depresive

Ni se întâmplă tuturor să avem zile mai puțin bune. Sau, ca să fiu sinceră până la capăt, zile cu adevărat triste, în care nimic nu pare să meargă așa cum ne-am dori. Vei spune că ultima ta grijă în astfel de momente este ce pui în farfurie. Pe bună dreptate, pentru că stările depresive sau emoțiile neplăcute au acest dar de a „rezolva” rapid dilema mâncării. Dar răspunsul nu este greșit numai pentru starea generală de sănătate, ci și pentru problemele psihologice.

Tendința nu este să ne pregătim rapid o salată cu multe legume proaspete și o porție de pește la grătar. Niște nachos cu multă brânză topită, cartofii prăjiți sau pizza congelată ori chiar o vizită până la cel mai apropiat restaurant fast food ne pot da o senzație de ușurare și de bine pe moment. De fapt, acestea nu fac decât să ne adâncească tristețea, neputința sau frustrarea. Când ești sub influența stresului sau te simți pur și simplu doborât de griji, anumite alimente pot crește răspunsul fiziologic al organismului la această stare de spirit. Alimentația nepotrivită provoacă procese inflamatorii în corp care te împiedică să revii la gânduri mai bune.

Click aici să descoperi 5 metode verificate care te ajută să te eliberezi rapid de stres!

Un număr tot mai mare de studii analizează legătura dintre funcționarea sistemului digestiv și starea de spirit. Alimentele care susțin microbiomul din intestin ne pot influența pozitiv emoțiile. În aceeași măsură, alimentele care au un efect negativ asupra microbiomului ne afectează starea de spirit. Am întocmit o listă cu 5 astfel de alimente pe care te sfătuiesc să le eviți data viitoare când treci prin momente depresive și simți că te copleșește tristețea.

Dulciurile

Majoritatea dulciurilor iau naștere la intersecția dintre două ingrediente dăunătoare: zahărul și cerealele rafinate. Gândește-te la prăjituri, biscuiți, gogoși, torturi, cam tot ce implică aluaturi preparate cu cantități mari de zahăr. Pe moment, pot funcționa ca un tratament. Într-adevăr, te năpădește o explozie de energie și bună dispoziție. Concret, crește nivelul zahărului din sânge, dar efectul benefic este de foarte scurtă durată. După ce glicemia va reveni la valorile normale, emoțiile tale o vor apuca pe o pantă descendentă.

Click aici și află cele mai comune 36 de denumiri sub care se ascunde zahărul!

Studiile au arătat că acest efect de yo-yo intensifică riscul de depresie. Există însă o alternativă cu efecte confirmate de aceleași studii. Alege cerealele integrale, fructele și legumele, pentru că ele reduc stările depresive și riscul de reapariție a acestora în timp. Așadar, dacă simți nevoia de „ceva bun” alege un fruct cu un gust exotic, mai special, care să îți placă în mod deosebit. Mango, ananasul sau smochinele pot fi la fel de savuroase ca orice felie de tort cu cremă din belșug.

Băuturile cu efect energizant

Când te simți supt de energie, găsești soluții pentru fiecare perioadă a zilei. Cafeaua de dimineață, ceaiul negru de după-masă și eventual băutura carbogazoasă energizantă de seara pot avea efectul invers celui scontat. Chiar și o cantitate modestă de cofeină poate contribui la depresie și anxietate. În plus, combinația dintre cofeină și zahăr poate deveni chiar periculoasă.

Vezi aici 7 superalimente care alungă stresul!

Studiile au arătat că persoanele deprimate care au reușit să evite cofeina și zahărul timp de o săptămână au raportat îmbunătățiri substanțiale. Rezumă-te la o singură ceașcă de cafea de dimineață și dă-i savoare adăugând câteva linguri de lapte. Presară și un praf de scorțișoară, perfect pentru acest sezon, numai să eviți zahărul. De asemenea, apelează la ceaiurile din plante sau la cele cu aromă fructată, cărora le poți îmbogăți aroma cu o jumătate de portocală stoarsă.

Alcoolul

Mulți dintre noi avem convingerea că un pahar (chiar mai multe) de vin, la finalul unei zile grele, are puteri magice. Dar ar putea face mai mult rău decât bine. Alcoolul acționează ca un factor inhibator al sistemului nervos central. Sistemul nervos central controlează gândirea, înțelegerea, raționamentul și emoțiile. Când bei alcool, încetinești aceste mecanisme, ceea ce poate declanșa semnele depresiei ușoare. De asemenea, alcoolul poate agrava simptomele pe care le experimentezi deja, dacă suferi de depresie sau anxietate. Astfel, ritmul tău cardiac ar putea crește și mai mult, iar transpirația palmelor ar putea deveni și mai supărătoare. În plus, atunci când bem prea mult ne aflăm la cheremul impulsurilor de moment. Putem lua decizii nepotrivite, putem spune lucruri pe care nu le gândim de fapt, putem exagera. A doua zi, toate acestea nu vor face altceva decât să ne facă să ne simțim și mai rău.

Citește și: 5 tipuri de alimente pe care femeile ar trebui să le evite!

Aspartamul

Descoperirea acestui îndulcitor artificial a echivalat cu o revoluție nutrițională. Prima impresie a fost aceea că ne vom putea bucura de gustul dulce pe care îl îndrăgim atât de tare fără să suferim consecințele nocive asociate cu consumul de zahăr. Și fără să ne mai confruntăm cu problema caloriilor în exces.

Ulterior, studiile au demonstrat că există o legătură directă între aspartam și simptomele depresive. Oamenii de știință au descoperit că acest îndulcitor a înrăutățit semnificativ starea celor care aveau istoric depresiv. De fapt, un studiu realizat la Universitatea din Northwestern Ohio a trebuit să fie oprit atunci când unii participanți au dezvoltat gânduri suicidare. Cum este posibil acest lucru? Cercetătorii au ajuns la concluzia că aspartamul blochează producția de serotonină, hormonul fericirii.

Scăderea nivelului de serotonină este asociată cu apariția durerilor de cap, a insomniilor, a senzației de tristețe sau a adâncirii depresiei în cazul persoanelor care s-au mai confruntat cu această afecțiune. Nu te lăsa păcălit de etichetele care se laudă cu lozinci precum „no sugar” sau „diet”. Aspartamul este folosit în compoziția sucurilor dietetice, a dulciurilor fără zahăr și chiar a cerealelor pentru micul dejun.

Uleiul de soia

Nu te gândi numai la uleiul de soia în sine. Această grăsime trans nesănătoasă se poate regăsi în multe alimente ambalate, precum sosurile sau dressingurile, chiar acolo unde nu te-ai aștepta. De aceea, te sfătuiesc încă o dată să citești cu atenție etichetele alimentelor înainte de a le pune în coșul de cumpărături. Uleiul de soia poate crește riscul de depresie cu până la 48%.  Acest lucru se datorează faptului că are un conținut ridicat de factori cu potențial inflamator. Cercetările au constatat că inflamația creierului este cu 30% mai pronunțată la pacienții depresivi clinic. Pe de altă parte, cei care iau medicamente pentru tratarea bolilor inflamatorii au înregistrat scăderi ale stărilor depresive.

Acordă-le afecțiunilor psihice aceeași atenție pe care o acorzi suferințelor fizice. Folosește dieta ca pe un instrument care lucrează în favoarea ta, iar dacă stările neplăcute persistă pe parcursul mai multor săptămâni sau chiar luni adresează-te unui specialist. Lasă-te mereu ghidat de motto-ul nostru „Sănătate, te iubesc”!