Pentru mulţi dintre noi, alcoolul este licoarea magică ce „condimenteză” dieta Şi dacă încă mai crezi că alcoolul te ajută să slăbeşti sau face parte dintr-un stil de viaţă sănătos, citeşte mai departe ca să afli ce spune ştiinţa despre miturile legate de consumul de alcool, în orice cantitate.
MIT 1: Alcoolul îmbunătățește digestia deoarece stimulează secrețiile gastrice. Prin urmare, slăbeşti.
REALITATE: Alcoolul creşte apetitul, deci şi numărul de calorii ingerate. Din păcate, alcoolul este un produs de fermentație a carbohidraților care furnizează 7 Calorii/gram, adică aproape dublu comparativ cu proteinele și carbohidrații. Cu alte cuvinte, favorizează îngrăşarea, nu pierderea kilogramelor.
Mai mult, creșterea secrețiilor gastrice este riscantă pentru cei cu gastrită sau ulcer.
MIT 2: Alcoolul „merge bine” cu mesele copioase.
REALITATE: Alcoolul, mai ales în asociere cu mesele copioase, afectează tot tractul digestiv: esofag, stomac, ficat, pancreas, colecist si poate să reactiveze o boală de reflux gastroesofagian, să precipite apariția unui ulcer, să producă o criză de colecist sau pancreatită, să provoace sau să grăbească apariția unui atac de gută.
Mai mult, alcoolul poate provoca tulburări de ritm cardiac, palpitații sau fibrilații.
Îți recomand să bei 3-4 pahare de apă la fiecare pahar de alcool, iar mâncarea să cuprindă neapărat o salată.
MIT 3: Consumul de cantităţi mici de alcool face parte dintr-un stil de viaţă sănătos.
REALITATE: Consumul de alcool creşte riscul de cancer.
E o certitudine medicală că alcoolul poate cauza cel puțin șapte tipuri de cancer: oral, esofagian, faringian și laringian, hepatic, la intestinul gros (colon și rect) și cancer de sân. Iar aceasta se întâmplă indiferent de cantitate!
Acetaldehida este factorul cancerigen din alcool. Aceasta se produce în cantităţi mici, încă din cavitatea bucala, la contactul cu flora bacteriana orală. Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât crește riscul de a dezvolta cancer.
MIT 4: Alcoolul în cantităţi mici nu poate face rău nimănui.
REALITATE: Pentru anumite persoane, alcoolul este periculos în orice cantitate. Sunt vizate mai ales femeile cu risc de cancer la sân, cărora li se recomandă să nu consume alcool deloc. Chiar şi o singură bautură alcoolică pe zi creşte riscul de cancer la sân la femei. La cele deja suspecte sau bolnave de cancer, chiar şi acest consum zilnic le poate grăbi moartea!
De asemenea, celor care au probleme cu trigliceridele crescute, ficat gras, hipertensiune, diabet sau pancreatită ar trebui să consume alcool doar ocazional.
Singura certitudine ştiinţifică este că nu există o măsură „ideală” sau rezonabilă a consumului de alcool. Pentru a măsura consumul, s-a introdus o unitate de măsură, porția de alcool, echivalentă cu 10-15 g de alcool etilic.
Astfel o „porție” înseamnă aproximativ 140 ml de vin, 45 ml de tărie, sau 330 ml de bere.
Ghidurile internaționale au stabilit limite maxime recomandate pentru ingestia de alcool: toţi cei care au o stare de sănătate optimă ar trebui să nu depășească 2 porții pe zi daca sunt bărbați și 1 porție pe zi in cazul femeilor.
Nu uita că reducerea consumului de alcool sau eliminarea completă a acestuia reduce riscul de cancer, de boli ale tractului digestiv si de boli cardiovasculare.