„Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic fructe și legume”.

Îți sună cunoscut? Este un slogan pe care îl auzim zilnic la televizor, astfel că mulți dintre noi nici nu îl mai bagă în seamă. Deși a ajuns un clișeu, această recomandare este una esențială pentru bunăstarea noastră fizică și psihică. Fructele și legumele sunt baza unei alimentații sănătoase la orice vârstă.

Dar cum să faci asta când ești distras la tot pasul de fel și fel de tentații, când industria alimentară își aruncă la bătaie toate armele pentru a crea o explozie de arome care îți iau cu asalt papilele gustative de la primul contact cu alimentul respectiv?

Ca să poți să învingi toate aceste tentații și să ai o viață sănătoasă, astăzi îți voi dezvălui 10 recomandări pe care colegul meu, dr. Cristian Panaite, fondatorul Clinicii de Nutriție KiloStop, ni le-a făcut la KiloStop Total Transformation Retreat. Sunt 10 sfaturi prețioase pe care nu le vei găsi în altă parte și pe care le afli în exclusivitate chiar acum. Iată care sunt acestea:

1. Stabilește-ți „de ce”-ul tău pentru o alimentație sănătoasă

Care e scopul pe care ți l-ai propus pentru viața ta și cum te poate ajuta alimentația să ți-l atingi? Ce nivel de energie vrei să ai? Până la ce vârstă vrei să trăiești sănătos, creativ și în putere?

Un „de ce” puternic este aliatul tău în fața tentațiilor de  moment.

Ținta pe care și-a propus-o Cristian este 105 ani sănătoși. Ținta ta care este?

2. Fă-ți un plan cu un specialist și monitorizează-l cu un prieten

Dacă vrei să îți multiplici de 10 ori șansele de a reuși, fă-ți un plan cu un specialist (care citește doar studii medicale) și monitorizează-l cu un prieten perseverent și serios. Informează-te doar din surse de încredere și fă asta periodic. Monitorizarea e asigurarea ta pe termen lung.

3. Ecuația sănătății S=N/C-T

Află cât de sănătoase sunt alimentele pe care le consumi folosind ecuația sănătății.

Sănătate = cantitatea de Nutrienți pe care o conține un aliment pe care îl mănânci (vitamine, minerale, antioxidanți, fitonutrienți, etc) împărțit la numărul de Calorii /100g din acel aliment, minus substanțele Toxice pe care le conține (grăsimi saturate, colesterol, coloranți, conservanți, aditivi, metale grele, compuși cancerigeni, etc).

4. Mănâncă înainte o salată

Cel mai simplu sfat pe care îl poți da cuiva ca să-l ajuți să-și schimbe viața este: înainte de toate, mănâncă o salată.

O salată mâncată înainte de fiecare masă, dimineața, la prânz și seara, chiar dacă e formată doar din 3 frunze te ajută să:

  • Iei o cantitate mare de Nutrienți cu un cost mic de Calorii
  • Să-ți creezi sațietate și să mănânci mai puțin ulterior
  • Să-ți readuci aminte angajamentul tău pentru sănătate.

5. Ține sticle de 0,5 l la îndemână

O hidratare bună înseamnă să nu-ți fie sete. Ține apa la îndemână și bea când simți nevoia. Te ajută să ai un nivel de energie și concentrare mentală mai bun și să mănânci mai puțin.

6. Mergi la cumpărături sătul și fă-ți lista înainte

Ce ajungi să ai în frigider vei mânca, așa că fă-ți o listă și nu te lăsa influențat de foame sau de campaniile de marketing ale magazinelor.

7. Mănâncă atunci când îți e foame

Când ți-e foame, mănâncă și nu aștepta să-ți fie foarte foame. Dacă ajungi să-ți fie foame de lup, vei mânca exact cât un lup.

Pe de altă parte, când nu ți-e foame, nu mânca atunci, mai așteaptă puțin. Ascultă-ți senzațiile corpului și învață să deosebești foamea de poftă.

8. Mănâncă doar ce te inspiră total

Fii un MasterChef, alege-ți doar mâncare gustoasă, preparată cu dragoste (de tine sau de bucătar). Nu încerca să fii perfect atunci când ții dietă. 90% e suficient ca să reușești!

9. Savurează mâncarea

Dacă mănânci un preparat MasterChef, ia-ți timp și degustă-l, miroase-l, bucură-te în totalitate de el și nu face altceva în acel timp. Astfel maximizezi cantitatea de plăcere din mâncare și reduci mâncatul emoțional.

10. Când te-ai săturat, oprește-te

Nu te opri nici înainte să te saturi, nici nu mânca peste semnalul corpului că e îndeajuns. Gândește-te cum te vei simți la 1 oră după ce ai terminat de mâncat. Când ți se va face foame din nou, mănâncă.

Urmează și tu aceste 10 sfaturi și îți garantez că vei face primii pași către o viață sănătoasă în cel mai ușor mod cu putință. Încearcă să faci asta o săptămână și vei vedea că te vei simți mai bine atât fizic, cât și psihic.

Dacă îți dorești să continui pe această cale, să-ți întregești experiența învățând să ai grijă de corpul, mintea și emoțiile tale, să îți faci un plan de acțiune cu cei mai buni profesioniști în domeniu, atunci te invit la ediția din octombrie a KiloStop Total Transformation Retreat.

Dacă această experiență nu este pentru tine dar îți dorești să faci o schimbare în obiceiurile tale alimentare care să îți îmbunătățească viața pe termen lung, medicii noștri sunt gata să te asculte, să te înțeleagă și să te însoțească pe acest drum.