Paște

Fie că ai ținut post din considerente religioase, fie că ai decis să urmezi o dietă cât mai light odată cu venirea primăverii, în scop detoxifiant, mai ai doar un pas până la mesele pline de bunătăți tradiționale de Paște. Iar acest pas trebuie cântărit atent, din cauză că există o serie de afecțiuni și neplăceri la care te expui prin schimbarea bruscă a regimului alimentar.

Chiar dacă nu ai ținut o dietă anume în perioada anterioară, specialitățile culinare în cantități mari sau abundența de grăsimi din compoziția lor pot fi resimțite ca un șoc de organismul care nu este obișnuit zilnic cu astfel de excentricități. Îți voi prezenta câteva pericole care pândesc în spatele meselor îmbelșugate, la care „buna măsură a lucrurilor” nu este invitată.

Aș vrea să exclud din start soluția medicamentelor de digestie. Sunt convinsă că ai observat deja că s-au înmulțit reclamele la pastile-minune care te îmbie să mănânci fără grijă. Scopul oricărui tratament ar trebui să fie acela de a rezolva problemele deja apărute. În niciun caz să devină o scuză pentru a ne supune de bunăvoie corpul unor abuzuri nutriționale.

Bolile care pot face trecerea de la „Paște fericit!” la „Paște dureros”

  • Pancreatita acută: se declanșează în urma consumului de alcool și grăsimi în abundență.
  • Atacul de gută: dacă ai deja valorile acidului uric peste limita normală, consumul cărnii de animal tânăr stropită cu alcool te poate pune de asemenea în pericol.
  • BRGE (boala de reflux gastroesofagian): apare atunci când mănânci mult și repede deodată, condimentat, cu multă grăsime şi prăjeli în exces.
  • Colecistita: ouăle în exces și grăsimile cresc riscul apariției acestei afecțiuni.
  • Balonarea: indiferent dacă încerci să mănânci mai puțin gras, când depășești cantitățile normale riști să te transformi într-un… ou de Paște gigantic.
  • Constipație sau diaree: nu doar alimentele consumate, dar și combinațiile nepotrivite sau preparatele complicate, cu multe ingrediente a căror proveniență nu poate fi verificată, duc în această direcție.

Soluții ușor de pus în practică pentru un „Paște fericit și sănătos”

1. Nu mânca toate bunătățile tradiționale odată!

Porționează alimentele specifice, distribuie-le la fiecare masă câte puțin și împarte-le pe mai multe zile, atât cât durează vacanța de Paște.

– Eu îți recomand să alegi un mic dejun format dintr-un ou fiert, o bucată de brânză, legume și zarzavaturi de sezon, plus o felie de pască sau de cozonac ca desert. Alternativ, poți înlocui brânza cu o bucată de drob preparat în casă, în varianta clasică sau vegetarian, cu ciuperci și verdețuri.

– Prânzul ideal cuprinde o porție de friptură preparată la cuptor, la foc mic, după ce a fost învelită în folie de copt împreună cu cele mai delicioase condimente. Nu numai că scapi astfel de problema grăsimilor nesănătoase pe care prăjelile le aduc la masa ta. Dar te vei bucura de un gust autentic și aromat. Îndepărtează întotdeauna grăsimea vizibilă de pe bucățica de carne din farfurie și adaugă legume din belșug. La aperitiv, ocolește brânzeturile și mezelurile și orientează-te către bărcuțele de ardei gras sau cuiburile de roșii umplute cu salată de vinete, de preferat fără maioneză.

– După festinul de la prânz, ai nevoie de o cină ușoară. Ciorba tradițională este o variantă, iar salata însoțită de o bucată de drob sau de o felie de friptură fără grăsime vizibilă poate constitui o alternativă delicioasă.

2. Savurează mâncarea în tihnă!

Masa de Paște nu este o cursă cu obstacole pe care trebuie să o finalizezi într-un timp record. Vei observa că mănânci mai puțin și mai încet dacă te bucuri de fiecare bucățică de mâncare. Mestecă până la capăt, încercând să extragi cât de mult posibil din aroma alimentelor. Abia după ce ai înghițit tot ce aveai în gură, poți lua următoarea bucată din farfurie. Dacă ştii că mănânci foarte repede şi nu te poţi abţine de poftă, ajută-te de câte o frunză de salată, pe care nu o vei putea înghiţi altfel decât foarte bine mestecată.

3. Nu uita de principiile unei vieți sănătoase!

În afară de ce și cum mănânci, spectrul stării de bine este completat de un program adecvat de mișcare. În niciun caz nu încerc să te conving să mergi la sală în zilele de sărbătoare. Dar există lucruri mici, însă de impact, pe care le poți face oricând în vacanța care te așteaptă. De exemplu, toate activitățile casnice care implică curățenie, pregătirea mesei, primirea oaspeților, strângerea mesei și spălatul vaselor, te vor ajuta să consumi o parte din caloriile ingerate. În plus, primăvara îți pune la picioare covoare de iarbă încolțită și îți tivește drumurile cu copaci înmuguriți. Ce invitație mai frumoasă decât aceasta la o plimbare pe jos sau cu bicicleta?

Bucură-te de compania celor dragi, explorează și trăiește din plin emoții care să îți reîncarce bateriile.

Tu ce trucuri ai pentru a-ți menține silueta și starea de bine în perioadele cu mese îmbelșugate?