SărbătoriLa mulți ani și bine te-am regăsit în noul an!

Pentru că primele zile ale anului și ultimele zile de concediu de Sărbători reprezintă pentru mulți români continuarea exceselor începute încă dinainte de Crăciun, pentru astăzi ți-am pregătit un articol care să te ajute să le faci față. Poate ți se pare mult, dar o săptămână de excese de 3.000 până la 5.000 de Calorii pe zi poate duce la 2-3 kilograme de grăsime în plus.

Mai mult, lipsa de exercițiu fizic și odihna după mese copioase pot provoca distensie abdominală, adică „burta de după Sărbători”. Cum scapi de această burtă nedorită?

Iată 10 sfaturi care să te ajute să revii la greutatea de dinaintea Sărbătorilor:

1. Donează surplusul de mâncare

Caută o familie sau un grup defavorizat care chiar are nevoie de mâncare. Faci astfel o faptă bună și mănânci mai puțin.

Găsește cât mai mulți oameni cu care să împarți ce ai. Nemaiavând în preajmă multă mâncare, tentația se va reduce și vei mânca mai puțin.

2. Elimină apa

Apa în exces se elimină prin reducerea drastică a sării din alimentație pentru câteva zile și prin consumul de alimente sărace în carbohidrați. Deci ține în această perioadă o dietă cu salate, pește, brânză slabă și nesărată și evită dulciurile și produsele de panificație.

3. Consumă multe lichide

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci, când vrei să-ți revii după supraalimentare este să bei apă încă de dimineață. Ca să eviți deshidratarea, încearcă să dublezi cantitatea de băuturi fără cafeină consumate timp de o zi sau două, după încheierea perioadei de supraalimentare. Nu e neapărat nevoie să bei doar apă pentru o hidratare corespunzătoare, ci poți consuma lichide și din alte surse, precum fructe, lapte, legume, supe, ciorbe.

Click aici și află cum poți să bei mai multă apă!

4. Accelerează-ți tranzitul intestinal

Consumă multe ceaiuri din plante și mănâncă fibre provenite din cereale integrale, legume și fructe. Poți include la prânz linte, mazăre, fasole boabe, care pe lângă fibre îți vor aduce și proteine de origine vegetală. Atenție însă la porții! Acestea să nu depășească un sfert din farfuria de prânz.

5. Evită înfometarea

Primul impuls după o perioadă în care ai mâncat peste măsură este să urmezi câteva zile o dietă foarte săracă în calorii. Deși o astfel de abordare pare foarte rațională la prima vedere, restricția calorică este un stres major pentru organism, iar acest stres cel mai adesea duce la producția masivă de cortizol, care duce la rândul ei la catabolism, adică la pierderea musculaturii.

Cu un aport prea mic de calorii, metabolismul tău va încetini, pentru a compensa instinctiv ceea ce pare a fi înfometare.

6. Consumă cât mai multe proteine

Proteinele stimulează puternic metabolismul, ceea ce te va ajuta să arzi caloriile în exces. Mesele pe bază de proteine, comparativ cu cele bogate în glucide, sunt mult mai eficiente decât arderea caloriilor.

7. Fă mișcare

Mișcarea este singurul mod prin care poți scăpa rapid și sănătos de grăsimi. Revino cât mai curând la sală sau la programul tău obișnuit de exerciții. Dacă ai făcut o pauză mare, alege câteva antrenamente pentru începători sau redu intensitatea exercițiilor.

Nu șoca organismul cu antrenamente prea dure sau prea lungi în speranța că vei arde mai repede grăsimea de Sărbători, pentru că și la acest capitol corpul are o capacitate limitată.

Click aici și testează-ți cunoștințele despre mișcare!

Tonifierea musculaturii abdominale se face cu exercițiile speciale pentru abdomen și postură, care pot fi făcute chiar și acasă. Dacă rezervele de zahăr s-au acumulat de Sărbători în cantitate prea mare, insulina este dată peste cap și se formează rezerve de grăsime.

Orice tip de mișcare reușește reglarea nivelului de insulină, fie că mergi pe jos, pe bicicletă, alergi, dansezi, faci gimnastică aerobică sau fitness.

8. Detoxifiază-ți organismul

Ține un regim de detoxifiere pentru o perioadă de minimum 3 și maximum 6 zile. O dietă de detoxifiere se bazează pe multe legume crude, fructe, cereale integrale, ceaiuri din plante, proteine vegetale de calitate, cum sunt cele provenite din linte, mazăre, fasole boabe sau quinoa, și pe proteine animale provenite din pește.

9. Masează-ți burta

SărbătoriDacă nu ai timp sau bani pentru a apela la servicii profesioniste de masaj, poți încerca și acasă. Trebuie să îți masezi burta în sensul acelor de ceasornic, cel puțin 5 minute. Totodată, este indicat să amesteci sare de baie cu gel de duș și să masezi burta în apă, cu mișcări circulare. După clătire, aplică un strat subțire de cremă anticelulitică.

10. Planifică un an nou mai sănătos

Trece-ți în agendă obiectivele nutriționale pentru noul an și fă-ți un plan de acțiune pentru fiecare dintre ele. Orice victorie importantă are la bază un plan strategic.

Dacă ai declarat război kilogramelor și obiceiurilor alimentare nesănătoase, trebuie să câștigi fiecare bătălie în parte. Este nevoie de cel puțin șase luni pentru ca organismul să se elibereze de dependența de mâncare, iar mintea ta să aplice o nouă atitudine și comportament alimentar normal în orice situație.

Aplică aceste sfaturi și fă din noul an unul în care vei fi mai suplu și mai sănătos! Și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!