mers pe josMergi pe jos în fiecare zi de ceva vreme dar simți că asta nu te ajută să slăbești? Probabil îți spui că au avut dreptate cârcotașii care te avertizau că nu poți slăbi doar cu dietă și mers pe jos. Că tot alergatul și mersul la sală sunt cele mai eficiente.

Sfatul meu este să îi ignori. Deși există dovezi că alergatul te ajută să slăbești mai eficient, nici mersul pe jos nu este de lepădat. O mulțime de studii confirmă beneficiile mersului pe jos în procesul de slăbire.

De ce totuși la tine nu funcționează? Probabil că faci câteva lucruri care îți subminează eforturile. De aceea astăzi vreau să-ți arăt care sunt cele mai frecvente 7 greșeli pe care le fac oamenii care aleg ca formă de mișcare mersul pe jos și soluțiile pentru remedierea lor.

1. Ai o rutină și o respecți cu strictețe

Este foarte bine că ți-ai format deja un obicei din a face mișcare. Dar nu uita că organismul nostru se adaptează rapid la orice facem. De obicei durează 2-3 luni, în funcție de forma fizică a fiecăruia, până când corpul se obișnuiește cu noua activitate fizică pe care o desfășori și începe să ardă mai puține calorii decât la început.

Click aici și află de ce este bine să faci mișcare!

Soluția: Diversifică-ți plimbările. Alege un traseu nou sau poartă cu tine un rucsac ori greutăți la mâini sau/și picioare. Indiferent ce faci, găsește o nouă provocare pentru corpul tău la fiecare 3 luni.

2. Ai același ritm de mers pe jos

Mersul pe jos te ajută în mod cert să slăbești și, ceea ce este cel mai important, să arzi grăsime. Dar, așa cum îți spuneam mai devreme, după o perioadă corpul tău se va adapta și ritmul tău de scădere în greutate va încetini.

Soluția: Respectă regula celor 3 M: mers lejer, mers în ritm moderat și mers alert. Mergi în ritm lejer 2 minute, apoi în ritm moderat 1 minut și în ritm alert 30 de secunde. Apoi ia-o de la capăt și plimbă-te astfel 20-30 de minute zilnic.

3. Ai mușchii abdominali slăbiți

Un abdomen tonifiat nu ține doar de estetică. Dacă mușchii tăi abdominali sunt slăbiți, îți va fi greu să mergi repede. Un abdomen netonifiat poate duce la o postură defectuoasă, cu aplecarea umerilor și presiune asupra plămânilor. Aceasta te va face să respiri cu dificultate și să obosești ușor. Mai mult, poate pune presiune inutilă pe mușchi și tendoane.

Click aici și află cum poți să scapi de grăsimea de pe abdomen!

Soluția: Tonifică-ți abdomenul prin exerciții specifice sau, și mai simplu, exersează acasă mersul cu o carte pe cap, păstrându-ți abdomenul încordat.

4. Crezi că dacă faci mișcare poți mânca orice

cântarulAceasta este o credință pe care o regăsesc la mulți dintre pacienții mei. Degeaba alergi o oră pe bandă dacă după aceea te răsplătești cu o porție generoasă de prăjituri, de exemplu. Trebuie să știi că mișcarea dă roade doar dacă este asociată cu o dietă echilibrată.

Click aici și află cum să combini corect dieta cu sportul! 

Soluția: Ține un jurnal alimentar în care să îți notezi tot ce mănânci, bei sau ronțăi pe parcursul unei zile. Dacă ai nevoie să reduci numărul de calorii, alege alimente care să îți dea senzația de sațietate fără calorii în plus, precum legumele verzi. Alege să mănânci la fiecare masă principală câte o salată generoasă.

5. Mergi cu pași prea mari

Pașii mari îți reduc din viteză, iar o viteză redusă înseamnă mai puține calorii arse.

Click aici și calculează-ți intensitatea activității fizice!

Soluția: Stabilește-ți lungimea corectă a pașilor! Ridică piciorul, apleacă-te ușor în față și vezi unde cade natural. Repetă mișcarea și cu celălalt picior până când această lungime a pașilor devine naturală.

6. Porți încălțăminte inadecvată

Nu vei putea merge prea mult sau prea repede dacă piciorul nu se simte confortabil în încălțăminte. Încălțările inadecvate duc rapid la dureri la nivelul tibiei, bătături și chiar dureri de spate care te pot descuraja să mai faci mișcare.

Click aici și află care sunt cele mai mari 3 greșeli pe care le faci atunci când vine vorba de mișcare!

Soluția: Atunci când îți cumperi încălțăminte ai grijă să găsești numărul potrivit, astfel încât să rămână distanță de un deget între vârful încălțării și degetul mare. De asemenea, verifică să aibă călcâiul întărit, branțuri groase de cel puțin jumătate de centimetru și întărituri laterale. Ai grijă, de asemenea, să schimbi pantofii de mers sau de antrenament la fiecare 6-12 luni.

7. Nu îți măsori progresul

Dacă nu măsori câtă mișcare faci zilnic și progresul pe care îl înregistrezi este greu să știi când ai nevoie să treci la un nivel superior.

Click aici și află care este cheia succesului!

Soluția: Ține un jurnal în care să notezi cât timp faci mișcare, numărul de pași și distanța parcursă. În fiecare săptămână încearcă să îmbunătățești aceste variabile. De exemplu adaugă câteva minute în plus sau încearcă să-ți dobori recordul de timp din săptămâna anterioară.

Click aici și testează-ți cunoștințele despre mișcare!

mers pe josDupă cum vezi, mersul pe jos poate fi un ajutor de nădejde în procesul de slăbire dar și un antidot natural pentru stres. L-am testat și noi la KiloStop Total Transformation Retreat, care a avut loc săptămâna trecută, și ne-am convins pe deplin de beneficiile lui. Am avut marea surpriză să constat că, deși afară ningea ca-n povești, majoritatea participanților și-au luat inima în dinți, haine groase și buna dispoziție din dotare și ne-au însoțit într-o drumeție prin zăpadă.

Inițiatorul a fost colegul meu, Alexandru Marcu, cel care ne-a învățat cum să ne menținem tonusul fizic indiferent unde, când și cât timp avem la dispoziție ca să facem mișcare.

Mulțumim, Alex! Am învățat de la tine o mulțime de lucruri, de trucuri și ne-am împrietenit pe viață cu mișcarea!

A fost o săptămână specială, destul de solicitantă dar foarte frumoasă. Mai multe îți voi povesti într-un alt articol.