Iaurtul cu fructe te îmbie de pe toate rafturile magazinelor mai mari sau mai mici. Reclamele apetisante cu fructe întregi care se scaldă în iaurtul cremos și fin te asaltează în fiecare pauză de publicitate. Dar chiar așa e și în realitate? Deschidem borcanul de iaurt și imediat găsim bucăți întregi de fructe? Textura iaurtului este chiar atât de fină și de cremoasă?

Am analizat etichetele mai multor iaurturi cu fructe și astăzi vreau să-ți spun și ție ce am aflat. Citește articolul până la final și descoperă lista lungă de ingrediente a iaurturilor cu fructe.

Ce conțin iaurturile cu fructe?

Iaurt

surse ascunse de zahărPrincipalul ingredient, așa cum bănuiai de fapt, este iaurtul, obținut în majoritatea cazurilor din lapte de vacă pasteurizat, integral sau semidegresat.

În unele cazuri, producătorii pot adăuga și smântână pentru un gust mai fin și o textură mai cremoasă.

Pe lângă lapte și smântână, orice iaurt care se respectă trebuie să aibă și fermenți lactici activi. Iar cele care se respectă mai puțin, au … lapte praf sau lapte condensat.

Fructe

Al doilea ingredient de bază al iaurturilor cu fructe ar trebui să fie fructele.

Crezi că așa este de fiecare dată? Din păcate, nu!

Unele iaurturi conțin doar suc de fructe sau, și mai rău, doar aromă de fructe.

Fibre

Când spui iaurt cu fructe te gândești invariabil că acesta ar trebui să conțină și ceva fibre, datorită conţinutului în fructe. Dar, aşa cum deja ai aflat, nu toate iaurturile conțin fructe, aşadar nici fibre.

Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!

Zahăr

surse ascunse de zahărCredeai că iaurtul cu fructe este dulce de la fructe? Din păcate gustul dulce nu vine din fructe, deoarece un ingredient „de bază” este zahărul.

Toate iaurturile din comerţ pe care le-am analizat conțin zahăr, sirop de glucoză sau ambele.

Nu te amăgi! Dacă iaurtul pe care tocmai l-ai cumpărat nu are zahăr, ci doar sirop de glucoză, nu înseamnă că este mai sănătos.

Orice tip de sirop folosit în industria alimentară ca înlocuitor al zahărului este la fel de nociv , iar consumul pe termen lung este asociat cu obezitatea.

Coloranți

Aproape toate iaurturile cu fructe conțin coloranți. Este adevărat că cei mai mulți sunt coloranți naturali, obținuți din plante, precum pigment roșu din sfeclă (E 162), beta-caroten (E 160), antocianine (E 163), curcumină (E100), suc concentrat de morcovi negri, coacăze negre și struguri, suc concentrat de soc și aronia.

O proporție mică ce-i drept conțin însă carmin, catalogat drept periculos de raportul Oficiului Consumatorilor din Piața Comună Europeană deoarece poate produce hiperactivitate și reacții alergice. Din acest motiv, consumul de carmin este reglementat la nu mai mult de 5 mg per kilogram corp.

Arome

iaurturile cu fructeCrezi că lista ingredientelor s-a terminat? Nici pe departe!

Pentru un plus de gust, majoritatea iaurturilor cu fructe conțin arome. Unele naturale, altele artificiale.

Să-ți spun însă un secret: nu există aproape nicio diferență între cele două tipuri de arome.

În plus, din cauza dificultății de a afla ce conțin mai exact acestea, nu s-a stabilit în ce măsură pot afecta sănătatea. Un lucru este însă cert: dau dependență, din cauza exploziei de gusturi pe care o creează.

Agenți de îngroșare

Crezi că un iaurt cu fructe este cu atât mai gros cu cât laptele este mai gras? Ei bine, nu! Și asta pentru că avem … agenți de îngroșare, respectiv pectină (E 440), făină de carruba (roșcove, E 410), gumă de xantan (E 415), amidon nativ sau amidon modificat (E 1422).

Dacă primele sunt catalogate de Oficiul Consumatorilor din Piața Comună Europeană drept E-uri nepericuloase, nu se poate spune același lucru și despre amidonul modificat. Acesta face parte din categoria E-urilor suspecte, care pot provoca în principal alergii sau dereglări hormonale.

Alte ingrediente

Și lista continuă, pentru că unele iaurturi conțin acidifiant – acid citric – sau corector de aciditate – citrat de calciu. Acidul citric (E 330) nu este recomandat în alimentația copiilor, fiind considerat periculos pentru că distruge smalțul dentar. În plus, consumul în exces are potențial cancerigen. Citratul de calciu (E 333), în schimb, face parte din lista E-urilor nepericuloase.

Ca regulă generală, în cazul în care optezi pentru un iaurt cu fructe din comerţ, ai grijă să aibă cât mai puține ingrediente, cât mai naturale și cât mai puțin zahăr.

Recomandarea mea este însă să îți faci acasă propriul iaurt cu fructe, din iaurt degresat și fructele tale preferate. Fără arome, fără coloranți și doar cu un strop de îndulcitor.

Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu sau adresează-mi o întrebare.