alimente lăudate

Agențiile de publicitate își fac treaba, susținând în reclame cât se poate de convingătoare că alimentele produse de clienții lor sunt benefice pentru noi. Presa însetată de subiecte la modă ne propune zi de zi noi și noi găselnițe la capitolul „mâncare sănătoasă”. Acesta este mersul firesc al lucrurilor într-o societate de consum. Dar nu uita că nimeni nu îți poate răpi liberul arbitru. De fiecare dată când vezi un produs pe raft ai ocazia de a lua o decizie: merită sau nu să ajungă în coșul meu de cumpărături?

Astăzi mi-am propus să îți prezint viziunea mea de nutriționist asupra mai multor alimente populare. Nu toate mâncărurile despre care se spune că sunt sănătoase merită cu prisosință acest statut.

Alimentele fără grăsimi

După ce am identificat grăsimile saturate ca inamicul public numărul unu, producătorii s-au asigurat că îl elimină din alimentele lor. Pentru a compensa gustul fad care rezultă în urma acestei operațiuni, au apelat la zahăr. Așadar, nu te lăsa păcălit de caracteristicile produsului promovate pe ambalaj, ci verifică toate ingredientele.

Batoanele de cereale

Au devenit unele dintre cele mai populare gustări. Reclamele ni le prezintă ca pe un delicios mix de cereale, nuci și fructe, cu o abundență de fibre. De fapt, ceea ce te atrage la ele este gustul oferit de un nivel ridicat de zahăr. Pentru că la capitolul nutrienți nu stau la fel de bine. Înlocuiește-le cu o gustare simplă, dar sigură, formată dintr-un măr și câteva migdale crude.

Alimente la conservă

Fasolea este minunată datorită fibrelor și proteinelor din compoziție. Dar nu te grăbi să te bucuri de acest fel de mâncare fără niciun pic de efort, cumpărând fasolea gata pregătită. În conservă vei găsi o combinație de fasole, zahăr, sodiu și alți aditivi. Evită sarea, conservanţii şi aditivii inutile, fierbând boabele acasă și condimentându-le cu ierburi aromatice.

Biscuiții de orez expandant

Biscuiții de orez reprezintă una dintre alegerile milioanelor de oameni care încearcă să se debaraseze de surplusul de kilograme ținând dietă.

Deși pufoși și aerisiți, aceștia nu sunt atât de inocenți pe cât par. Nu au nici fibre și nici proteine, dar în schimb conțin o multitudine de carbohidrați. Prin urmare, îți dăruiesc multe calorii, dar nu îți dau și senzația de sațietate.

Alimentele organice sau fără gluten

Produsele organice și fără gluten își trăiesc acum momentul de glorie. Ceea ce nu ni se spune este că aceste alimente pot fi bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase. Cu alte cuvinte, valoarea lor nutritivă nu este deloc în avantajul tău. Adevăratele alimente organice și fără gluten sunt fructele și legumele proaspete.

Covrigerii de tip „pretzels”

Milioane de oameni din întreaga lume ronțăie zilnic covrigei uscați, plecând de la premisa că sunt sățioși fără a fi bogați în grăsimi. De fapt, au un nivel nepermis de mare de sodiu și sunt lipsiți de valoare nutritivă. Dacă simți că te copleșește pofta, te sfătuiesc să mănânci câțiva astfel de covrigei alături de alimente care să îți ofere proteine ​​și fibre. De exemplu, cu iaurt cu conținut scăzut de grăsimi sau cu un măr.

Sucurile naturale

„100% fruct”, „100% natural” – pe multe cutii de suc au apărut aceste formulări-cheie. Într-adevăr, răspund nevoii noastre de a cumpăra produse cât mai proaspete, cât mai autentice. Dar conținutul nu este în acord cu promisiunea de pe ambalaj. Practic, un mix de substanțe chimice recreează gustul fructului perfect. Iar noi sfârșim prin a bea apă aromatizată. Dacă te gândești că soluția ar putea fi să îți prepari singur sucul acasă, nu ai obține un rezultat mult diferit. Prin stoarcere, elimini complet fibrele și rămâi doar cu zahărul. Așadar, dacă ții la silueta și la sănătatea ta, optează pentru fructele proaspete consumate ca atare.

Băuturile energizante pentru sportivi

Poți fi tentat să apelezi la astfel de lichide-minune dacă vrei să te autodepășești la sală. Dar ar trebui să știi înainte că băuturile pentru sportivi conțin arome, zahăr și electroliți. Îți recomand să renunți la ele în favoarea apei plate îmbogățite cu multivitamine efervescente atunci când faci un efort fizic susținut.

Bucură-te de mâncare exersându-ți în același timp spiritul de observație și capacitatea de a face alegeri echilibrate și conștiente.