Obezitatea infantilă a intrat pe un trend ascendent în România. Surprinzător sau nu, cifrele arată că unul din 3 copii are probleme cu greutatea.

Pornind de la această realitate îngrijorătoare, în primăvara lui 2016, adică exact în urmă cu un an, am lansat un proiect prin care să aducem nutriția în școli și grădinițe. Mai exact, să îi învățăm pe copii să mănânce sănătos.

Așa că am demarat campania „Cheamă nutriționistul la tine în școală”, prin care am lansat o provocare cadrelor didactice pentru Săptămâna Altfel. Și nu mică ne-a fost mirarea când am primit numeroase solicitări, pe care am încercat să le onorăm în întregime.

A fost o săptămână solicitantă, în care eu și colegii mei am alergat între cabinet și școli sau grădinițe, din dorința de a ajunge la cât mai mulți copii.

După succesul campaniei din primăvara lui 2016, solicitările au continuat să vină atât din partea părinților, cât și a cadrelor didactice. Așa că am continuat proiectul și am încercat să cooptăm și alți parteneri. Astfel, Mega Image și Solaris ne-au oferit produse cu ajutorul cărora am reușit să transformăm orele de nutriție în ateliere în care legumele și fructele și-au recăpătat locul pe care îl merită în alimentația copiilor.

Adolescenților le-am arătat cum produsele fast food le strică pielea, părul, unghiile și le aduc nedoriții colăcei pe abdomen. Am învățat împreună care sunt alternativele sănătoase la fast food și cum putem să ne bucurăm de ele. Am învățat, de asemenea, că mișcarea face parte integrantă dintr-un stil de viață sănătos și că ne ajută să ne menținem vitalitatea și energia întreaga zi. Am aflat cât de important este să bem apă și nu sucuri și cum ne ajută ea să ne concentrăm chiar și în zilele cele mai proaste.

Click aici și află cum s-a desfășurat prima campanie KiloStop la Școala Altfel!

Colegele mele i-au învățat pe cei mici cum să-și alcătuiască singuri un mic dejun multicolor cu cât mai multe legume proaspete oferite de Mega Image, pe care l-au savurat la finalul preparării.

Nu i-am uitat nici pe cei mai mici dintre cei mici, cu care am gustat nuci, alune și migdale dar și fructe uscate, oferite de partenerii noștri de la Solaris. Am văzut cât sunt de bune și că pot înlocui cu succes dulciurile frumos ambalate în pachețelul de la școală.

Click aici și vezi ce au făcut elevii la atelierele de nutriție din noiembrie!

Am fost foarte plăcut surprinși de poveștile unor cadre didactice care ne-au mărturisit cât de important este pentru copii să le fie modele de stil de viață sănătos. Am întâlnit învățătoare care își împărțeau cu elevii pachețelul pentru a-i obișnui pe aceștia cu alimente cât mai naturale și mai sănătoase. Am întâlnit profesoare care făceau mișcare în fiecare dimineață pentru a-și păstra tonusul și a fi un exemplu pentru elevii lor.

Am întâlnit elevi extrem de isteți și dornici să afle cât mai multe lucruri despre alimentație și viață sănătoasă. Dar cea mai mare surpriză a fost cea venită din partea unei eleve de clasa a VIII-a, Elena. Elena și-a dorit atât de mult să venim la ea în școală, încât a preluat inițiativa, ne-a contactat și a discutat cu profesorii astfel încât să susținem o oră de nutriție în școala respectivă.

Avem copii inimoși și plini de inițiativă. Pentru ei și pentru toți ceilalți ne dorim să continuăm acest proiect. Ne bucurăm pentru orice sprijin în continuarea proiectului nostru.