Azi îți lansez o nouă provocare: ce-ar fi dacă ai folosi timpul pe care îl petreci în fața televizorului ca să faci mișcare și nu ca să ronțăi? Da, poţi să slăbeşti şi uitându-te la ştiri sau la serialul tău preferat… Iată cele mai eficiente 5 metode de a transforma ceea ce te îngrașă în ceva ce te ajută să slăbeşti.

Dacă te plângi că nu găseşti timp să faci mişcare, însă îţi închei ziua privind 2-3 ore la televizor, acest articol te poate ajuta. Poţi transforma această perioadă de „timpi morţi pentru sănătate” în exact ce-ţi trebuie ca să ajungi la silueta ideală. Te poţi transforma din persoana care obişnuia să zacă pe canapea ronţăind în neştire într-o persoană care abia aşteaptă să înceapă filmul ca să mai ardă câteva sute de calorii…

1. Nu sta pur și simplu pe canapea

Mişcarea nu înseamnă neapărat să alergi până rămâi fără aer. Pe principiul sănătos că „orice activitate este mai bună decât statul pe canapea”, poţi să găseşti soluţii să faci mişcare şi în timp ce te uiţi la televizor! Poţi de exemplu să iei obiecte de prin casă şi să le foloseşti pe post de gantere sau greutăţi. Două sticle (mărimea o decizi tu) pline cu apă pot deveni gantere, bidonul de apă sau un teanc de cărţi groase pot deveni greutăţi…

La fel de bine poţi să stai în şezut pe canapea ori întins pe o parte şi să ridici picioarele în faţă şi în lateral ori să faci „bicicleta” în aer. Ţi-ar prinde bine şi nişte săculeţi de nisip la picioare ca să creşti gradul de dificultate al exerciţiilor şi, prin urmare, şi numărul de calorii arse. Crezi că nu te ajută să arzi calorii? Există studii care au dovedit că persoanele care fac o formă de mişcare chiar în timp ce stau jos, pot arde cu până la 200 Calorii mai mult pe zi. Când corpul tău este în mișcare, n-are altă opţiune decât să ardă calorii.

2. Fă-ţi încălzirea la începutul emisiunii

Nu lăsa pe mai târziu ce poţi face chiar acum. Îţi aminteşti de exerciţiile cu care începeai orele de sport la şcoală? Rotaţii uşoare ale capului, mişcari simple ale braţelor în diverse direcţii, aplecări şi rotaţii ale trunchiului în lateral şi în faţă, fandări, ridicări pe vârfuri, joc de glezne etc. Poţi face câte 2-3 seturi de opt pentru gât, braţe, pectorali, mijloc şi 4-5 pentru picioare şi abdomen. La sfârşit îţi recomand în special alergarea uşoară pe loc, care arde cele mai multe calorii. Încălzirea trebuie să dureze cel puţin 10 minute ca să fie eficientă iar alergarea pe loc încă 10 minute.

Aceste seturi minime de exerciţii te vor relaxa şi vor descărca mai multe endorfine decât o tabletă de ciocolată, iar corpul tău va arde calorii în loc să le depună, cu acelaşi impact benefic asupra stării tale de bine.

Mai mult, aceste exerciţii simple vor detensiona muşchii încordaţi ai spatelui, vor întinde articulaţiile blocate peste zi din cauza orelor petrecute pe scaun la birou şi te vor ajuta să adormi mai uşor şi să ai un somn liniştit şi profund.

3. Ţine-te de un program de exerciţii

Repetiţia este mama învăţăturii, iar planificarea este mama succesului. Nu face la întâmplare genuflexiuni, fandări și abdomene, ci fă-ţi un plan pe hârtie pe care să o lipeşti în apropierea televizorului. Documentează-te în reviste de specialitate, caută pe internet, află de la un antrenor ce ai de făcut într-un program complet de circa 40 de minute (dar începe cu 10 minute) şi aplică-l, seară de seară.

Un program complet trebuie să conţină:

  • Exerciţii de încălzire la început şi de stretching la final;
  • Execiţii pentru braţe (cu sau fără gantere);
  • Exerciţii pentru piept;
  • Exerciţii pentru mijloc şi abodomen superior şi inferior;
  • Exerciţii pentru toate grupele de muşchi ale picioarelor;
  • Exerciţii pentru fese.

Nu uita de momentele de respiro între seturile de exerciţii şi de „condimente” sportive precum posturile de yoga, exerciţii Kegels (de contractare şi relaxare a zonei pelvine) sau joaca cu mingea medicinală…

4. Pune-ţi bicicleta sau ia-ţi pedometrul în faţa televizorului

Ai deja o bicicletă care a devenit cel mai scump cuier din casă? N-o mai lăsa „pedepsită la colţ”, ci pune-o în mijlocul sufrageriei (poţi să pedepseşti canapeaua îndepărtând-o de televizor!). Cât timp acţiunea filmului se derulează rapid, poţi şi tu accelera ritmul pe bicicletă. Şi îţi mai spun un truc ce funcţionează mereu: nu te uita la ecranul bicicletei (eventual acoperă-l) decât la finalul filmului! Vei fi uimită de câţi kilometri ai mers şi de câte calorii ai ars cât timp ai participat intens la acţiune.

Dacă nu ai bicicletă, ia-ţi un pedometru (există şi o aplicaţie Pedometru pe majoritatea smartphone-urilor de pe piaţă) şi mergi pur si simplu pe loc cu el în mână în timp ce te uiţi la televizor. Aceeaşi surpriză plăcută vei avea în privinţa distanţelor străbătute şi a caloriilor arse pe durata unui film. Dacă nu-ţi surâde mersul pe loc sau pe bicicletă, ia-ţi un stepper sau o bandă de mers şi alergare.

5. Schimbă programul cu un DVD cu exerciţii

Este legea firii: după ce vei observa câteva schimbări vizibile la corpul tău (poate chiar vei fi obligată să mergi la cumpărături, să-ţi iei haine de mărimi mai mici!), vei vrea mai mult. Dacă o emisiune te plictiseşte, schimbă postul… pe DVD player. Achiziţionează un DVD cu un program complet de exerciţii care ţi se potriveşte (Pilates, aerobic etc.). Mai simplu, poţi să înregistrezi o emisiune de acest gen sau să descarci de pe Internet un program video de exerciţii. Apoi imită tot ce fac acele fete frumoase şi suple. Curând vei începe să semeni cu ele…

Alege pentru început seturi mai simple şi mai scurte de exerciţii, iar apoi, pe măsură ce corpul tău se obişnuiește cu mişcarea, să creşti treptat intensitatea şi timpul alocat. Important este să fii disciplinat şi hotărât să nu laşi nici o zi să treacă fără un minimum de 10-15 minute de exerciţii, oricare ar fi ele.

Să faci mişcare în faţa televizorului este atât de simplu şi la îndemână! Este mai greu până te porneşti, dar odată ce ai prins gustul mişcării şi te-ai decis care este varianta potrivită pentru tine, nu numai că scapi de caloriile din ronţăieli de tot soiul, care îţi deformează corpul, ci foloseşti privitul la televizor pentru a-l sculpta treptat şi a-l transforma într-un corp atrăgător, ce va dori să fie văzut seara în oraş…