Multe persoane îşi fac probleme despre cât de des ar trebui să se cântărească. Există două greşeli comune: fie te cântăreşti prea des, fie uiţi de cântar. De aceea, astăzi vreau să-ți arăt cum să folosești cântarul astfel încât să ți-l transformi în prieten, nu în dușman.

Cântarul – prieten sau dușman?

cântarulPentru diferiţi oameni, cântarul reprezintă lucruri diferite. Poate fi un prieten sau un duşman.

Feedbackul din partea cântarului poate să fie motivant pentru unii, pentru că le aminteşte de progresul pe care l-au făcut şi le întreţine eforturile.

Alţii sunt disperaţi dacă acesta nu arată nici o modificare sau se gândesc cu groază la cât de mult trebuie să slăbească până la greutatea propusă.

O strategie care merge pentru toţi este realizarea unui plan de folosire a cântarului. Cel mai bine ar fi să te cântăreşti de două ori pe săptămână, deşi există oameni care o fac zilnic şi alţii care o fac o dată pe săptămână. Aici trebuie să domine gândirea ta.

Cântărește-te de câte ori crezi că este potrivit, dar mereu în acelaşi moment al zilei şi aproximativ în acealeaşi condiţii. Dacă simţi că te motivează, cântăreşte-te cât de des consideri de cuviinţă.

Recomandarea mea este să te cântăreşti nu mai puţin de o dată pe săptămână şi nu mai mult de o dată pe zi, de preferat dimineaţa pe nemâncate, după toaletă.

De obicei, variaţiile de greutate din timpul unei zile sunt fireşti şi se datorează în cea mai mare parte cantităţii de mâncare şi lichide ingerate şi eliminate sau neeliminate.

Ce se întâmplă dacă dai prea multă putere cântarului

Aminteşte-ţi că un cântar poate să-ţi influenţeze puternic motivaţia şi eforturile de a slabi – atât în sens pozitiv, cât şi în sens negativ. Aşa că este important să ştii de câte ori ar trebui să comunici cu cântarul.

De exemplu, la o persoană ce nu îşi respectă planul dietetic, cântarul poate să indice o scădere în greutate, cel mai probabil prin pierdere de apă. Această persoană se va gândi atunci că se poate abate de la plan şi tot va slăbi, ceea ce nu este deloc înţelept.

Cealaltă parte a medaliei este persoana care îşi respectă planul nutriţional şi totuşi cântarul îi arată o creştere în greutate. Asta se poate întâmpla din câteva motive: constipaţie, retenţie de lichide, consolidarea masei musculare în cazul unui efort fizic intensiv, etc. În acest caz, pericolul este ca persoana respectivă să creadă că eforturile ei nu dau rezultate.

cântarulCântarul ar trebui să fie un ghid general al progresului, nu un indicator zilnic al funcţionării programului de slăbit sau de menținere.

Te sfătuiesc ca, în paralel cu cântărirea, să te măsori şi în centimetri, pentru a-ţi înregistra cu adevărat succesul.

Un indicator mult mai bun decât cântarul pentru scăderea în greutate este centimetrul.

Măsoară-ţi talia, bustul, şoldurile şi coapsele de fiecare dată când cântarul se încăpăţânează să nu-şi mişte acul, deşi tu ştii că ai ţinut dieta şi ai făcut mişcarea potrivită. Astfel te vei asigura că eşti pe drumul cel bun!

Fiecare centimetru pierdut înseamnă grăsime slăbită, indiferent de ce arată cântarul.

Pentru o monitorizare zilnică te sfătuiesc să folosești un jurnal alimentar. Acesta te ajută să îţi înregistrezi aportul caloric, modificările în comportament şi nivelul de activitate fizică. Dacă acestea se modifică, vei scădea în greutate sau te vei menține în continuare, cu siguranţă.

Spor la slăbit și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!