Venirea primăverii este asociată cu reînnoirea garderobei, cu noi modalități de petrecere a timpului liber, cu reîmprospătarea locuinței sau a biroului. Include și dieta pe lista aspectelor vieții care pot fi schimbate odată cu venirea anotimpului verde!
Urmărește pas cu pas trucurile pe care ți le ofer în acest articol și te vei bucura nu numai de un refresh pe masă, în frigider sau în farfurie. Așa cum am spus de multe ori, o dietă echilibrată este semnul unei stări bune de sănătate și al unei dispoziții efervescente.
Se poartă verdele în farfurie!
După lunile de iarnă, ai nevoie de un surplus de vitamine și minerale. Și, la cine să apelezi cu încredere dacă nu la legumele și zarzavaturile cu frunze verzi? Spanacul, urzicile, ștevia, leurda, salata verde, ceapa verde, loboda, usturoiul verde sau ridichile reprezintă cheia succesului în dietele de slăbit și menținere. Cu cât verdele este mai închis, cu atât sunt mai sănătoase.
Numeroase studii au demonstrat că aceste alimente vegetale au proprietăți detoxifiante. Ele stimulează tranzitul intestinal, datorită conținutului bogat în fibre alimentare, solubile și insolubile. În plus, reduc riscul dezvoltării multor boli cronice.
Pentru că verdele se asortează de minune cu roșul, nu uita că spre începutul lui aprilie poți căuta deja primele căpșuni pe tarabele din piață.
Concentrează-te pe alimente locale și de sezon!
Înainte de globalizare, mâncam în proporție covârșitoare fructe, legume și oleaginoase care cresc la noi în țară. Nu era deloc plăcut că nu aveam opțiunea de a cumpăra oricând banane, portocale sau alte delicii exotice. Însă știai că acestea își pierd de multe ori prospețimea înainte să ajungă în magazine? Ca să reziste în timpul transportului, trebuie procesate și ambalate. Pot conține E-uri și nu sunt crescute cu adevărat natural, din cauză că ar ajunge aici deja stricate.
Ruccola, spre exemplu, este ceea ce putem numi un aliment „la modă”. Dar de ce să fie nevoie să apelăm la ea când avem și noi frunzele de păpădie, ruccola noastră locală și delicioasă? Amintește-ți ce găseai pe masă în copilărie și ce creștea în grădina bunicilor. Cumpără și consumă astfel de alimente. Trece pe lista ta nuci românești sau alune de pădure în loc de nuci de Brazilia sau migdale, prune sau caise uscate în loc de goji, linte în loc de quinoa, mac în loc de chia, semințe de dovleac în loc de susan. Deloc de neglijat este faptul că aceste alimente sunt mai ieftine decât variantele lor exotice.
Fă excursii dese la piață!
Cumpără o dată numai cantitățile pe care estimezi că le vei consuma în câteva zile, maxim o săptămână. După această perioadă, legumele încep să pălească la capitolul vitamine și minerale. Spanacul, pătrunjelul, mărarul și alte frunze verzi trebuie să fie de culoare verde-închis, fără pete sau decolorări.
Evită supermarketul atunci când vine vorba despre verzituri. Nu te lăsa ademenită nici de ofertele din supermarket care îți propun diverse amestecuri sau fructe și legume ambalate. Nu e suficient faptul că pot fi achiziționate rapid, la prețuri avantajoase. Sunt vechi sau foarte vechi. Iar din dorința de a face economie de timp și bani reușești până la urmă să faci economie de sănătate. Legumele la tăviță, ceapa verde, loboda, merele în pungi, portocalele în plasă, kiwi în casoletă nu ar trebui să se regăsească în coșul de cumpărături cu care te îndrepți către casa de marcat.
Spune-le adio alimentelor intens procesate!
La polul opus alimentelor „vii” se situează sursele de carbohidrați simpli. Gogoșile, covrigii, pâinea albă, cerealele cu zahăr sunt greu de înlăturat din meniul zilnic datorită gustului ademenitor. Dar un strop de informație poate face minuni în modul tău de a-ți gestiona alegerile.
Acestea cresc brusc nivelul glucozei (zahărul din sânge), după care determină o scădere vertiginoasă a acestei valori. Fără să îți dai seama, se reinstalează poftele, parcă mai abitir ca înainte. Evită, așadar, glucidele rafinate (făină albă, zahăr, biscuiți etc.). Se absorb foarte repede, fără să-ți ofere o senzație prelungită de sațietate.
Cum să introduci verdele viu în dietă
Obișnuiești să îți începi ziua cu un sendviș? Brânza este foarte bună prietenă cu ridichile, deci nu uita să adaugi câteva rondele la porția ta. De asemenea, sendvișurile pot fi înviorate cu câteva frunze de salată verde sau spanac.
Dacă ți-e mai greu să mănânci de dimineață, optează pentru un mic dejun ușor, dar delicios. Fă-ți un smoothie de fructe și legume. Spanacul sau căpșunile îi vor da o savoare cu totul și cu totul specială. Stomacul îți va mulțumi, iar nivelul energiei pentru o nouă zi va crește vertiginos.
La masa de prânz, asezonează o porție de piept de pui sau de pește la grătar cu o salată bogată compusă din frunze asortate. Nu te feri să dai savoare meniului cu ceapă verde și ridichi. Iar dacă ți-e poftă de ceva mai sățios, ce spui de paste cu sos pesto? Nu orice sos pesto, ci unul pregătit chiar de tine din leurdă și pătrunjel.
La cină, savurează o supă cremă de spanac sau urzici! Alternativ, poți încerca un piure de spanac sau urzici, aromatizat cu usturoi verde.
Bucură-te de energie și bună dispoziție fără limită de gramaj!