surse ascunse de zahăr

Multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt surse ascunse de zahăr. Știi deja povestea cu zahărul: zero minerale, zero beneficii, zeci de kilograme în plus, dependenţă, îmbătrânire prematură şi boli.

Află însă că îl poți ingera din produse despre care nici prin gând nu-ți trece că ar conţine cantități considerabile de ”otravă albă”.

Ca exemplificare, iată mai jos 10 alimente de la care nu te așteptai să conțină zahăr.

Care sunt principalele 10 surse ascunse de zahăr?

1. Băuturile energizante

Poate că produsul în sine nu este o surpriză în această listă, dar 83 g de zahăr (332 Calorii) per cutie este o surpriză de proporţii pentru orice fel de dietă, chiar şi cea a sportivilor de performanţă…

Soluţie: Bea apă constant pe parcursul întregii zile, pentru că deshidratarea este cea care te poate face să te simţi obosit. Pentru energizare, apelează la câte un ceai verde neîndulcit, apă plată cu lămâie şi mentă sau ghimbir, o cafea fără zahăr ori un fruct proaspăt la gustări.

2. Iaurtul cu fructe

surse ascunse de zahărEste probabil cea mai mare păcăleală a industriei alimentare. Pare inocent, sănătos chiar, dar este una dintre cele mai mari bombe calorice de pe rafturi.

Cu 19 grame (echivalentul a 76 Calorii) de zahăr per 100 g de produs nu este surprinzător că are gust de desert, chiar este desert! De fapt, multe produse „low-fat” pot fi, de fapt, „high-carb”.

Soluţie: Ia-ţi un iaurt simplu, degresat, şi pune felii proaspete din fructele tale preferate.

3. Fructele uscate

Sunt foarte gustoase şi sănătoase ca înlocuitor al deserturilor în dietă, dar, ATENȚIE, în cantităţi mici. Alege doar fructele uscate sau deshidratate, nu pe cele confiate. Citeşte întotdeauna etichetele. Unele au zahăr (şi nu numai) adăugat de producători. Cantităţile pot varia de la 2 la 12 g nedorite de zahăr.

Soluţie: Cumpără fructe uscate de la plafar sau raioane bio şi verifică întotdeauna eticheta.

4. Mic dejun instant

Concepute „special pentru oameni ocupaţi”, aceste produse cu iaurt şi o casoletă de cereale lipită deasupra promit multe fibre, însă au împreună peste 30 g de zahăr per pachet. Chiar şi sortimentele cu „zahăr redus” pot avea 15-20 grame.

Soluţie: Adaugă felii de mere la fulgii de ovăz simpli, cu iaurt degresat.

5. Cerealele „îmbogăţite” pentru micul dejun

Evită-le mai ales pe cele frumos colorate, care promit un aport mai mare de vitamine și minerale. Cele mai populare şi cele mai intens promovate (inclusiv cele de porumb) au peste 20 g de zahăr pe porţie de 30 g. Ignoră promisiunile publicitare, citeşte eticheta.

Soluţie: Alege aceleaşi cereale integrale fără zahăr de la plafar sau magazine bio și combină-le cu iaurt şi fructe. Vezi aici o rețetă delicioasă de mic dejun care îți dă energie pentru toată dimineața și are doar 288 de Calorii.

6. Batoanele de cereale

surse ascunse de zahărUn alt produs aparent sănătos, care nu este făcut doar din cereale integrale… Un singur baton poate avea peste 20 g de zahăr. Acesta apare pe etichetă sub formă de „sirop de porumb, zahăr brun, miere, sirop de zahăr brun, dextroză, fructoză” etc.

Mai mult, unele au glazură de ciocolată sau fulgi de ciocolată, care pot creşte acest nivel.

Soluţie: Ia 30 g de cereale de la plafar (fără zahăr), amestecă-le cu iaurt şi câteva stafide. Vei obține același gust delicios, dar mult mai sănătos.

7. Dressingul de salată

Chiar dacă poartă nume franţuzeşti precum „vinaigrette” şi au la bază oţet balsamic sau sunt sosuri de iaurt cu ierburi aromate, conţin peste 5 g de zahăr la fiecare 2 linguri.

Soluţie: Prepară-ţi dressingurile acasă, din 2 linguri de oţet balsamic şi o linguriţă de ulei de măsline. Sau foloseşte iaurt degresat cu muştar, ulei de măsline şi ierburi aromate pentru cea mai dietetică şi mai uşoară maioneză pe care ai gustat-o vreodată.

8. Sosul pentru paste

Deşi au gust savuros, nu dulce, cele mai multe sosuri pentru paste au între 6 și 12 g de zahăr per jumătate de ceașcă. E ca şi cum ai mânca un fursec cu ciocolată…

Soluţie: Foloseşte sos de roşii fără zahăr sau prepară unul acasă din roşii proaspete cu condimente şi ierburi aromate din belşug.

9. Sosul barbecue sau salsa

Două linguri din acest sos au circa 13 g de zahăr. Şi cu atâtea arome ademenitoare venind dinspre grătar, este dificil să te opreşti la două…

Soluţie: Pentru a da gust cărnii la grătar, foloseşte muştar, ierburi aromate, condimente sau sos de roşii fără zahăr.

10. Ketchup

surse ascunse de zahărCu 4 g de zahăr per lingură, ketchupul poate transforma o friptură cu multe proteine într-una cu prea mulţi carbohidraţi pentru o dietă de slăbire.

Mai mult, pe lângă zahărul conținut, ketchupul are și numeroși conservanţi, coloranţi şi aditivi care nu fac decât să îți șubrezească sănătatea.

Soluţie: Folseşte muştar, ierburi aromate, condimente sau sos de roşii fără zahăr, preparat din timp sau chiar pe loc din roşii proaspete.

Proverbul celebru care spune „Ce nu știi nu te poate răni” nu se aplică în nutriție. De fapt, acest zahăr acuns în multe dintre alimentele pe care oamenii le mănâncă în fiecare zi dăunează grav sănătăţii şi mai ales taliei! Eliminarea lor este obligatorie pentru pierderea în greutate şi pentru sănătate.

Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu aici sau adresează-mi o întrebare.