detoxifiere

Detoxifierea este un subiect de care sunt interesate foarte multe persoane, mai ales după Sărbători.

O detoxifiere după mesele copioase este cea mai bună soluție pentru a crește vitalitatea organismului și a scăpa de efectele pe care alimentația bogată în grăsimi și zaharuri le-a avut asupra ta.

Detoxifierea ajută la regenerarea celulară și este indicată mai ales atunci când suferi de oboseală cronică, stres sau dereglări ale tranzitului intestinal.

Astfel, pentru detoxifiere, în general, dar mai ales pentru o detoxifiere după Paște făcută corect, cel mai important lucru este hidratarea. Prin urmare, trebuie să consumi doi-trei litri de lichide (apă și ceaiuri) zilnic.

În acest sens, cele mai indicate sunt ceaiurile aromate cu ghimbir, cu scorțisoară, cu anason, deoarece, pe scala ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului), condimentele sunt cei mai puternici antioxidanți.

De asemenea, putem consuma apă călduță cu lămâie sau apă fructată, pe care o prepari astfel: lași de cu seara la macerat în apă bucăți de fructe sau legume preferate, iar dimineața poți bea apa respectivă. Astfel, mineralele din fructe și legume se absorb mai bine.

Cum faci corect o detoxifiere de primăvară

Înainte de a începe o cură de detoxifiere de primăvară trebuie să îți faci analizele, ca să te asiguri că nu suferi de afecțiuni precum insuficiență cardiacă, diabet, probleme renale sau hepatice. În aceste condiții, detoxifierea este contraindicată.

În plus, trebuie să știi că există trei variante de detoxifiere, iar tu poți opta pentru una dintre ele. Prima este aceea a detoxifierii într-un centru specializat, unde specialiștii îți vor face toate analizele necesare, îți vor recomanda programul de detoxifiere potrivit și vor supraveghea cum decurge acesta.

A doua variantă este cea a unei detoxifieri pe care să o poți face singur, acasă. Astfel, poți urma două-trei zile de detoxifiere, până la maximum o săptămână. În acest caz, alimentația trebuie să se bazeze exclusiv pe fructe și legume, fără a consuma vreun produs animal. Dacă alegi varianta detoxului de o săptămână, în două dintre zile poți consuma pește sau fructe de mare.

Detoxifiere pe momentele zilei

Dimineața poți alege fructe proaspete – banană, kiwi, avocado, ananas, fructe de pădure congelate (în cazul în care nu găsești proaspete)- , smoothie-uri (nu fresh-uri, întrucât, prin stoarcere, din fruct nu mai rămân decât apa și zahărul care se absoarbe rapid), cereale integrale, fructe uscate sau semințe. Le poți combina cu lapte de migdale sau de soia, dar nu și cu lapte de cocos, întrucât acesta conține grăsimi saturate.

La gustare, poți alege fructe proaspete sau oleaginoase, dar cu măsură (să te încadrezi în maximum 100 de calorii), dacă vrei să slăbești sau să îți menții greutatea optimă.

Pentru prânz, ideale sunt legumele crude – consumate sub formă de salate -, smoothie-urile sau supele cremă. Pentru aportul necesar de proteine, poți consuma ciuperci, mazăre, fasole, năut sau soia. De asemenea, poți adăuga orez sau paste integrale, poți înlocui brânza cu tofu și poți completa prânzul cu avocado ori măsline. Acestea din urmă conțin grăsimi bune și îți asigură o alimentație echilibrată.

Seara, optează pentru salate, supe cremă sau legume preparate la grătar sau la abur.

Detoxifiere ca stil de viață

În general, detoxifierea ca stil de viață este preferata mea în locul unei diete drastice pe termen scurt, urmată de revenirea la vechile obiceiuri, adesea nesănătoase.

Ce înseamnă detoxifiere ca stil de viață? În primul rând, să renunți la alimentele procesate, la produsele de origine animală și să incluzi în alimentație doar alimente de calitate. Este importantă, însă, respectarea celor trei mese pe zi și repartizarea corectă a caloriilor și nutrienților pe mese, pentru că altfel putem să ne îngrășăm sau să nu slăbim.