Forumurile, revistele, blogurile – toate abundă în sfaturi de nutriție care mai de care mai „avizate”. Unele te sfătuiesc să nu bei apă în timpul mesei, altele să bei apă doar după masă, altele îți recomandă ca nu cumva să amesteci fructele cu legume sau alte alimente și lista poate continua.
Cât e mit și cât e realitate din tot ce citim pe Internet?
Combinații interzise … sau nu?
Hai să luăm un exemplu simplu și foarte întâlnit și să căutăm împreună răspunsul corect: combinația de carne și cartofi sau altfel spus combinația de proteine și carbohidrați.
Am auzit tot felul de ipoteze care să justifice recomandarea că proteinele și carbohidrații ar trebui mâncate separat. Eu îți propun însă următorul experiment: hai să vedem ce conține unul dintre cele mai sănătoase și lăudate alimente – nuca.
Și găsim așa: nuca are 9% carbohidrați, 83% grăsimi și, ce crezi, 8% proteine. Iată cum natura a pus în același loc proteinele și carbohidrații.
Asta ne face să nu mai mâncăm nuci? Dimpotrivă chiar, sunt unele dintre cele mai sănătoase şi mai recomandate alimente. Și asta pe bună dreptate!
Hai să vedem un alt exemplu. Un alt superaliment – spanacul. Acesta are 56% carbohidrați, 14% grăsimi și 30% proteine. Să fi greșit din nou natura?
Alt exemplu: quinoa – superalimentul pe care toată lumea îl laudă pentru calitățile sale nutritive. Ne uităm în scriptele nutriţionale și vedem așa: quinoa are 70% carbohidrați, 15% grăsimi și 15% proteine.
Așadar, natura a avut grijă să combine toți macronutrienții în unele dintre cele mai sănătoase alimente. Și dacă suntem cu toții de acord că aceste alimente sunt cu adevărat sănătoase, atunci de ce să nu asociem proteinele cu carbohidrații?
Eu îți spun doar atât: secretul stă în calitatea, cantitatea și modul de preparare.
Ce şi cât alegi, dar şi cum prepari – cheia alimentației corecte
Calitatea, cantitatea și modul de preparare a alimentelor sunt foarte importante. Ține cont de ele în fiecare zi și vei obține rezultate nebănuite.
Alege proteine şi carbohidraţi de calitate și prepară-le corect.
Ce înseamnă să le prepari corect? Nu le prăji și nu le găti excesiv până le distrugi toți nutrienții. Cele mai bune moduri de preparare sunt fierberea, coacerea la abur, la cuptor sau pe grătar, la o temperatură cât mai mică și pentru o perioadă de timp cât mai redusă posibil.
Revenind la exemplul nostru inițial, dacă vei combina carne prăjită sau şniţel și cartofi prăjiţi, cu siguranță că digestia și sănătatea ta vor avea de suferit.
Dacă însă alegi o carne slabă gătită la cuptor fără ulei adăugat, aromată cu condimente, alături de cartofi nature sau piure cu lapte degresat, împreună cu o salată generoasă de varză, obţii nu doar un prânz extrem de săţios, dar şi foarte sănătos. Unde mai pui că e şi prietenos cu silueta!
Întrebarea de 10 puncte: ce vrei să obții?
Un alt lucru de care te sfătuiesc să ții cont este scopul pentru care combini alimentele.
Vrei să slăbești? Atunci într-adevăr combinaţia între proteine şi carbohidraţi nu este cea mai fericită alegere. Cea mai bună combinație pentru slăbit este cea de proteine slabe cu legume verzi. Asta pentru a-ți obliga organismul să-și ia energia din propriile rezerve de grăsime.
Adaugă întotdeauna o salată din legume cu frunze verzi la orice masă care conține proteine animale. Te va ajuta să-ți reglezi digestia și va absorbi din grăsimile pe care le conțin alimentele pe bază de proteine animale.
Vrei să îți crești masa musculară? Atunci cea mai bună combinație este cea de proteine, carbohidrați şi legume. De ce crezi că mâncarea de bază a sportivilor este carnea cu cartofi sau cu orez? Îți spun eu: pentru că au nevoie să-şi conserve masa musculară. Iar ca să construieşti şi să menţii mușchii în formă ai nevoie de proteine și carbohidrați în proporție de 1 la 2.
Vrei să te îngrași? Mănâncă grăsimi de calitate pe care le găsești în nuci, alune sau migdale.
Așadar, dincolo de teorie, hai să revenim la simplitate. Hai să ne inspirăm de la natură, să mâncăm alimente în stare cât mai naturală și să le combinăm în acord cu scopurile noastre!
Mai important decât ce alegem să combinăm este să o facem în cantitatea potrivită, la momentul potrivit din zi şi să alegem cât mai natural, cât mai puţin procesat!