Și tu te îngrași toamna? Vestea bună este că nu ești singurul sau singura. Vestea proastă este că există o serie de factori care contribuie la îngrășarea ta toamna. De aceea, astăzi vreau să-ți arăt care sunt aceștia și cum poţi să-i contracarezi.
Toamna este o adevărată provocare pentru siluetă. Și știi de ce?
De ce ne îngrășăm toamna
În primul rând, ziua devine mai scurtă, este mai frig, iar noi facem din ce în ce mai puțină mișcare în aer liber. Venim acasă când este deja întuneric și de multe ori nu mai avem dispoziția necesară să facem mișcare. Așa că sfatul meu este să profiți din plin de zilele însorite și să ieși la o plimbare lejeră în pauza de masă sau ori de câte ori ai ocazia.
Dacă afară este însă frig și înnorat și nimic nu te îmbie să ieși la o plimbare, încearcă niște exerciții simple de destindere chiar la birou sau, și mai bine, urcă și coboară câteva etaje. Nu numai că vei simți un plus de energie, ci vei arde și câteva calorii.
În al doilea rând, atunci când este frig, ni se face foame mai des decât atunci când este cald. Corpul nostru cere mâncare caldă, mai multă și mai grasă, ca mecanism de protecție și rezistență. Dar de cele mai multe ori, această mâncare grasă vine în plus și cu multe calorii.
Nu în ultimul rând, toamna este anotimpul în care apar unele dintre cele mai calorice fructe: prune, pere, gutui sau struguri. Sunt foarte sănătoase și foarte gustoase, dar sunt 20% zahăr. De multe ori, ele sunt principalii vinovați de kilogramele în plus.
Fructele de toamnă – interzise la dietă?
Asta nu înseamnă însă că ar trebui să nu le consumi deloc. Ar fi o mare pierdere, deoarece au multe beneficii pentru sănătate. Tot ce trebuie să faci este să le consumi la momentul potrivit din zi și în cantitatea potrivită.
Ca orice fruct, și acestea trebuie considerate desert sau gustare. Nu le ține tot timpul la îndemână, astfel încât să nu fii tentat să ciugulești. Cel mai bine este să le mănânci în prima parte a zilei, la micul dejun sau la gustarea dinainte de prânz, și să nu depășești 2 porții de fruct pe zi.
O porție de fruct înseamnă un fruct mediu sau cât intră într-un căuş.
Îţi oferă energia necesară pentru întreaga dimineaţă, însă consumate după-amiaza târziu sau seara, la cină, nu au efectul dorit într-o dietă de slăbire, ci dimpotrivă, deoarece zahărul conţinut, mâncat şi neconsumat, se transformă peste noapte în grăsime.
Așadar, iată care sunt cele mai iubite fructe de toamnă și beneficiile lor.
Gutuile şi prunele (57 calorii/100 g). Sunt bogate în antioxidanţi, potasiu, magneziu, tanină şi pectină care întreţin sănătatea inimii şi a mucoasei digestive. Antioxidanții de tipul vitaminei C sunt un real inamic pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.
Mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, gutuile întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală. Indiferent cum le consumi – crude, coapte, uscate sau fierte – gutuile îşi păstrează calităţile. Dacă nu-ţi plac crude, fierbe-le circa 30 minute şi fă-le piure.
Perele (58 calorii/100 g). Sunt un aliment bogat în fibre solubile (o pară medie oferă 4 g) care ajută la scăderea nivelului colesterolului rău care se depune pe artere şi predispune la apariţia infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral ischemic. Sunt dulci, zemoase şi parfumate şi se pot consuma ca atare ca gustare, desert sau în salată, dar pot fi parte integrantă din smoothie-uri, piureuri sau umpluturi.
Strugurii (80 calorii/100 g). În mai toate dietele clasice, strugurii, perele şi prunele sunt contraindicate, ceea ce nu este o idee foarte bună. Trebuie să afli mai degrabă în ce cantitate le poţi mânca, pentru a beneficia de pachetele de nutrienţi de calitate din conţinut.
Strugurii au conţinut ridicat de apă şi sunt buni pentru hidratare. Dacă ştii că 100 g de struguri au aproximativ 80 Calorii, asta înseamnă că poţi mânca fără grijă în prima parte a zilei o gustare de 250 g (adică 200 Calorii).
Capcanele calorice ale toamnei
Gemul şi dulceaţa
Cel mai bine este să consumi fructele ca atare, proaspete, ca să nu cazi în capcana gemurilor sau a dulceţurilor și să te alegi cu kilograme în plus. Dacă ai probleme cu balonarea sau cu gatrita, le poți coace în cuptor sau le poți fierbe în compoturi fără zahăr adăugat.
Le poți consuma și sub formă de dulceață sau peltea, dar ai grijă la cantitate. Chiar dacă nu conțin zahăr adăugat, asta nu înseamnă că nu conțin totuşi zahăr concentrat, adică cel din fructe.
Gemurile şi dulceţurile sunt de 3-4 ori mai calorice pe 100 de grame decât fructele proaspete din care sunt făcute.
Vinul şi ţuica
Tot din fructele de toamnă se obțin vinul și țuica. Mulți dintre pacienții mei îmi spun: „ce rău pot face vinul sau țuica, devreme ce sunt naturale și făcute în casă?”. Nu uita însă că alcoolul are multe calorii: 1 gram de alcool pur are 7 Calorii, adică aproape la fel ca grăsimile. În plus, consumat în exces, alcoolul afectează ficatul.
Un pahar cu vin de orice fel de 150 ml are în jur de 100 de Calorii, în timp ce 50 ml de țuică are 125 de Calorii.
Așadar, nu exagera!
În concluzie, bucură-te de toate aceste daruri ale toamnei dar nu oricând, nu oricum și nu în orice cantitate.