Te-ai gândit vreodată la semnificația pe care o poate avea forma corpului tău, în afara considerentelor estetice? Fără îndoială, oamenii de toate formele și de toate dimensiunile pot fi sănătoși, în aceeași măsură în care pot suferi de anumite afecțiuni ori se pot confrunta cu un risc crescut de boli cardiovasculare sau diabet.
Există, însă, anumite cercetări care au reușit să stabilească în unele cazuri conexiunea dintre aspectul fizic și starea de sănătate a unui individ. Despre aceste asocieri mi-am propus să îți povestesc mai multe lucruri în articolul de astăzi. Înainte de toate, te sfătuiesc să nu înlocuiești astfel de analize – care au rol informativ și orientativ – cu investigațiile medicale recomandate de doctorul tău.
Structura ectomorfă
Dacă ai oase subțiri, articulații mici, pieptul și partea dorsală mai puțin proeminente, te încadrezi în această tipologie. Imaginează-ți constituția unui manechin sau a unei balerine. Atenție, chiar dacă te-ai caracteriza mai degrabă ca o persoană slabă, pe care pare că nu se lipesc kilogramele în plus, nu este exclus să ai mai multă grăsime corporală decât îți închipui, mai ales odată cu trecerea anilor, în detrimentul masei musculare, ceea ce în timp te poate predispune la afecţiuni precum osteoporoza şi diverse probleme osteo-articulare.
Dacă şi tu ai o structură a corpului endomorfă, alege să consumi proteine de calitate şi să faci zilnic o formă de mişcare, pentru a-ţi menţine pe termen lung o stare de sănătate optimă.
Structura endomorfă
O cantitate mai mare de grăsimi și mușchi, umeri mici, membre mai scurte și structuri osoase impresionante: o caracterizare potrivită pentru jucătorii de fotbal american sau pentru sportivii de la proba olimpică de aruncarea greutății. Dacă te recunoști în descriere, ține cont de faptul că poți câștiga în greutate cu ușurință, în special în zona abdomenului și a șoldurilor, iar procesul de slăbire poate decurge mai lent decât în cazul altor persoane. Cel mai probabil, corpul tău are tendința de a stoca alimentele bogate în carbohidrați și grăsimi, în loc să le ardă.
Aşadar, ai grijă la cantitatea de carbohidraţi din dietă, în special rafinaţi, pe care ar trebui să-i reduci cât mai mult din dietă, mai ales în partea a doua a zilei, când ar trebui să preferi mai degrabă proteine slabe cu legume din plin!
Structura mezomorfă
O persoană cu structură mezomorfă este acea persoană sportivă are acea constituție atletică tipică, cu umeri lați, talie îngustă și depozite de grăsime neglijabile. Pentru că organismul tău este natural puternic, poți pierde kilogramele cu ușurință, dar la fel de ușor te poți și îngrășa, dacă nu iei în considerare regulile de bază ale unei diete echilibrate. Ți se potrivesc activitățile de sculptare a mușchilor, cum ar fi exercițiile cu greutăți, combinate cu o dietă echilibrată.
Structura de pară
O combinație între primele două tipologii, forma de pară se remarcă printr-o cantitate de grăsime vizibilă în zona șoldurilor și a coapselor. După cum ai ghicit, este mai frecventă în rândul femeilor și s-a speculat inclusiv că acesta poate fi unul dintre motivele pentru care femeile trăiesc adesea mai mult decât bărbații. Grăsimea abdominală, mai frecventă la bărbați, este asociată cu mai multe probleme de sănătate decât grăsimea corporală inferioară.
Structura de măr
Cu siguranță îți sună cunoscut denumirea populară de „burtă de bere”. Lăsând la o parte nuanța umoristică, această descriere li se potrivește mai degrabă bărbaților, care au tendința de a stoca depozite adipoase în zona abdominală, în timp ce picioarele rămân subțiri. Tipologia „măr” este mai periculoasă pentru sănătate decât cea „pară”, indicând faptul că grăsimea împresoară organele interne. Cazurile de boli cardiovasculare, cancer sau diabet zaharat au fost corelate cu această formă a corpului.
Structura Popeye
O cercetare de specialitate a analizat 4.000 de bărbați cu vârste cuprinse între 60 și 79 ani, studiind compoziția lor corporală. Concluzia: împreună cu o talie subțire, brațele voluminoase prezic o viață mai lungă și o stare de sănătate mai bună. Brațele musculoase sunt un indicator al stilului de viață activ, dinamic și plin de energie.
Modalități în care poți ajunge la forma dorită
Deseori, forma corpului tău ține de moștenirea genetică, dar nu rămâne bătută în cuie pe tot parcursul vieții, dacă respecți două reguli care te pot ajuta să îți consolidezi sănătatea.
1. Fă mișcare în mod regulat! Numai așa poți scăpa eficient de grăsimi, reușind să îți extinzi în același timp masa musculară. Antrenamentele regulate – 30 de minute de exerciții moderate în majoritatea zilelor săptămânii – te pot ajuta să îți menții forma dorită. Îți recomand folosirea greutăților sau yoga, în funcție de preferințele personale.
2. Mănâncă echilibrat! Grăsimile trans, alimentele și băuturile pe bază de zahăr sunt responsabile pentru creșterea depozitelor de grăsime abdominală. Evită-le, așadar, și suplimentează-ți în schimb porțiile de legume, fructe și cereale integrale. Apelează la proteine slabe, cum ar fi carnea de pui, peștele, ouăle, brânzeturile și laptele cu conținut scăzut de grăsimi, pentru că și ele ajută la modelarea frumoasă a musculaturii.
3. Hidratează-te eficient şi dormi suficient. 2 litri de apă pe zi şi minim 7 ore de somn pe noapte sunt nu doar extrem de importante, ci reprezintă baza pentru o stare de sănătate radiantă pe termen lung.
Tu în care dintre formele corporale descrise te recunoști?