Cum să ajungi de la sedentarism la plăcerea de a face mișcare

De obicei, am o toleranță scăzută pentru clișee sau pentru ideea că dacă toată lumea procedează într-un fel și tu trebuie să te aliniezi la aceleași standarde. Însă, atunci când vine vorba de mișcare, trebuie să recunosc că ceea ce auzi și citești peste tot nu sunt doar vorbe goale. Exercițiile fizice îți dau energia și forța de a te simți bine și îți îmbunătățesc considerabil sănătatea.

Vei spune probabil că ești de acord, dar că… ai o mică problemă: unde să mai strecori și acest obicei în programul zilnic și-așa prea încărcat? Vestea bună este că nu ai nevoie de abonamente la sală, echipamente complicate sau ore în șir. Un antrenament de durată scurtă, dar cu frecvență ridicată, îți stimulează metabolismul și îți tonifică mușchii.

În continuare, îți voi povesti cum poți începe un program de mișcare fără să simți că faci vreun sacrificiu. Mișcarea va deveni o rutină și va face parte din stilul tău de viață, ca și cum așa ai fi procedat dintotdeauna. În acest caz, sintagma „satisfacție garantată” nu este un clișeu, ci o certitudine.

Gândește organizat și acționează conform planului!

Mișcarea întărește sistemul natural de apărare al organismului și susține secreția de endorfine și de serotonină. Antrenamentul de dimineață  te va ține în formă maximă toata ziua, atât la nivel fizic, cât și psihic. Teoretic, aceasta este varianta ideală. Practic, decât să nu faci deloc mișcare dacă nu ai timp în prima parte a zilei, mai bine îți programezi activitatea la orice oră din zi, inclusiv seara.

Notează-ți în agendă ora la care faci exerciții. Suplimentar, lasă-ți și un bilețel pe birou sau pe ușa de la frigider, care să îți amintească de exercițiile fizice. Îți poți seta și telefonul să te avertizeze din oră în oră că trebuie să te ridici și să faci o mică plimbare în timpul programului de lucru.

Alege modalități de a face mișcare potrivite pentru începători. Dacă revii în lumea sportului după o pauză, redu intensitatea exercițiilor. Nu șoca organismul cu antrenamente prea dure sau prea lungi. Nu vei arde mai repede grăsimea acumulată. Singurul lucru pe care vei reuși să îl arzi cu rapiditate sunt motivația și entuziasmul care însoțesc decizia ta de a face o schimbare.

Trădează viața virtuală în favoarea vieții reale!

O plimbare prin cartier pentru a descoperi străzi încă neexplorate sau case cu arhitectură interesantă. Mersul pe jos până la supermarket și înapoi, cu plasele pline. O excursie într-un alt cartier. Drumul pe jos până la casa unui prieten. Toate acestea sunt alternative la clasica plimbare în parc și stimulează producerea hormonilor fericirii în creier. Încearcă să reduci din timpul pe care îl dedici televizorului,  computerului și telefonului mobil în timpul tău liber.

Asta nu înseamnă că trebuie să te desparți definitiv de ele. Folosește telefonul pentru a asculta muzică atunci când faci mișcare sau sună un prieten, care îți va ține companie și va face timpul să treacă mai ușor și mai distractiv. Scoate din când în când telefonul pentru a fotografia fațada unei clădiri interbelice, copacii în prag de toamnă, un peisaj urban la apus.

Ba chiar este un truc foarte smart, pentru că aceste amintiri te vor motiva să transformi plimbările prin oraș într-un obicei zilnic. Și, de ce nu, poate în câteva săptămâni te va tenta și ideea de a alerga prin locurile pe care le-ai descoperit în peregrinările tale.

Găsește modalități inedite de a face mișcare!

Așa cum am spus în repetate rânduri, orice formă de mișcare are valoarea unui exercițiu fizic. Nu trebuie să faci exerciții de forță cu un antrenor personal sau să alergi pe bandă ca eforturile tale să conteze. Încearcă să inovezi cât se poate de mult pentru a transforma mișcarea într-o activitate care să te captiveze. Plictiseala îți va înăbuși treptat motivația, deci evită cu orice preț să faci exerciții care nu ți se potrivesc.

Săriturile cu coarda pot fi tare distractive, mai ales că îți amintesc de jocurile copilăriei. De asemenea, mersul pe bicicletă sau cu rolele câștigă din ce în ce mai mulți adepți. Jocurile sunt asociate sunt sinonime cu recreerea, veselia și creativitatea. Deci, dacă ai mulți prieteni, dar prea puțin timp pentru a-i întâlni de câte ori ai vrea, alegeți împreună care sunt jocurile de echipă care vi se potrivesc și jucați tenis, tenis de picior, ping-pong, baschet sau volei.

Dacă îți place să dansezi, nu aștepta să primești invitații la următoarele petreceri pe gustul tău, ci caută cursuri de dans contemporan, tango, zumba sau orice altceva te atrage. Mergi două-trei ore pe săptămână la o sală de dans și bucură-te de compania altor oameni care au aceeași pasiune, și chiar aceeași stângăcie la început de drum. Pe măsură ce vei prinde pașii, vei putea crește treptat dificultatea mișcărilor, iar corpul tău va arde mai multe calorii într-un timp mai scurt.

Fă mișcare în confortul casei tale!

Aceasta este una dintre cele mai bune soluții pentru începători. Caută un canal de YouTube cu exerciții ușoare, pe care le poți face acasă, timp de 10-15-20 de minute pe zi. Nu se supără nimeni dacă în același timp mai tragi cu ochiul la televizor, la emisiunea ta preferată.

Yoga, pilates sau stretchingul combină exercițiile fizice cu respirația controlată, meditația și relaxarea. Îți poți crea propria oază de wellness chiar în propria sufragerie. Aprinde câteva bețișoare parfumate și pune-ți o muzică plăcută, care să te liniștească și să te motiveze în același timp.

Cauți o formă de mișcare mai intensă? Ce zici de exercițiile de forță? Două sticle de jumătate de litru pline cu apă pot deveni gantere, iar bidonul de apă de 5 litri sau un teanc de cărți groase pot deveni greutăți. Intercalează aceste exerciții cu mișcarea sus-jos pe un simplu scăunel, care poate ține loc de stepper.

Stabilește-ți așteptările de la programul tău de mișcare!

Acum, că ai prins curaj să te lupți cu sedentarismul, organizează-ți programul și gândește-te ce așteptări ai de la noul stil de viață. Pentru menținere, minimul recomandat este de 30 de minute pe zi sau echivalentul a 200 de Calorii consumate. De exemplu, asta înseamnă 5.000 de pași de mers pe jos. Pentru o scădere eficientă în greutate, din grăsime, consumă în medie 400 de Calorii pe zi prin exerciții fizice.