva dulce”, astfel încât dieta ta să nu eșueze și tu să te simți fericit și mulțumit.

Cum îți controlezi pofta de dulce

1. Învață să mănânci conștient

Înainte de toate, este necesar să învăţăm să mâncăm conştient. Asta înseamnă să ne facem pofta atunci când simţim nevoia, dar să mâncăm savurând pe îndelete și fără vinovăţie dulcele preferat. Numai în acest fel putem scoate maximum de gust dintr-o porţie cât mai mică de dulce. Asta nu este întotdeauna la îndemână, necesită timp şi exerciţiu, însă nu este imposibil!

Click aici și urmărește videoul care te învață cum să mănânci ciocolată la dietă!

2. Respectă mesele principale ale zilei

Este foarte important să respectăm mesele principale ale zilei, astfel încât să nu fim niciodată flămânzi.

Foamea şi pofta, atunci când se întâlnesc, sunt foarte greu de ţinut în frâu şi de cele mai multe ori ne fac să cedăm foarte uşor tentaţiilor culinare în astfel de situaţii.

Click aici și află diferența dintre foame și poftă!

3. Nu păstra dulciurile la îndemână

Pentru controlul poftelor, nu păstra la îndemână dulciuri sau produse pe bază de zahăr, pe principiul “Out of sight is out of mind”.

Nu știi dacă ești dependent de dulciuri? Click aici și fă testul!

4. Cumpără dulciuri în ambalaje cât mai mici

Poate fi de ajutor cumpărarea produselor dulci în ambalaje mici, în porţii cât mai reduse pentru ca, atunci când deschizi de exemplu o ciocolată, să nu fie nevoie să te lupţi cu gândul că a mai rămas ceva în ambalaj.

5. Cere ajutorul atunci când nu te descurci singur

Cel mai important este ca, atunci când realizezi că pierzi mai mult de jumătate din bătăliile cu pofta de dulce, să apelezi la un nutriţionist sau psiholog specializat în mâncat emoţional. El te poate ajuta să înveţi să faci faţă emoţiilor negative din viaţa ta altfel decât prin mâncare.

Capcane alimentare care întrețin dependența de dulciuri

Există unele obiceiuri considerate sănătoase dar care, în realitate întrețin dependența de dulce. Iată câteva din cele mai întâlnite:

  • Înlocuirea zahărului alb din cafea cu zahăr brun, miere, fructoză sau alte tipuri de siropuri naturale care, deşi conţin oarecare nutrienţi şi sunt mai sănătoase decât zahărul, au totuşi calorii şi ne pot pune în pericol silueta şi implicit sănătatea.

  • Alegerea sucurilor de fructe (fresh-uri) şi a preparatelor din fructe (gem, dulceaţă), fie ele şi fără adaos de zahăr, în locul fructelor proaspete. Prin stoarcerea fructelor sau prin fierberea lor în gemuri şi dulceţuri se obţin alimente concentrate caloric, cu un conţinut crescut de zaharuri, fără beneficiile fibrelor, vitaminelor şi mineralelor din fructele întregi. Aşadar, recomandarea mea este să mâncați fructele întregi, nu prelucrate. Smoothie-urile de fructe pot fi o variantă mai potrivită.

  • Înlocuirea dulciurilor clasice cu dulciurile dietetice, fără a ţine cont de cantitate. De cele mai multe ori caloriile pe 100 g nu diferă între dulciurile dietetice şi non-dietetice, iar gustul primelor este departe de a fi plăcut. Atenţie de asemenea la conţinutul în conservanţi, coloranţi, îndulcitori artificiali şi grăsimi ale acestor produse aşa-zis fără zahăr.

  • Înlocuirea băuturilor carbogazoase care conţin zahăr cu băuturi cu îndulcitori artificiali. Din punctul meu de vedere se înlocuieşte un rău cu un altul. Asta deoarece problema băuturilor carbogazoase din comerţ nu este doar cea a zahărului, ci a coloranţilor şi conservanţilor artificiali din care sunt făcuţi.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să citești interviul integral pe care l-am acordat pentru numărul din august al revistei Psychologies.

Pănă luni, când ne vom reîntâlni cu un nou articol, nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!