alcool

Alcoolul este pentru mulți licoarea magică fără de care veselia Sărbătorilor nu ar fi completă. Din păcate, alcoolul este un produs de fermentație a carbohidraților care furnizează 7 Calorii/gram, adică aproape dublu comparativ cu proteinele și carbohidrații. Mai mult, acesta nu ne afectează doar silueta, ci și sănătatea.

Pentru a măsura consumul de alcool, a fost introdusă o unitate de măsură – porția de alcool – echivalentă cu 10-15 g de alcool etilic. Astfel o porție de vin înseamnă aproximativ 150 ml, o porție de tărie 50 ml, iar o porție de bere înseamnă 330 ml.

Nu există o măsură ideală a consumului de alcool, pentru unele persoane el fiind periculos în orice cantitate. Cum ar fi, de exemplu, femeile cu risc de cancer la sân, cărora le recomand să nu consume alcool deloc.

De asemenea, cei care au probleme cu trigliceridele crescute, ficatul gras, hipertensiune, diabet sau pancreatită ar trebui să consume alcool doar ocazional.

Toți ceilalți, adică bărbații și femeile care au o stare de sănătate optimă, ar trebui să nu depășească 2 porții pe zi bărbații și 1 porție pe zi femeile.

Dar Sărbătorile sunt de multe ori ocazia perfectă pentru excese atât culinare, cât și bahice. De aceea, astăzi vreau să-ți ofer câteva sfaturi pentru a evita un consum excesiv de alcool în preajma Crăciunului.

1. Fii șoferul familiei

Mergi cu mașina personală cât poți de des, în vizită, la petreceri sau la evenimente mondene. Viața proprie și a celor dragi este cea mai puternică motivație pentru a exclude alcoolul din meniul Sărbătorilor.

2. Consumă alcool după ce mănânci, nu și înainte

Băute înainte de masă, băuturile alcoolice cresc pofta de mâncare. În schimb, dacă sunt consumate după masă, se absorb mai lent și se reduc efectele imediate asupra organismului.

Băuturile alcoolice nu trebuie consumate pe stomacul gol. Înainte de a bea alcool, este bine să mănânci alimente sățioase, cu un conținut bogat în proteine.

3. Bea câte 3 pahare de apă la fiecare pahar de alcool consumat

Alcoolul contribuie la eliminarea apei din organism, conducând la deshidratare. De aceea, consumul de apă este esențial, chiar dacă petrecerile presupun consumarea de alcool.

4. Alege băuturi cât mai simple

Ideal este vinul roșu dintr-o cramă consacrată sau preparat acasă fără adaos de zahăr.

Băuturile cremoase şi dulci, lichiorurile de orice fel, sunt strict interzise, deoarece au un conținut ridicat de zahăr, aditivi și calorii.

Click aici și află care sunt băuturile care îngrașă cel mai mult!

5. Înlocuiește alcoolul cu variantele nonalcoolice de bere sau vin

Deși aportul caloric nu diferă prea mult de alcoolul obișnuit, cel puțin pofta de mâncare nu va crește încât să te facă să consumi mai mult decât are nevoie organismul tău. Și scapi și de mahmureala de a doua zi …

În final, nu-mi rămâne decât să sper că vei pune în aplicare cât mai multe dintre acest sugestii pentru niște Sărbători fericite și fără kilograme în plus.