Te apuci mereu de dietă dar o abandonezi pe drum?
Ai citit tot ce se poate despre ce, când și cât să mănânci dar simți că nimic din toate astea nu te ajută?
Problemele de zi cu zi te acaparează și îți consumă atât de multă energie încât nu mai reușești să ai grijă de tine?
Atunci poate ar trebui să cauți răspunsul în altă parte, nu într-o dietă standard.
Știi care este cea mai mare revelație în materie de nutriție din ultimii ani?
Dietele standard și programele de exerciții nu se adresează adevăratei cauze: problemele emoționale. Asta face ca 95% dintre diete să eșueze.
De aceea, astăzi vreau să-ți ofer câteva trucuri care să te ajute să treci mai ușor peste mâncatul emoțional, astfel încât dieta ta să nu mai eșueze.
Ce înseamnă mâncat emoțional
Mâncatul emoţional înseamnă consumul unei cantităţi mari de mâncare ca răspuns la anumite sentimente, şi nu la senzaţia de foame.
Click aici și află cum faci diferența între foame și poftă!
Fiecare dintre noi a făcut cel puţin o dată exces de mâncare într-un anumit context emoţional. Este cât se poate de normal. Și mie mi se întâmplă acest lucru. Și cum ar putea să fie altfel, când suntem condiționați emoțional încă din primele zile de viață?
Din ziua în care ne naştem asociem mâncarea cu dragostea, căldura, mângâierile şi atenţia mamei. În copilărie, suntem recompensaţi cu bunătăţi pentru fiecare reuşită mai mică sau mai mare ori pentru a depăşi mai uşor suferinţele fizice sau emoţionale. Mai apoi ne asaltează reclamele de la televizor, care întăresc asocierea dintre mâncare și bună dispoziție.
Și uite-așa, treptat, asocierea puternică dintre a mânca și starea de bine devine indestructibilă.
Te mai miră acum că mănânci pe fond emoțional?
Da, este cât se poate de normal și în mod cert nu este vina ta. Uneori însă, mâncatul pe fond emoţional devine o problemă atunci când este frecvent, când se repetă zilnic sau de mai multe ori pe zi. Atunci kilogramele se adună, iar orice dietă de slăbit devine un calvar pe care nu îl poţi duce la capăt.
Ce vreau eu să știi însă este că oricât ar părea de bizar, mâncatul pe fond emoțional nu este dușmanul tău. Este doar un semnal de alarmă pe care ți-l dă corpul tău. Vrea să-ți spună să te oprești o clipă din iureșul zilnic, să înțelegi atitudinea ta față de mâncare și să faci o schimbare.
Click aici ca să afli cum să faci față emoțiilor!
Da, nu este ușor să faci o schimbare. Dar ai putea începe cu câțiva pași mici, pe care vreau să ți-i dezvălui în continuare.
Cum știi dacă ești dependent de dulciuri
Mai întâi fă un test: notează în câte din situațiile de mai jos te regăsești.
- Simţi nevoia de a mânca dulciuri, chiar dacă nu îţi este foame
- Simţi nevoia de mânca din ce în ce mai multe dulciuri pentru a-ţi satisface pofta, cu alte cuvinte ai nevoie de cantităţi din ce în ce mai mari pentru a fi satisfăcut de gustul dulce pe deplin
- Ţi se întâmplă des să mănânci mai multe dulciuri decât ţi-ai propus, adică să-ţi mai iei o porţie după cea propusă la începutul mesei
- Te îngrijorezi de faptul că mănânci mai multe dulciuri decât ceilalţi
- Continui să mănânci dulciuri cu toate că ştii că pot produce consecinţe negative pentru sănătatea şi silueta ta, precum creşterea în greutate.
- Îţi este greu să te abţii de la a mânca dulciuri, iar atunci când încerci să renunţi apar simptome de anxietate, nelinişte, agitaţie, furie sau apatie şi chiar depresie.
- Dacă pofteşti la ceva dulce şi nu poţi să-l obţii imediat, devii nervos, iritabil, te gândeşti numai la gustul bun şi plăcerea de a-l mânca şi sfârşeşti prin a face rost de el, chiar dacă asta înseamnă să ieşi din casă la 12 noaptea.
Dacă te regăsești în cel puțin 2 din situațiile de mai sus, atunci poți să începi să te îngrijorezi cu privire la o posibilă dependeță de dulciuri.
Substanţele cel mai des incriminate în producerea adicţiei alimentare sunt grăsimile, zahărul şi sarea. La fel ca drogurile, aceste substanţe declanşează în creier producţia de endorfine -moleculele fericirii – precum dopamina şi serotonina, care oferă o senzaţie instantanee de plăcere.
Odată experimentat sentimentul plăcerii indus de secreţia de endorfine prin consumul repetat al acestor tipuri de alimente, se dezvoltă la nivel cerebral o asociere puternică între anumite alimente – precum zahărul – şi starea de bine. Astfel, se întăreşte o buclă de legătură la nivel cerebral între alimentele care conţin zahăr şi starea de bine.
Cum controlezi pofta de dulce
Pofta de dulce se poate controla înainte de toate învăţând să mâncăm conştient, adică să ne facem pofta atunci când simţim nevoia, dar să mâncăm savurând pe îndelete dulcele preferat, fără grabă, fără vinovăţie, astfel încât să putem scoate maximum de gust dintr-o porţie cât mai mică de dulce. Asta nu este întotdeauna la îndemână, necesită timp şi exerciţiu, însă nu este imposibil!
Este foarte important să respectăm mesele principale ale zilei, astfel încât să nu fim niciodată flămânzi, deoarece foamea şi pofta, atunci când se întâlnesc, sunt foarte greu de ţinut în frâu şi de cele mai multe ori ne fac să cedăm foarte uşor tentaţiilor culinare în astfel de situaţii.
De asemenea, este important pentru controlul poftelor, să nu păstrăm la îndemână dulciuri sau produse pe bază de zahăr, pe principiul “Out of sight is out of mind”.
Poate fi de ajutor cumpărarea produselor dulci în ambalaje mici, în porţii cât mai reduse pentru ca, atunci când deschizi de exemplu o ciocolată, să nu fie nevoie să te lupţi cu gândul că a mai rămas ceva în ambalaj.
Şi poate cel mai important este ca, atunci când realizezi că pierzi mai mult de jumătate din bătăliile cu pofta de dulce, să apelezi la un nutriţionist sau psiholog specializat în mâncat emoţional, care să te ajute să înveţi să faci faţă emoţiilor negative din viaţa ta altfel decât prin mâncare.
La KiloStop avem un specialist în mâncat emoțional care te va însoți pas cu pas în călătoria ta spre silueta dorită și care te va învăța cum să treci peste momentele dificile din viața ta.
Ești o persoană care învață prin experiențe transformaționale pe termen scurt, alături de alți oameni care se confruntă cu aceleași provocări? Pentru tine am creat contextul ideal în care să se întâmple asta: KiloStop Total Transformation Retreat.