Porumbul face parte din categoria cerealelor. Cerealele integrale sunt o sursă de carbohidrați buni pentru organism, care furnizează energie constantă pe parcursul zilei, previn creșterile și scăderile bruște de glicemie și oferă o senzație de sațietate îndelungată.

Cât de bun este porumbul pentru sănătate?

Carbohidrații complecși pe care îi regăsim în cereale au proprietatea de a fi absorbiți mai lent de organism decât cei simpli și sunt convertiți mai degrabă în energie decât în grăsime, dacă sunt consumați în timpul zilei.

Prin urmare, porumbul este bun pentru organism dacă este consumat cu măsură şi înainte de ora 18.00.

Personal, în practica de zi cu zi în cabinet mă confrunt cu pacienți care renunță la pâine şi consideră că o pot înlocui cu mămăligă. Din păcate mămăliga creşte glicemia şi îngrașă la fel de tare ca pâinea. Diferenşa este doar de cantitate. O lingură de mămăligă bine făcută de 60 g conţine aceeaşi cantitate de zahăr şi de calorii ca o felie de pâine de 20 g, iar 100 g de porumb boabe fiert are 20 g de zahăr și este echivalent cu 160 g de mămăligă pripită.

Care este doza zilnică recomandată?

Recomandările internaționale în materie de nutriție pentru un adult cu o greutate normală prevăd consumul a 6-8 porții de făinoase, leguminoase şi cereale pe zi. Asta ar însemna că dimineaţă şi la prânz ar putea consuma câte 160 gr de mămăliguţă pripită, la gustarea de dupa-amiază porumb fiert boabe 100 grame, iar seara ar putea pune într-o salată 50 grame de porumb fiert, şi astfel se cumulează cele 7 porţii de cereale pe zi. Dar asta înseamnă că nu mai este loc de pâine, cartofi, orez, paste şi alte surse de făinoase în acea zi!

Ce substanțe nutritive putem asimila din acesta?

Porumbul conține 7g de fibre/100 g, în condițiile în care nivelul optim de fibre ar trebui să fie 20-25 g pe zi.  Acestea previn constipația și mențin sănătatea tractului digestiv. În plus, porumbul este bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, tiamină sau Vitamina B1 (100 g de porumb = ¼ din doza zilnică recomandată), Vitamina B6 (100 g = 1/3 din doza zilnică recomandată), magneziu și seleniu.

Atenție însă la numărul de calorii! 100 g de porumb crud înseamnă 360 Calorii.

Atunci când îl consumam fiert sau copt asimilăm aceleași substanțe nutritive?

Vitaminele hidrosolubile (în cazul porumbului cele din complexul B) se distrug în general prin fierbere prelungită la temperaturi înalte. Așadar, porumbul copt este posibil să conserve mai bine nutrienții decât cel fiert. Diferența nu este însă mare, cu condiția să nu fie fiert excesiv.

Ce ne puteti spune despre porumbul conservat. Este acesta o varianta buna sau ar trebui evitat?

Tot ce este conservat din comerț conține de obicei multă sare, mult zahăr, precum și aditivi care nu sunt altceva decât toxine pentru corpul nostru. Citiți cu atenție etichetele atunci când cumpărați conserve pentru a vedea ce conțin mai exact.

Eu recomand varianta de fierbere și congelare acasă în loc de conserve.

Îl putem fierbe și apoi congela pentru iarnă fără să afectăm substanțele nutritive?

Fierberea în sine afectează substanțele nutritive dar este o variantă mai bună decât conservele.

Cu ce îl putem combina pentru a nu fi un pericol?

Porumbul face parte din categoria cereale, amidonoase și este echivalent cu orezul, cartoful, pastele ca încărcătură glicemică. În cantitate mare, el dezechilibrează glicemia, îngrașă și se depune sub formă de grăsimi pe ficat (trigliceride).

Îl putem alege cel mai bine pentru prânz şi combina, de exemplu, cu o porție generoasă de legume cu 5% glucide (ciuperci, dovlecei, vinete, conopidă)

Pe de altă parte, ce combinații alimentare care îl conțin trebuie să evităm?

Nu există combinații alimentare nepotrivite, ci mai degrabă cantități și ore nepotrivite.

O dietă sănătoasă și echilibrată este formată din 20 -25% proteine, 50 – 55% glucide (carbohidrați) și 25 – 30% lipide (grăsimi). De asemenea, organismul nostru are nevoie de  vitamine și minerale în doza zilnică recomandată, precum și apă (cel puțin 2 litri pe zi) pentru a funcționa în parametri optimi. Dacă ținem cont de aceste proporții, nu avem de ce să ne îngrijorăm de combinații alimentare nepotrivite.

Atenție însă la pungile cu legume congelate care conțin porumb! Dacă aveți diabet sau vreți să slăbiți, este de preferat să le evitați la masa de seară.