postCei mai mulți dintre noi se confruntă cu o mare problemă în perioada postului: în loc să slăbească, de cele mai multe ori se îngrașă. Iar dacă la toate acestea mai adăugăm și festinul de sărbători, avem rețeta completă pentru un început de an cu multe kilograme în plus.

Fii fără grijă însă, am pentru tine câteva sfaturi care să te ajute să treci peste această perioadă fără ca silueta ta să aibă de suferit.

Ca să te bucuri cum se cuvine de Sărbători, recomandarea mea este să ții o dietă moderat hipocalorică înainte de Crăciun, prin care să-ţi stabilizezi greutatea sau chiar să mai slăbeşti 2-3 kilograme. Fie că alegi o dietă special concepută pentru această perioadă, fie că ții post, kilogramele slăbite până la Crăciun te ajută și te motivează să nu te îngrași în perioada Sărbătorilor.

Nu uita însă că postul nu înseamnă să devorezi borcane de dulceață pe pâine sau grăsimi vegetale în exces. Te invit să priveşti postul ca pe o purificare şi o detoxifiere deopotrivă a trupului şi a spiritului, de a cărei semnificație spirituală nu trebuie să uiți nicio clipă.

Cum slăbești în post

postIată câteva sugestii care să te ajute dacă ții deja post sau te hotărăști să faci acest lucru înainte de Crăciun:

1. Anunță-ți familia și colegii că ții post și poţi să scapi astfel de toate tentațiile aduse la birou de colegi sau de vizitatori.

2. Alege făina de ovăz și produsele derivate, deoarece conțin fibre ce stabilizează glucoza din sânge și ajută la eliberarea serotoninei, care are efect relaxant.

3. Mănâncă alimente bogate în carbohidrați cu eliberare lentă la micul dejun și la masa de prânz, nu însă și la masa de seară. Alege fasolea boabe, năutul, mazărea, lintea, pastele şi orezul de preferat integrale la masa de prânz, alături de legume proaspete sau gătite şi cereale sau pâine integrală pentru micul-dejun.

4. Nu uita că apa, ceaiul și supele de legume sunt cei mai eficienți aliați, care taie pofta de mâncare, îți aduc mineralele și vitaminele de care ai nevoie, te hidratează și te ajută să elimini surplusul de grăsime.

5. Fă exces de legume și salate, pentru a fi plin de energie toată ziua și pentru a avea un bun tonus psihic. Atenţie însă, fii zgârcit(ă) cu uleiul, indiferent de ce tip este, deoarece are foarte multe Calorii (900 Calorii/100 ml). Foloseşte-l cu pulverizatorul – 3-4 pufuri sunt suficiente pentru o porţie de salată.

6. Evită consumul de zahăr rafinat și amidon, care urcă glucoza la nivele alarmante şi care îţi menţine o senzaţie de foame permanentă. Nu uita că gemurile şi dulceţurile conţin zahărul concentrat din fructele din care au fost făcute, aşadar consumă-le cu moderaţie, de preferat la micul dejun.

7. Evită locurile care încep cu ostentație să anunțe că vine Crăciunul: patiseriile, cofetăriile și altele asemenea. Nu te lăsa ademenit de dulciurile de post. Faptul că nu au lapte şi unt nu înseamnă că nu au peste 400 de calorii pe 100 de grame. Citeşte cu atenţie etichetele alimentelor!

8. Renunță la orice formă de alcool. Vei aprecia cu atât mai mult un pahar de vin roșu de Crăciun, iar numărul caloriilor zilnice se va reduce cu cel puţin 100.

9. Uită de toate sucurile din comerţ, fie ele cu sau fără adaos de zahăr. În felul acesta scapi de încă 200-300 Calorii pe zi. Sfatul meu este să uiţi nu doar în post de sucurile din comerţ, ci şi în restul anului. Nici fresh-urile nu sunt deloc prietenoase cu silueta ta, aşa că evită-le pe cât posibil. Hidratează-te cu apă plată sau minerală, ori cu ceaiuri aromate. Sunt mult mai sănătoase şi, în plus, nu te costă la calorii!

10. Mergi la cumpărături prin cât mai multe magazine, în căutarea cadourilor perfecte. Îmbracă-te lejer, alege încălțări comode și mergi pe jos cât se poate de mult. Cu cât magazinele au suprafața mai mare, cu atât mai bine pentru tine. Condiția obligatorie este să faci asta în fiecare zi după serviciu, cel puțin 30 de minute.

Respectă cele 10 sugestii de mai sus și îți garantez că vei slăbi un kilogram pe săptămână chiar și în post.