Ai început să faci mișcare dar nu știi care este momentul cel mai potrivit din zi în care să faci acest lucru? Ai căutat pe Internet și ai găsit informații care mai de care mai contradictorii?

Nu ești singurul în această situație. Mulți dintre pacienții mei mă întreabă același lucru atunci când vine vorba despre mișcare. De aceea, astăzi vreau să-ți răspund la această întrebare. Așadar când este cel mai bine să faci mișcare?

Când este cel mai bine să faci mișcare

Cel mai bun moment al zilei pentru o astfel de activitate este dimineața. Asta pentru că mișcarea stimulează metabolismul și secreția de endorfine și serotonină, care te vor ține în formă maximă toată ziua, atât la nivel fizic, cât și psihic. Și ce motivație mai puternică poți avea decât aceea că vei fi vesel și tonic întreaga zi?

Ce faci dacă nu ai timp dimineața? Nu te îngrijora! Cel mai important este să faci mișcare. Așa că fă oricând ai timp.

Organizează-te şi testează ce-ţi este mai uşor şi la îndemână să faci. Poartă mereu în portbagaj echipament pentru mişcare/sală (tenişi sau adidaşi, pantaloni, un tricou). Creează-ți toate condițiile pentru ca mișcarea să nu devină o corvoadă.

Dacă ești o persoană matinală, poți să faci mișcare dimineața. Dar la fel de bine poți să faci seara sau pe parcursul zilei, dacă atunci ai timp.

Recomandarea mea este însă să-ți consulți medicul înainte de orice antrenament. Asta mai ales dacă ai probleme de sănătate și vrei să faci un antrenament ceva mai intens decât mersul pe jos.

Cum măsori intensitatea activității fizice pe care o desfășori

greșeliIntensitatea are legătura cu frecvenţa cardiacă de repaus şi cea din timpul exerciţiului fizic.

Ca să afli dacă exerciţiul pe care îl faci este de intensitate mică, medie sau mare, ia-ți pulsul în stare de repaus și în timpul exercițiului. Există mai multe zone ale corpului în care îți poți măsura frecvența cardiacă. Cele mai frecvent folosite sunt încheieturile și o parte a gâtului. Pentru o estimare corectă, plasează un deget pe una dintre aceste zone și măsoară numărul de bătăi în 60 de secunde.

Când îți măsori ritmul cardiac în repaus este recomandat să stai liniștit cel puțin 10 minute înainte de a începe.

Când ai aflat valorile, introdu-le în tabelul de mai jos și află care este intensitatea activității tale fizice în procente.

 

Dacă procentul obţinut este:

  • sub 60%, intensitatea este mică.
  • între 60-70%, intensitatea este medie sau moderată.
  • peste 70%, intensitatea este mare.

Câtă mișcare să faci zilnic

Cu cât te antrenezi mai mult şi reuşeşti să creşti treptat intensitatea exerciţiilor fizice pe care le faci, cu atât corpul tău va arde mai multe calorii într-un timp mai scurt, iar muşchii tăi vor deveni mai eficienţi în a te ajuta să slăbeşti mai frumos şi mai rapid.

Minimum recomandat pentru un stil de viaţă sănătos este de 30 minute/zi.

În funcţie de obiectivul dorit, se aplică anumite principii:

  • Pentru efect maxim de tonifiere şi scădere în greutate, alternează tipurile de mişcare (aerobă/ anaerobă, izotonică/izometrică, la sală/în aer liber/acasă).
  • Pentru menţinerea metabolismului – minim 200 Calorii/zi. Aceasta înseamnă mers pe jos minim 5000 de paşi; pentru alte tipuri de mişcare, consultă tabelul despre consumul caloric per 30 de minute de la finalul articolului.
  • Pentru scădere eficientă în greutate din grăsime – minim 400 calorii/zi.

Infografic-7-v2

Mișcarea adecvată, potrivită nevoilor tale, te va ajuta să slăbești armonios. Pielea nu ți se va lăsa, iar tu vei deborda de energie și sănătate.

La noi nu vei primi doar o dietă, ci îți vei descoperi în medicul tău un prieten. Noi te ascultăm și te însoțim până când reușești.

Ești o persoană care învață prin experiențe transformaționale pe termen scurt alături de alți oameni care se confruntă cu aceleași provocări? Pentru tine am creat contextul ideal în care să se întâmple asta: KiloStop Total Transformation Retreat.