Astăzi o să inaugurez o rubrică specială pe blog, care se va numi Ajutor, ŞI EU vreau să slăbesc ! Și vom începe cu Aventurile unui gurmand la dietă.
Va fi o poveste adevărată, o „aventură” care se va desfăşura în timp real, desprinsă din viaţa de zi cu zi a unui pacient de-al meu care tocmai a intrat într-un program de slăbit. Ca să te inspire și pe tine, dar să te şi motiveze pentru a ajunge la ţinta propusă, el mi-a propus să facă publice aici, pe blog, provocările și încercările prin care vom trece împreună pe parcursul acestei aventuri. Aşadar orice idee, încurajare sau sfat care l-ar putea ajuta, din experienţa ta, sau orice întrebare ori curiozitate sunt binevenite şi ne-am bucura să le împărtăşeşti cu noi în secţiunea de comentarii.
Urmărește mai jos video despre “Aventurile unui gurmand la dietă”:
Te invit aşadar să faci cunoștință cu A. El are 42 ani și 166 de kilograme. Ținta lui este să ajungă la 85 de kilograme într-un an şi jumătate, adică să piardă aproape jumătate din greutatea actuală în următoarele 18 luni. Nu este ușor, iar el știe foarte bine acest lucru. Dar este foarte motivat și dispus să facem un parteneriat de cursă lungă.
Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!
„Dilema cu care se confruntă A. în acest moment, pe care eu personal o văd ca fiind decizia majoră pe care trebuie să o ia şi care este singura care îl va putea ajuta să reuşească de această dată este dacă „Trăieşte pentru a mânca sau mănâncă pentru a trăi ?”.
„Am ajuns într-un moment în care nu mai suport situația de fapt şi simt că nu mai pot continua aşa … Am mare nevoie de ajutor…”, mi-a spus el la prima consultație.
El și-a dat seama de acest lucru după ce a ținut nenumărate diete cu care a reuşit de-a lungul timpului să slăbească pe moment, dar care nu l-au ajutat să își schimbe stilul de viață. Iar rezultatul a fost că toate kilogramele pierdute s-au întors de fiecare dată și mai multe decât erau înainte de a se apuca de dietă.
„Am încercat de-a lungul timpului mai multe diete. Unele mi-au și reușit. Am slăbit chiar și 30 de kilograme. Dar am revenit la stilul de alimentație anterior și kilogramele s-au întors, chiar mai multe. Nu imediat, e adevărat. A durat 2-3 ani. Am ajuns la numărul ăsta de kilograme progresiv”, mărturisește el.
Am stabilit împreună că de data aceasta va fi diferit: îl voi ajuta nu numai să slăbească, ci și să se mențină la greutatea dorită. Asta pentru că are nu numai multe kilograme în plus, ci şi destule probleme de sănătate: glicemie mare, ficatul gras, tensiunea crescută, probleme cu genunchii și, mai ales, o hernie ombilicală care îi dă mult de furcă şi îi poate chiar pune viaţa în pericol în orice moment.
Citește și Slăbitul nu este un moft. Obezitatea poate să ucidă! și vezi ce alte probleme de sănătate poate cauza obezitatea.
Este un adevărat cerc vicios în care a intrat A.: obezitatea i-a provocat hernia abdominală, iar acum nu se poate opera din cauza kilogramelor în plus. A încercat să se opereze la această greutate, dar fără succes: hernia a recidivat, iar acum are o eventrație destul de serioasă pe abdomen. O altă operație este sortită eșecului, deoarece riscul de o nouă eventrație este foarte mare. Așa că singura soluție este să slăbească și abia apoi să se opereze.
Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!
Cum nu mai era de așteptat, am trecut imediat la treabă și am început să ne facem planul şi strategia de luptă cu aceste multe kilograme în plus. Cu alte cuvinte pornim la drum cu decizia corectă, singura care îi poate schimba cu adevărat viaţa în acest moment pacientului meu, şi anume aceea de a renunţa să mai trăiască pentru a mânca, în favoarea unui stil de viaţă în care să înveţe să mănânce tocmai pentru a trăi.
Am început cu cântărirea specială, pentru a vedea care este cu exactitate cantitatea de apă, muşchi şi grăsime din corp. Apoi am decis să repetăm analizele de sânge pentru a le avea făcute la zi, am discutat despre obiceiurile alimentare actuale, despre dietele anterioare, despre modul în care se desfăşoară acum viaţa lui de zi cu zi şi am hotărât să începem să facem primele schimbări.
Am stabilit o listă cu alimentele care îi plac şi pe care le poate consuma şi procura uşor, am discutat despre cine ne poate ajuta şi susţine din familie cu gătitul şi cumpărăturile.
L-am rugat ca timp de o săptămână să cântărească şi să noteze tot ce mănâncă, tot ce bea şi tot ce ronţăie între mese într-un jurnal special care a fost dat către analiza dietetică aprofundată, pentru a putea înţelege mai bine paternul său alimentar.
L-am programat și la analizele de metabolism (adică am determinat rata metabolică de repaus, mai exact câte calorii consumă corpul lui în repaus), toate acestea pentru ca eu să pot să-i întocmesc o dietă cu care A. să slăbească fără să-și pună în pericol sănătatea.
Vezi AICI de ce sunt importante analizele înainte de începerea unei diete.
După toate acestea, la a doua consultație am analizat rezultatele și am ales dieta pentru prima săptămână pe care A. să o poată respecta. El a preferat 3 mese pe zi fără gustări, cu un mic dejun pe bază de iaurt și fructe proaspete, iar pentru prânz şi cină am ales împreună carne slabă și legume proaspete cât mai multe.
Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!
Totul a fost organizat şi ajustat pe fiecare masă în parte, cu variante şi reţete doar din alimente pe care să le poată consuma cu plăcere, dar care să-l şi ajute să slăbească.
A. este o persoană foarte ocupată și nu prea reuşeşte să facă mișcare. Se deplasează aproape exclusiv cu mașina, așa că a trebuit să găsim o soluție și pentru această problemă. Am discutat și mi-a spus că ar prefera ca la început să meargă pe bandă pentru a economisi timp și pentru a nu-și pune în pericol genunchii. Iar eu am fost total de acord cu propunerea lui.
Într-o primă fază va face mai puțină mișcare, având în vedere numărul mare de kilograme, dar pe măsură ce acestea se vor duce, programul lui de mișcare se va intensifica. Iar A. are planuri mari: abia așteaptă să vină vara ca să înoate în mare sau să joace baschet și volei cu prietenii.
Până la vară însă, A. are de trecut un „hop” important: Sărbătorile Pascale. Vom face însă un plan împreună și vom vedea apoi cum s-a descurcat: dacă a reușit să-l respecte, cât de greu i-a fost, cu ce dificultăți s-a confruntat. Dar despre toate acestea o să-ți povestesc data viitoare.
Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu sau adresează-mi o întrebare.”*
*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!